1. Quins són els subjectes dels drets d’autor?
Es considera autor la persona natural (no jurídica) que crea alguna obra literària, artística o científica.
Són objecte de propietat intel·lectual totes les creacions originals literàries, artístiques o científiques expressades per qualsevol mitjà o suport, tangible o intangible, actualment conegut o que s'inventi en el futur. La propietat intel·lectual d'una obra literària, artística o científica correspon a l'autor pel fet de la seva creació.
2. Quin és el concepte d’autor originari o titularitat originària?
L'autor és la persona que crea l'obra fruit del seu enginy i l'intel·lecte humà. Aquesta capacitat creativa pot ser duta a terme per una o diverses persones físiques.
Les persones físiques són les úniques que tenen aptitud intel·lectual per fer actes de creació. Les accions de pensar, expressar, sentir i compondre obres literàries, artístiques o científiques només poden ser realitzades per persones.
Exemple
Les persones jurídiques no poden crear obres, només les persones físiques que les integren.
Quan diversos autors contribueixen a la creació d'una obra treballant junts els drets sobre aquesta obra, els drets corresponen a tots els autors en la proporció que determinin corresponen a tots ells. Per divulgar i modificar l'obra cal el consentiment de tots els coautors.
Un cop divulgada l'obra, cap coautor no pot refusar injustificadament el consentiment per a la seva explotació en la manera com es va divulgar. A reserva del pactat entre els coautors de l'obra en col·laboració, aquests podran explotar-ne separadament les aportacions (art. 7 TRLPI).
Dins aquest tipus d'obres es troben:
-
Les obres en col·laboració (obres musicals amb lletra, obres dramaticomusicals, obres cinematogràfiques i, en general, les obres audiovisuals)
-
Les obres col·lectives (com ara revistes, llibres, diaris, enciclopèdies, etc.).
3. Que és la titularitat derivativa?
La titularitat derivativa s'obté per acte translatiu de domini en virtut d'una cessió inter vivos (per acord de parts), per presumpció legal o per transmissió mortis causa.
La titularitat plena només pot correspondre a l'autor o als autors i mai no pot abastar la totalitat de drets de l'autor (drets morals i patrimonials). El dret moral és inalienable, i fins i tot en el cas d’una transmissió mortis causa els successors no hereten les facultats personals que integren el dret moral de l’autor.
La titularitat derivada dels drets es pot obtenir:
-
Per cessió convencional. Aquesta pot ser en exclusiva o no exclusiva, o de ple de dret pel ministeri de la llei (obres col·lectives).
-
Per presumpció legal de cessió. És el cas de les obres cinematogràfiques, on sens perjudici dels drets que corresponen als autors hi ha una presumpció iuris tantum a favor del productor de l'obra.
-
Per transmissió mortis causa. Els successors mortis causa reben els drets patrimonials que l'autor no hagi transferit per acte inter vivos.
4. Qui poden ser subjectes d’altres drets de propietat intel·lectual?
Poden ser subjectes d’altres drets de propietat intel·lectual, coneguts també com a drets afins o connexos:
-
Artistes intèrprets o executants. S'entén per tal la persona que representi, canti, llegeixi, reciti o interpreti de qualsevol manera una obra. A aquesta figura s'hi assimila la de director d'escena i d'orquestra.
-
Productors de fonogrames. Persona natural o jurídica sota la iniciativa i la responsabilitat de la qual es realitza per primera vegada la fixació exclusivament sonora de l'execució d'una obra o d'altres sons.
-
Productors d'enregistraments audiovisuals. Persona natural o jurídica que té la iniciativa i assumeix la responsabilitat de l'enregistrament audiovisual.
-
Entitats de radiodifusió. Persones jurídiques sota la responsabilitat organitzativa i econòmica de les quals es difonen emissions o transmissions.
-
Creadors de simples fotografies. Persona que faci una fotografia o una altra reproducció obtinguda per procediment anàleg a aquella, ni una ni una altra tinguin el caràcter d'obres protegides al Llibre I de la Llei de propietat intel·lectual.