Salta al contingut principal

5.Gestió de l'estrès

3.COM PUC MILLORAR-LA?

3.1 ESTRATÈGIES

1. Formació.

Busca a través d’Internet cursos relacionats amb: PNL, gestió de les emocions,Mindfulness, etc. Pregunta també al Servei Local d’Ocupació més proper si tenen planificada alguna acció o càpsula específica per treballar aquesta competència. Un cop identificades selecciona aquella que millor s’adapta a les teves necessitats tenint en compte:

  • El contingut que proposa
  • La durada
  • La modalitat (presencial, semi presencial, virtual)
  • El cost (de pagament o gratuïta)

Després de cursa-la reflexiona al voltant dels aprenentatges adquirits i prova de posar en pràctica totes les eines i estratègies que has après.

2. En el dia a dia són moltes les situacions que poden provocar estrès. És important preveure quan es donaran i preparar estratègies.

Preparar estratègies per donar-hi resposta:

  1. identifica 3 situacions (laborals, del dia a dia, o que es poden donar quan estàs fent recerca de feina) que et generen estrès.
  2. A continuació, intenta desplegar estratègies per fer-hi front descrivint: Quina és la situació? Per què et genera estrès? Quins recursos necessites afrontar a la situació?
  3. Una vegada les has posat en pràctica, analitza com ha anat i identifica si la sensació d’estrès ha disminuït amb el desplegament de les estratègies definides.
  • Estratègia 1.
  • Estratègia 2.
  • Estratègia 3.
  • Estratègia 4.
  • Estratègia 5.

3. Promou hàbits de vida saludables:

  1. L’estrès s’agreuja i s’intensifica quan no tenim incorporat, en el nostre dia a dia, un mínim d’hores de son i de descans, exercici físic, una bona alimentació, etc. Fes una reflexió sobre quins són els teus hàbits i valora què podries fer per millorar-los.
  2. Posa en pràctica almenys 1 proposta de canvi durant un mes i avalua després si creus que s’ha reduït la teva sensació d’estrès.

4. Posa en pràctica el mètode AROP.

  1. Es tracta d’un mètode de mindfulness informal (en anglès STOP), al que pots recórrer per recuperar l’equilibri del cos i la ment i reduir l’estrès i l’ansietat en la vida quotidiana.
  2. Consisteix en procedir de la següent manera davant de possibles situacions estressants.

continguts:original:of_tec_est_des_econo:documentacio_interna:smt._guia_de_competencies_clau_del_mercat_de_treball:unitat14:diagrama Arop

Afronta una situació estressant utilitzant aquest mètode i posteriorment avalua com t’has sentit, com has gestionat tot el que anava passant, etc. .

5. Analitza entorns estressants.

  1. Identifica 2 ocupacions o situacions en les que consideris que cal tenir desenvolupada la competència de gestió de l’estrès (per exemple un/a cambrer/a durant el servei, un/a entrenador/a de bàsquet els últims minuts d’un partit, etc.) i busca la manera de poder veure in situ com es desenvolupen.
  2. Observa amb detall quins són els elements que suposen un factor estressant, com actuen els/les protagonistes i el seu entorn, quines estratègies utilitzen, els resultats que obtenen en funció de com han afrontat la situació, etc.
  3. Finalment intenta pensar quines altres alternatives tenien, com ho podrien haver fer millor, etc.

3.2 ARA ET TOCA A TU!

Selecciona 3 estratègies per la millora i posa-les en pràctica. Després, dedica una estona a avaluar els resultats obtinguts.

ESTRATÈGIA 1:
Com m’ha anat? Quina valoració en faig?
Sento que he millorat en aquesta competència?
En què ho he notat?

ESTRATÈGIA 2:
Com m’ha anat? Quina valoració en faig?
Sento que he millorat en aquesta competència?
En què ho he notat?

ESTRATÈGIA 3:
Com m’ha anat? Quina valoració en faig?
Sento que he millorat en aquesta competència?
En què ho he notat?