5. Univers Google: Google Photos
Descripció de l'episodi:
Actualment, fem fotos a gairebé tot. Molt lluny queden aquells dies en els que el número de fotografies quedava limitat a la capacitat del carret: 12, 24 o 36.
Tornem al concepte del núvol i concretament en aquesta peça, de Google Photos, una de les aplicacions amb versió gratuïta més popular per guardar, compartir i organitzar una gran quantitat d’imatges: fotos i vídeos.
Transcripció:
Transcripció literal de l’àudio. Si trobeu cap error agrairem que ho reporteu a ds.formació@diba.cat
Benvinguts a Àudioformació, un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Actualment fem fotos a gairebé tot. Al menjar d'un restaurant, als nebots o fills, ens fem selfies, capturem instantànies d'un paisatge i és que és molt fàcil. Tant sols hem de treure el nostre mòbil de la butxaca, enfocar i prémer un botó. Molt lluny queden aquells dies en els que el número d'instantànies quedava limitat a la capacitat del carret: 12, 24 o 36. Però, quantes vegades ens hem quedat sense espai d’emmagatzematge al mòbil? Algunes, oi? Els dispositius actuals cada vegada tenen més espai per guardar més informació, però, per altra banda, les càmeres cada cop tenen millor resolució i l'espai que ocupa una imatge és superior que no fa pas 5 anys. A més, podem fer fotos amb moltíssimes aplicacions, no només amb la càmera. Les podem fer amb WhatsApp i després compartir-les amb Telegram, amb Instagram, amb Facebook. Si ens fixem en les possibilitats d'accessibilitat, compartir i organitzar les nostres captures, tornem al concepte del núvol, del qual ja hem parlat àmpliament en altres pòdcasts d'aquesta sèrie d'Àudioformació. I, concretament, en aquesta peça, parlarem de Google Fotos, una de les aplicacions amb versió gratuïta més popular per guardar, compartir i organitzar una gran quantitat d'imatges, fotos i vídeos.
Som-hi!
Però primer de tot, saludem a la Montse Vidal. Benvinguda!
MONTSE VIDAL: Hola, gràcies!
JOSEP LLUÍS VIDAL: La Montse Vidal és comunicadora. Jo soc en Josep Lluís Vidal, comunicador i consultor de marketing digital.
Entrem en matèria. Google Fotos és una aplicació informàtica en línia per gestionar fotos i vídeos. Es va presentar al maig del 2015, quan Google, la seva empresa mare, va decidir separar-la de Google Plus, la xarxa social de la companyia de la que formava part. Uns mesos després, Google Fotos va substituir PICASA, com a aplicació per organitzar imatges de l'ecosistema de Google.
Però Google Fotos és molt més que una simple aplicació per organitzar les nostres imatges. Per exemple, serveix per crear una còpia de seguretat de les fotos en un espai al núvol i fer-les accessibles des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet.
MONTSE VIDAL: El servei de Google Fotos analitza i organitza les imatges en grups. Amb l'ajuda d’intel·ligència artificial, el sistema pot identificar localitzacions a les imatges, com ara la platja, la muntanya, el cel o una tempesta.
Des de la finestra de cerca de l'aplicació, els usuaris tindran diferents opcions de cerques potencials per a grups de fotos, com poden ser llocs i coses. La categoria llocs utilitza les dades de l’etiquetatge per ubicació tot i que aquesta és una característica que, per qüestions de privacitat, es pot desactivar. Per altra part, l'aplicació també permet etiquetar fotos amb ubicacions conegudes, com ara la Sagrada Família de Barcelona. També tenim la categoria coses, que vindria a ser com un calaix de sastre en que hi cap gairebé qualsevol cosa: dinars, cartells, gatets, el que tu vulguis.
La gestió de les imatges inclou també la funció de compartir. De la mateixa manera que hem explicat amb fitxers i documents amb Google Drive i Google Documents, aquesta funcionalitat també està disponible a Google Fotos. Però les persones amb les que compartim les imatges no necessàriament han de tenir un compte de Google Fotos per visualitzar-les, ja que genera un enllaç a través del qual es pot accedir al contingut. Com sempre, el propietari de les imatges pot decidir quin nivell d’accés s'atorga a l'usuari amb qui comparteix. És a dir, si li permet només visualitzar o si també pot realitzar alguna acció sobre l'element compartit.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Google Fotos admet imatges de fins a 16 megapíxels de resolució i vídeos d'alta definició de fins a 1080p. Fins a meitats del 2021, les imatges o vídeos d'aquestes característiques no computaven pel total de l'espai d'emmagatzematge del compte de Google. Però, des de llavors, l'espai gratuït s'ha limitat a 15 gigabytes, un espai que també és compartit amb altres serveis de Google, com Gmail o els arxius que guardem a Drive.
Tot seguit, detallem algunes funcions interessants i útils de Google Fotos. Una d'aquestes funcions és l'alliberament d'espai. Gràcies a la còpia de seguretat que fa a l'aplicació del contingut multimèdia del dispositiu, aquesta funció permet l'alliberament de tot l'espai d'emmagatzematge que ocupen els fitxers multimèdia. D'aquesta manera no ens hem de preocupar per quedar-nos sense espai al mòbil. Un espai que pot ser necessari per altres finalitats, com l'actualització de les aplicacions a les darreres versions, o simplement perquè el dispositiu funcioni sense problemes.
A més, podem configurar a Google Fotos per tal que faci una còpia de seguretat al núvol només de determinats elements. Per defecte, les imatges capturades amb la càmera del mòbil es sincronitzen al núvol, però podem desactivar aquesta funció. També podem escollir que es facin còpies de seguretat d'imatges o vídeos que ens envien per WhatsApp o elements multimèdia que utilitzem en l'actualització de les nostres xarxes socials.
MONTSE VIDAL: D'entre les prestacions de Google Fotos també en destaquem la cerca visual. Es tracta d'una funció que permet la cerca de fotografies segons les persones o els llocs que hi apareguin, sense necessitat d’etiquetar-les.
Per altra part, tenim la creació automàtica de pel·lícules, composicions, animacions o panoràmiques a partir de les fotos que hem pujat. L'aplicació mostra aquestes recopilacions a la pantalla d'inici, a mode d'accés directe. Vindria a ser com un resum de les imatges que tenim guardades. Aquestes creacions també es poden fer manualment. I en aquesta mateixa línia tenim els àlbums de fotos, que no són una altra cosa que una recopilació d'imatges que podem catalogar sota el nom que vulguem. Els àlbums es poden compartir amb altres usuaris i podem fer-los col·laboratius. Això vol dir que podem donar accés a altres persones per tal que elles afegeixin també les seves pròpies imatges.
JOSEP LLUÍS VIDAL: D'entre les prestacions de Google Fotos, també hem de parlar de l'edició avançada. Es tracta d'una funcionalitat que permet millorar les imatges a partir del retoc de determinats paràmetres bàsics, com la llum, el contrast o el color. També es poden aplicar diversos filtres predeterminats. A més, Google Fotos també ens dona la possibilitat de correcció automàtica de la llum. Si l'aplicació detecta que el nivell de llum d'una imatge que hem pujat no és el més adequat, ens proposa una correcció automàtica que podem comparar amb l'original. Si el resultat de la correcció ens convents, podem guardar la imatge amb el retoc definitiu.
MONTSE VIDAL: Més funcionalitats de Google Fotos. Ara parlem dels àlbums automàtics. Abans hem explicat que amb l'aplicació pots crear els teus propis àlbums, que poden ser col·laboratius o no. Doncs bé, aquesta funcionalitat crea automàticament un àlbum amb les millors fotos després d'un esdeveniment, per exemple un viatge, i dona l'opció que altres usuaris hi afegeixin les seves fotos és com una funció avançada a mode de complement de l'àlbum tradicional.
D'altra banda, tenim les funcions “Redescobreix” i “Retransmet”. La primera recull automàticament fotografies d'altres anys a composicions o collages, i les mostra a l'usuari. És una manera que determinades imatges no quedin oblidades en mig de la immensitat del núvol. La segona funcionalitat, «Retransmet», ens permet gaudir de les nostres fotos i vídeos a la televisió, gràcies al sistema Chromecast, també de Google.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Una prestació singular i interessant a la vegada són els missatges directes. Sí, has escoltat bé, missatges directes. Segurament et preguntaràs quina utilitat té en una aplicació d'emmagatzematge i gestió d'imatges i vídeos, la funció d'enviar un missatge privat a una altra persona. Però realment no és tan estrany. Totes les xarxes socials ens donen la possibilitat d'enviar i rebre missatges directes dels nostres contactes. Tot i que Google Fotos no es pot considerar en sí mateixa una xarxa social, sí que compta amb molts elements que d'alguna manera fan que s'hi assembli. Aquesta funcionalitat està disponible des de la primera meitat del 2021. Durant el seu llançament, Google va explicar que un dels objectius és que les persones conversin sobre les fotos i vídeos que comparteixen.
Doncs bé, arribem al final d'aquest pòdcast d'Àudioformació que hem dedicat a Google Fotos, l'aplicació d’emmagatzematge i gestió al núvol de fotos i vídeos. Hem explicat com Google ens pot ajudar a gestionar millor l'espai en disc disponible en el nostre dispositiu. Ho fa a partir de la còpia de seguretat automàtica que realitza de totes les imatges que es pugen. D'aquesta manera es poden eliminar del dispositiu local, ja que sempre seran accessibles des de l'aplicació.
MONTSE VIDAL: També hem fet un recorregut per les diferents funcionalitats, com són els àlbums intel·ligents, la cerca visual, les opcions d'edició o la creació de pel·lícules i composicions, sense oblidar les opcions a compartir imatges amb altres usuaris i la prestació més nova, els missatges directes que ens permeten conversar amb els nostres contactes.
JOSEP LLUÍS VIDAL: I així arribem al final d'aquest pòdcast dedicat a Google Fotos, l'aplicació d’emmagatzematge i gestió de fotos i vídeos al núvol. Esperem que us hagi resultat interessant i que us sigui d'utilitat, fins la propera.
MONTSE VIDAL: Fins aviat!
Heu escoltat un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.