S’entén per subvenció tota disposició dinerària realitzada per les administracions a favor de persones públiques o privades, sempre que es compleixin els requisits següents:

  1. Que el lliurament es faci sense contraprestació directa dels beneficiaris.
  2. Que el lliurament estigui subjecte al compliment d'un objectiu determinat, l'execució d'un projecte, la realització d'una activitat, l'adopció d'un comportament singular, ja realitzats o per desenvolupar, o la concurrència d'una situació, i en què el beneficiari haurà de complir les obligacions materials i formals que s'hagin establert.
  3. Que el projecte, l’acció, la conducta o la situació finançada tingui per objecte el foment d’una activitat d’utilitat pública o interès social, o de promoció d’una finalitat pública.


La publicació de les resolucions de les concessions d’ajuts i subvencions garanteix el dret de la ciutadania a conèixer a quines activitats i a quins beneficiaris es destinen els recursos públics.

5.1. Com es tramiten les subvencions?

En cada procediment de convocatòria de subvencions, l’administració pública pertinent haurà d’obrir un expedient. Aquests expedients seguiran els tràmits establerts a la normativa de subvencions, Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (LGS), Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003 general de subvencions (RLGS), així com en l’ordenança general de subvencions que tingui aprovada l’entitat, si és el cas.

El procediment de concessió pot ser de concurrència competitiva o de concessió directa, i segons sigui un cas o un altre s’haurà de complir amb uns requisits en la seva tramitació.

  • El procediment ordinari de concessió de subvencions serà el de concurrència competitiva, que suposa la comparació de les diferents sol·licituds presentades d’acord amb els criteris de valoració fixats a les bases reguladores i a la convocatòria, per tal d’adjudicar-la a qui hagi obtingut millor valoració.
  • Com a alternativa al règim de concurrència competitiva, la normativa reguladora de les subvencions estableix el corresponent al règim de concessió directa. En aquestes subvencions s’exclou la concurrència per a la determinació del beneficiari, quedant igualment afectada la publicitat en la selecció.

Podran concedir-se de manera directa les subvencions següents:

  • Les previstes nominativament en els pressupostos: s'entén per subvenció prevista nominativament en els pressupostos aquella en què almenys la seva dotació pressupostària i beneficiari apareguin determinats en els estats de despesa del pressupost. L’objecte d'aquestes subvencions haurà de quedar determinat expressament en el corresponent conveni de col·laboració o resolució de concessió que, en tot cas, haurà de ser congruent amb la classificació funcional i econòmica del corresponent crèdit pressupostari.
  • Aquelles subvencions l'atorgament o la quantia de les quals vinguin imposats per una norma de rang legal: seguiran el procediment de concessió que els resulti d'aplicació d'acord amb la seva pròpia normativa.
  • Amb caràcter excepcional, aquelles altres subvencions en què s'acreditin raons d'interès públic, social, econòmic o humanitari, o unes altres degudament justificades que dificultin la seva convocatòria pública.


Un cas singular, que tractarem de manera diferenciada a la tramitació, són les aportacions a organismes dependents de la mateixa entitat. En aquest cas, és recomanable que figurin al pressupost per donar-li cobertura com a concessió directa, però en realitat són transferències, no subvencions, fet pel qual el seu tractament el diferenciarem de les altres subvencions de concessió directa.

5.2. El pla estratègic i l’ordenança de subvencions

La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, estableix a l’article 8.1 la necessitat per a les administracions públiques d’elaborar un pla estratègic de subvencions que expressi la connexió entre els objectius i els efectes que es pretenen assolir amb l’aplicació de les subvencions, els terminis necessaris per a la consecució dels objectius establerts, juntament amb una previsió dels costos i les fonts de finançament de les subvencions, tot supeditat al compliment de la Llei d’estabilitat pressupostària.


L’elaboració d’aquest pla estratègic de subvencions té com a finalitat dotar d’una major transparència la despesa pública que tingui caràcter de subvenció, tot aconseguint un increment dels nivells d’eficiència i eficàcia en la seva gestió.

L’Ordenança de subvencions té per objecte establir les normes generals per a la sol·licitud, la concessió, la justificació i el pagament de les subvencions que atorgui l’entitat a l’empara del que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, Llei general de subvencions (LGS), i el seu reglament de desenvolupament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (RLGS).


Tant el pla estratègic com l’ordenança s’han d’aprovar en el ple de l’entitat.

5.3. Bases reguladores i convocatòries

La convocatòria d’una subvenció ha de contenir determinades condicions i especificacions per a la seva concessió. Per tant, el text ha de regular:

  • Qui pot sol·licitar-les.
  • Els requeriments que s’han de complir per demanar-les.
  • Els criteris que s’utilitzaran en la concessió.
  • Els justificants que hauran d’aportar els beneficiaris un cop els hagin estat concedides.

Donat que hi ha una part a regular que pot ser comuna en un àmbit de convocatòries de subvencions, es poden aprovar unes bases reguladores generals que poden ser emprades en les diferents convocatòries de l’àmbit. A partir d’aquestes bases es podran establir els requisits concrets de cada cas.

5.4. Base de dades nacional de subvencions

La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, va imposar la publicitat obligatòria de totes les subvencions i altres ajudes públiques. El model de publicitat s'ha instrumentat a partir de la Base de dades nacional de subvencions (BDNS) per donar resposta a una doble finalitat: mostrar a través d'un únic punt d'informació la totalitat de les subvencions i ajudes públiques concedides per totes les administracions públiques i reforçar la integritat del contingut de l’esmentada base de dades.

La BDNS, en qualitat de sistema nacional de publicitat de subvencions i ajudes públiques, ha de publicar les convocatòries de totes les subvencions i ajudes públiques previstes en el Reial decret 130/2019, de 8 de març.

En conseqüència, s’ha de facilitar a la BDNS la informació següent:

  1. Informació sobre la normativa reguladora, les convocatòries, les concessions, els pagaments realitzats, les resolucions del procediment de reintegrament i les resolucions firmes del procediment sancionador, llevat que l’import anual atorgat pel mateix òrgan o entitat a un mateix beneficiari no superi la quantitat total de 100 euros.
  2. La informació sobre beneficis fiscals i beneficis en les cotitzacions a la Seguretat Social.
  3. Les dades identificatives, així com el període durant el qual no podran tenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora de les persones o entitats incurses en alguna de les prohibicions contemplades a les lletres a) i h) de l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
  4. Informació sobre subvencions en què s'han inclòs, en la valoració, actuacions de consecució efectiva de la igualtat entre dones i homes o actuacions d'atenció a víctimes de les diferents formes de violència contra la dona, per part de les entitats sol·licitants.


Marc normatiu

  • Llei 38/2003, de 17 de novembre, Llei general de subvencions.
  • Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.
  • Reial decret 130/2019, de 8 de març, pel qual es regula la Base de dades nacional de subvencions i la publicitat de les subvencions i altres ajuts públics.
  • Articles 25 i 72 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local (en endavant, LRBRL).
  • Articles 40, 189.2. i 214.2 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març (TRLRHL).
  • Articles 239, 240 i 241 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril.
  • Articles del 118 al 129 del Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals, aprovat pel Decret 179/1995, de 13 de juny.
  • Articles 15 i concordants de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
  • Decret 271/2019, de 23 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament del Registre d’ajuts i subvencions de Catalunya.