1. Com accedeixen les persones a les organitzacions públiques locals?

Per accedir a la funció pública, com a funcionari de carrera o com a interí, i també com a personal laboral:

  • S’ha de superar un procés de selecció per a una plaça prevista a la plantilla de personal.
  • Hi ha d’haver un procés de provisió per a un lloc de treball previst a la relació de llocs de treball.

2. Quins principis bàsics regeixen els processos de selecció?

La selecció de personal que accedeix a l’ocupació pública local es regeix pels principis constitucionals d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, que es consideren una garantia del compliment, entre altres, del deure d’imparcialitat de l’empleat públic en l’exercici de les seves funcions i dels principis de funcionament de l’Administració, com són el principi de seguretat jurídica i el d'eficàcia administrativa.

Els principis constitucionals, legals i rectors que han de regir els processos selectius de les entitats locals són els següents:

  • Igualtat
  • Mèrit
  • Capacitat
  • Publicitat de les convocatòries i de les seves bases
  • Transparència
  • Imparcialitat i professionalitat dels membres dels òrgans de selecció
  • Independència i discrecionalitat tècnica en l’actuació dels òrgans de selecció
  • Adequació entre el contingut dels processos selectius i les funcions o tasques per desenvolupar
  • Agilitat, sens perjudici de l’objectivitat, en els processos de selecció

Marc normatiu

Constitució espanyola

  • L’article 23.2 regula el dret fonamental de tots els ciutadans a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i als càrrecs públics.
  • L'article 103.3 preveu l’accés a la funció pública d’acord amb els principis de mèrit i capacitat.

TREBEP

  • Previsions legals bàsiques recollides en els articles 55 i següents.

3. Quines són les bases reguladores d’un procés selectiu?

Les bases reguladores d’un procés de selecció concreten, ordenen i, en definitiva, regulen el procés selectiu. Determinen, entre altres:

  • L’objecte del procés
  • Els requisits de participació
  • El procediment que s’ha de seguir per a la selecció
  • La configuració del tribunal qualificador
  • Les proves que es realitzaran

Són aspectes rellevants de les bases reguladores:

  • La naturalesa jurídica de la resolució que aprova les bases de la convocatòria és un acte administratiu general, adreçat a un nombre indeterminat de persones, que vincula l’Administració, els òrgans de selecció i els aspirants que es presentin a la convocatòria. Per aquest motiu, s’entén que les bases reguladores són la “llei del procés de selecció”.
  • L’òrgan competent per aprovar les bases reguladores d’un ajuntament és l’Alcaldia, que pot delegar-ho a la Junta de Govern Local, als tinents d’alcalde o a qualsevol regidor.
  • Les bases reguladores, per garantir el principi de publicitat, s’han de publicar als butlletins oficials (BOP i DOGC). També és necessari publicar els processos selectius per mitjans electrònics; tot això sens perjudici que també es puguin utilitzar els mitjans de difusió que cada corporació estimi convenients.

4. Quins són els requisits personals d’accés a l’ocupació pública?

Els requisits generals per participar en un procés de selecció de personal per accedir a l’ocupació pública local, els quals s’han de complir en la data de finalització del termini de presentació d’instàncies, són:

  1. Nacionalitat. Es limita l’accés de persones estrangeres a la funció pública com a personal funcionari, però no hi ha restriccions pel que fa al personal laboral.
  2. Edat. Es regula l’edat mínima de 16 anys. No es pot exigir una edat màxima, amb excepcions, que han de venir disposades per una llei en funció de les característiques i la naturalesa dels llocs per ocupar.
  3. Titulació. S’aplica el principi de congruència, d’acord amb el qual hi ha d’haver una adequació plena entre les funcions que s’han de desenvolupar i el títol requerit, i en cas de dubte, ha de prevaler el principi de llibertat amb idoneïtat per sobre del principi d’exclusivitat.
  4. No estar inhabilitat/ada per a l’exercici de les funcions o els càrrecs públics per sentència judicial ferma ni haver estat separat/ada del servei, mitjançant expedient disciplinari, de qualsevol administració pública.
  5. Tenir la capacitat funcional per exercir les funcions corresponents al cos o l'escala. Pot comportar l’aportació de certificats mèdics o el sotmetiment dels aspirants a les proves mèdiques pertinents.


    Les persones discapacitades poden demanar, en la sol·licitud de participació a les convocatòries, l’adaptació o adequació de temps i mitjans materials per efectuar les proves. A la mateixa sol·licitud poden demanar l’adaptació del lloc de treball sol·licitat.

  6. Acreditar els coneixements orals i escrits de les dues llengües oficials. El nivell requerit estarà en relació amb el grup de classificació i les funcions de la plaça.
  7. Altres requisits objectius relacionats amb les funcions de les places, com per exemple: carnet de conduir específic, certificats tècnics específics, etc.

5. Què són els torns restringits?

Els processos selectius han de tenir caràcter obert i garantir la lliure concurrència, la qual cosa s’anomena accés a l’ocupació pública per torn lliure i implica que totes les persones físiques que, complint els requisits previstos en les bases, es presentin podran participar i ser admeses al procés.

No obstant això, la normativa de la funció pública per a l’accés a l’ocupació pública funcionarial preveu també, amb caràcter extraordinari, processos de selecció en torns restringits, en què es limita la participació de les persones físiques segons les condicions. Dos són els supòsits de processos de selecció en torns restringits:

  1. Promoció interna (vertical o horitzontal). Només hi poden participar les persones físiques que tinguin la condició de funcionaris que hagin prestat serveis efectius durant almenys dos anys a l’escala o subescala des de la qual es promocionen.
  2. Torn de persones amb discapacitat. Les administracions estan obligades a reservar una quota no inferior al 7 % de les vacants incloses a l’oferta pública d’ocupació per a persones amb discapacitat, i almenys un 2 % de les places ofertes s’han de reservar per a persones que acreditin discapacitat intel·lectual.

Tenen la condició de discapacitat les persones que tinguin reconegut un grau d’invalidesa igual o superior al 33 % o que percebin una prestació d’incapacitat permanent total, absoluta o de gran invalidesa i els seus equivalents en el règim de classes passives.

En tot cas, les persones aspirants han d’acreditar la compatibilitat amb el desenvolupament de les tasques assignades a les places. No obstant això, hi pot haver una adaptació del lloc de treball a les necessitats de la persona amb discapacitat.

6. Quins sistemes de selecció de personal hi ha?

Els tres possibles sistemes de selecció de persones, tant per al personal funcionari de carrera com per al personal laboral fix, són els següents:

  • Oposició. Pot determinar comprovacions de coneixement i de capacitat analítica dels aspirants, així com la realització d’exercicis que puguin demostrar habilitats adequades al lloc de treball per ocupar. Les proves podran completar-se amb la superació de cursos, períodes de pràctiques, exposició curricular dels candidats, proves psicotècniques, entrevistes i reconeixements mèdics.

Els ajuntaments poden fixar lliurement a les bases de cada convocatòria la tipologia de les proves d’oposició, el temps per fer-les i la puntuació atorgada a cada prova, i com a mínim un dels exercicis obligatoris ha de tenir caràcter pràctic.

  • Concurs oposició. Inclou, a més de les preceptives proves de la fase d’oposició, la valoració de mèrits o nivells d'experiència dels aspirants i atorga una puntuació als mèrits acreditats (formació, experiència professional, etc.), puntuació que no determinarà, en cap cas, per si mateixa el resultat del procés.
  • Concurs de mèrits. Té caràcter excepcional i consisteix en una valoració de mèrits conforme a un barem inclòs en la respectiva convocatòria, que, en tot cas, ha de ser pública i lliure. Entre els mèrits que es valoren es pot preveure l’experiència professional en llocs de treball amb funcions iguals o similars a la plaça que es proveeix, la formació realitzada i tots els que puguin tenir vinculació amb les habilitats necessàries per ocupar la plaça.

Important

El sistema que s’empra en cada cas és decisió de l’òrgan convocant, en funció de la tipologia i la categoria de les places convocades.


Pel que fa al procés de selecció de personal directiu, no hi ha un procediment definit com en el cas del personal funcionari o del personal laboral. Els criteris a seguir són:

  1. Cal definir molt bé el perfil funcional i competencial del lloc en qüestió i garantir un procés de selecció en què s’acreditin les competències requerides per al desenvolupament del lloc (avaluació per competències).
  2. És recomanable establir:
    • Com a requisit, estar en disposició de la titulació necessària per accedir al subgrup A1 i una experiència mínima en l’exercici de la funció de direcció de serveis complexos o bé gerencial.
    • Com a requisit addicional, estar en disposició d’un màster en funcions directives o gerencials.
  3. Aquest procés hauria d’incorporar:
    • Una primera prova de caràcter pràctic amb el plantejament d’un supòsit de planificació estratègica en què calgui diagnosticar, dissenyar, planificar i avaluar.
    • Una segona prova basada en una entrevista conductual estructurada.
    • Es pot establir, si l’ens convocant ho considera, una valoració de mèrits.

7. En què consisteix el procés de provisió dels llocs de treball?

Quan una persona accedeix a la condició de funcionària perquè ha guanyat un procés selectiu, pren possessió en una categoria corresponent a una escala, una subescala i una classe, i això la faculta per desenvolupar un conjunt de llocs de treball.


Exemple

Així, un/a administratiu/iva ha de ser capaç de desenvolupar un seguit de llocs de treball de la seva organització, com ara un lloc d’administratiu/iva d’Atenció Ciutadana o un lloc d’administratiu/iva d’Intervenció, en el cas de llocs base, o un lloc de comandament de línia, com ara cap de la Unitat de Comptabilitat.


Quan existeix la necessitat de cobrir un lloc en aquelles organitzacions on hi ha una pluralitat de llocs de treball concordants amb una categoria de plantilla, és necessari proveir-se de la persona més idònia.

Aquest procés de cobertura de llocs de treball és el que s’anomena provisió de llocs de treball.


La provisió de llocs de treball és el procediment pel qual s’adscriu els integrants de la plantilla de personal als llocs de treball concrets de l’organització, observant els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.


8. Quines són les bases reguladores d’un procés de provisió?

Les bases reguladores dels processos de provisió de llocs de treball són les normes específiques que regulen el procediment per escollir la millor candidatura per al desenvolupament del lloc de treball en qüestió.

El seu contingut ha d’indicar:

  • Quin és el lloc per cobrir.
  • El nivell de complement de destinació i de complement específic.
  • On i fins quan han de presentar-se les sol·licituds.
  • Quins són els requisits de caràcter personal que han de tenir les persones que hi opten, com ara categoria en plantilla, formació específica i temps de permanència mínima al lloc des del qual s’opta.
  • Les característiques del sistema de provisió que es faci servir.
  • La composició de la Junta de Valoració de Mèrits i Candidatures.

9. Quin sistemes ordinaris de provisió de llocs de treball hi ha?

Els sistemes ordinaris de provisió de llocs de treball són:

  • El concurs de mèrits, amb caràcter general. Selecciona la persona candidata més adequada per exercir les funcions del lloc de treball mitjançant l’avaluació dels mèrits i les capacitats dels aspirants, sempre que siguin adients als requeriments generals o específics del lloc de treball. Es valoren: l’experiència professional en el desenvolupament de funcions semblants, els cursos de formació i perfeccionament, la formació acadèmica rellevant, si escau, el grau personal, l’antiguitat i els serveis prestats
  • El concurs específic, per al cas de llocs singulars i de comandament. Té la mateixa finalitat que el concurs de mèrits però atenent a les característiques específiques i concretes del lloc que s’ha de proveir. La convocatòria conté una descripció pròpia i individualitzada de cada lloc de treball, tenint en compte la naturalesa, la finalitat, les funcions i les tasques bàsiques dels llocs de treball. Preveu, juntament amb els mèrits exposats en el concurs de mèrits ordinari, la realització i superació de determinades proves eliminatòries o acreditacions específiques (presentació i defensa d’una memòria, acreditació d’un curs, etc.).
  • La lliure designació, per a llocs de direcció i responsabilitat i per a secretaris/àries d’alt càrrec. Es considera un sistema ordinari però excepcional, per la qual cosa cal justificar la seva aplicació. L’ens convocant ha de decidir, de manera discrecional i lliure però motivada, entre les persones candidates presentades a la convocatòria que compleixen els requisits de caràcter personal. La motivació ha d’incloure:
  1. els criteris d'interès general concrets i establerts com a prioritaris per determinar l’elecció i
  2. quines són les qualitats o condicions personals i professionals que s'han pres en consideració respecte a la persona escollida per determinar que aquests criteris concorren en ella més que en la resta de sol·licitants.

Els sistemes ordinaris per a la provisió de llocs de treball han d’estar previstos en cada cas a la relació de llocs de treball.


Important

Els sistemes extraordinaris de provisió de llocs de treball són:

  1. La comissió de serveis
  2. L’acumulació de tasques
  3. L’encàrrec de funcions
  4. La redistribució d’efectius
  5. El trasllat interdepartamental
  6. La reassignació d’efectius
  7. La mobilitat per trasllat de lloc de treball
  8. L’adscripció provisional
  9. La permuta de llocs de treball