Els ens locals estan obligats a portar un inventari dels béns i drets que integren llur patrimoni, fent constar amb suficient detall les mencions necessàries per a la seva identificació i per reflectir la seva situació jurídica, i el destí o ús a què es dediquen.
Aquest inventari està conformat com segueix i té les característiques següents:
-
L’inventari ha de comprendre els béns de domini públic, els patrimonials, els drets i els valors mobiliaris.
-
L’inventari consolidat es compon dels inventaris parcials següents:
-
El general de l’ens.
-
L’especial del patrimoni públic del sòl.
-
L’especial del patrimoni historicoartístic.
-
El dels seus organismes autònoms i empreses públiques amb capital íntegrament municipal.
-
Els cedits a altres administracions públiques o particulars, però revertibles.
-
Els organismes autònoms locals han de fer inventaris separats de llurs béns i drets, la còpia dels quals s’ha d’adjuntar com a annex en l’inventari general de l’ens local.
-
L’inventari ha de ser objecte d’actualització continuada. Cada cop que es produeixi una alteració (adquisició, alienació, permuta, alteració de naturalesa jurídica…) s’ha d’anotar a l’inventari i a la comptabilitat.
-
La rectificació de l’inventari serà immediata, i en tot cas dins l’any en què es produeixi l’alteració. La rectificació anual ha de reflectir els moviments i incidències de tota mena dels béns i drets durant aquest període.
-
La comprovació de l’inventari s’efectua sempre que es renova la corporació. Si s’han d’establir responsabilitats respecte dels membres sortints, s’aixeca una acta addicional.
-
La formació de l’inventari correspon al secretari. La rectificació i comprovació correspon al ple, com també ho és la seva aprovació la primera vegada que es confecciona. Els dels organismes autònoms i EEPP són aprovats primer pels òrgans de govern d’aquests i, posteriorment, el president els sotmet al ple. S’ha de trametre al departament competent de la Generalitat de Catalunya.