Cal evitar fer les valoracions en el terreny personal.
Hi ha nombrosos recursos per manipular les dades de la percepció. Per tal de mantenir l'objectivitat, davant la quantitat de dades amb les quals hem de treballar, i evitar la dissonància o tensió que provoca la presa de decisions, podem utilitzar models deterministes, especialment quan el seguiment inclou terceres persones i quan basem la valoració no en els fets sinó en les persones. Analitzem-ne alguns:
-
Dogmatisme: risc de considerar-se «posseïdor de la veritat», afirmar principis que es jutgen com a evidents, certs i innegables i valorar per sota asseveracions no discutibles. «No s'hi pot fer res», «Això sempre ha estat així», «No ho canviarem».
-
Implicació (ser jutge i part): quan estem compromesos en un judici, és més difícil avaluar-hi la nostra part de responsabilitat. Ens podem deixar portar per emocions, interessos i sentiments i perquè, en avaluar, estem sent valorats.
-
Efecte halo: definit com a «cercle de llum difusa entorn d'un cos lluminós», «l'aurèola, resplendor o lluentor que dóna el prestigi». Es tracta de l'efecte que ens porta a sobrevalorar o a subestimar les intervencions d'una persona a causa de la influència de la seva personalitat sobre nosaltres.
-
L'efecte Pigmalió o la profecia que s'autorealitza: es basa en la teoria de l'expectativa que s'autocompleix. En sentit figurat, el terme «efecte Pigmalió» expressa que la idea que tinc d'una altra persona la hi comunico –fins i tot a través del llenguatge no verbal– cosa que, en la pràctica, significa que sovint rebem de l'altra persona allò que esperem, ja que condicionem la seva actuació.