1. Per què hi ha uns principis que orienten la contractació pública i què son?
Els principis del dret són normes fonamentals, generals i abstractes que serveixen com a guia per a la comprensió i aplicació del dret en diversos contextos. Aquests principis són essencials per garantir la coherència, justícia i equitat en la interpretació i aplicació de les lleis.
Aquests principis en matèria de contractació pública son: llibertat d’accés a les licitacions, publicitat i transparència dels procediments, no discriminació i igualtat de tracte entre els licitadors, proporcionalitat, integritat i confidencialitat.
La contractació pública existeix per atendre l’interès públic que han de perseguir totes les entitats que formen part del sector públic. Per aquest motiu quan una entitat del sector públic signa un contracte, s’aplica la normativa contractual, amb la finalitat que l’objecte del contracte satisfaci l’interès general de la millor manera possible.
2. La publicitat com a principi. Saps que fa l’administració a l’hora de contractar?
Tota la activitat contractual que fa una administració pública ha de ser accessible fàcilment per tothom. Qualsevol persona ha de poder veure què ha fet cada administració o entitat del sector públic per signar un contracte: els motius, la finalitat, el preu, etc.
3. Concurrència vol dir que tothom por participar?
El principi de concurrència pretén impulsar la competència per aconseguir les millors ofertes possibles, de manera que tots els interessats puguin participar en igualtat de condicions i sense barreres injustes.
Si una administració estableix condicions que només poques empreses poden complir, estaria trencant el principi de concurrència. Per exemple, si en una contractació es demanés el subministrament de 1.000 paquets d'una marca i model específic de mascaretes que només una empresa té. Això exclouria la resta de fabricants i no podrien participar en la licitació.
4. Per què hem de ser íntegres a l’hora de contractar?
Totes les administracions públiques han de vetllar per una bona gestió i evitar la corrupció. Aquest principi d’integritat és clau en la contractació pública, un àmbit amb risc de corrupció.
El principi d’integritat determina que totes les entitats públiques han d'actuar d'acord amb la llei.
L'ajuntament d’un petit poble vol contractar la direcció d'obra de la nova biblioteca. Com que no sap què ha de tenir el contracte, parla amb uns arquitectes locals i acorden les condicions. Això incompleix el principi d'integritat, ja que no és permès pactar amb un possible participant abans d'aprovar les condicions del contracte, afavorint així aquesta empresa enfront dels altres possibles participants.
5. Tots els licitadors son iguals davant l’administració?
El principi d’igualtat de tracte garanteix que tots els potencials licitadors rebin el mateix tracte i tinguin les mateixes oportunitats en el procediment de contractació.
Un licitador és algú que vol treballar amb l'administració o entitat pública i presenta una oferta en un procés de contractació. Si guanya el contracte, esdevé adjudicatari o contractista.
El principi d'integritat també s'aplica al principi d'igualtat de tracte. Si una entitat adjudicadora comparteix informació amb un possible licitador abans del procés de contractació, això afavoreix injustament a aquesta empresa en detriment dels altres possibles licitadors.
6. La transparència és important per contractar amb el sector públic?
La transparència assegura que no hi hagi favoritismes ni accions injustes cap als licitadors que participen en un procés de contractació. Per aquest motiu, les condicions dels contractes públics han de ser clares i precises, de manera que tothom tingui la mateixa informació i conegui les condicions del contracte de forma clara i inequívoca.
En la presentació d'una memòria per a la concessió d’un servei, valorada en 20 punts (dels 50 punts totals del concurs), amb diferents subapartats, si no s'especifica com es valoraran aquests subapartats de forma clara i justificada, podria ser una valoració massa discrecional i, fins i tot arbitrària, vulnerant el principi de transparència.
7. És aplicable la confidencialitat a la contractació?
El principi de confidencialitat garanteix les característiques d'un servei o producte, que poden ser confidencials per motius de propietat intel·lectual o industrial. En aquest sentit el procés de contractació ha de protegir aquesta confidencialitat, sense trencar la resta de principis.
En un contracte d’obres per a la construcció d’un pont, es presenta una empresa constructora que utilitza una màquina inventada i patentada, les característiques de la qual han de romandre en secret com a secret empresarial. Aquesta part de la informació podria ser secreta sense que això suposi la vulneració dels altres principis.