Les subvencions tenen per objecte un lliurament dinerari o en espècie entre els diferents agents de les administracions públiques, i d’aquests a altres entitats públiques o privades i a particulars, i viceversa, totes sense contrapartida directa per part dels beneficiaris, i es destinen a un fi, un propòsit, una activitat o un projecte específic, amb l’obligació per part del beneficiari de complir les condicions i els requisits que s’hagin establert o, en cas contrari, procedir al seu reintegrament.

En aquest punt tractarem les subvencions rebudes per l’entitat, i en concret, suposarem que estan vinculades a l’execució de la despesa d’un projecte concret. Per tant, no s’estan contemplant les transferències no condicionades.


Exemple

Alguns exemples de subvencions rebudes són:

  • Subvenció per a arranjament de carrers.
  • Subvenció per a millora de la xarxa d’aigua.
  • Subvenció per incentivar la contractació de joves en pràctiques.


6.1. Com se sol·liciten les subvencions i quan es cobren?

Identificada una convocatòria feta per una altra administració, cal valorar tècnicament la idoneïtat d’aquesta subvenció i, si és el cas, cal tramitar la sol·licitud d’acord amb les normes de l’esmentada convocatòria.


La sol·licitud la signa l’alcalde-president en nom de l’entitat.

El resultat de la sol·licitud pot ser positiva o negativa; en cas de ser positiva, cal fer-ne l’acceptació. Per fer-ne l’acceptació, caldrà un informe de la intervenció, en el sentit que s’ha reservat la part de crèdit que requereix l’actuació i que no està cobert per la subvenció.

Habitualment, les subvencions van condicionades a la realització d’una o més actuacions que s’han de justificar, per això, un cop realitzades les actuacions corresponents, caldrà remetre a l’entitat subvencionadora els justificants en el format i temps que requereix la convocatòria.

Mentre no hi hagi la constància que l’entitat subvencionadora ha aprovat els justificants, no es disposa de cap dret per cobrar cap import.

Si es rep la comunicació que l’entitat subvencionadora ha aprovat el reconeixement de l’obligació de pagar la subvenció, es registra també el dret al cobrament. No obstant això, aquesta informació no sempre es rep, i quan es detecta l’ingrés en els comptes de l’ajuntament sovint és la primera notícia que els justificants enviats han estat acceptats.


En una actuació subvencionada, controlar la seva execució per generar els justificants en temps i forma és fonamental. Si l’entitat subvencionadora no accepta els justificants, suposarà la pèrdua de la subvenció i s’entra en un escenari gens desitjat: s’haurà avançat el finançament per fer l’actuació i, en perdre la subvenció, el cost de l’activitat haurà de ser assumit per l’entitat en la seva totalitat.

6.2. Alguns inconvenients de les subvencions

Si es llegeixen entre línies els paràgrafs anteriors, es veurà que les subvencions solen presentar dues característiques:

  • No cobreixen el 100 % del cost de les activitats que promouen.
  • Es cobren quan l’actuació ja està realitzada i, tenint en compte el termini de pagament a proveïdors, sovint quan ja ha estat pagada, fet pel qual l’entitat ha d’avançar el finançament de l’actuació.
  • Pot ser una subvenció per a una activitat puntual o que suposa l’ampliació o creació d’un servei. En el segon cas, abans de tramitar la petició, cal tenir en compte que la subvenció finançarà l’actuació d’aquest exercici, però caldrà preguntar com es farà en els exercicis futurs si la intenció és mantenir l’activitat.


Marc normatiu

  • Llei 38/2003, de 17 de novembre, Llei general de subvencions.
  • Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.
  • Reial decret 130/2019, de 8 de març, pel qual es regula la Base de dades nacional de subvencions i la publicitat de les subvencions i altres ajuts públics.
  • Articles 25 i 72 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local (LRBRL).
  • Articles 40, 189.2. i 214.2 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març (TRLRHL).
  • Articles 239, 240 i 241 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril.
  • Articles del 118 al 129 del Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals, aprovat pel Decret 179/1995, de 13 de juny.
  • Articles 15 i concordants de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
  • Decret 271/2019, de 23 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament del Registre d’ajuts i subvencions de Catalunya.