7. Les noves tendències: Tik Tok i Twitch

Descripció de l'episodi:

La primera xarxa social d’ús massiu va ser Facebook. Després van venir Twitter i Instagram. I ara, estan irrompent amb força xarxes com TikTok i Twitch. La primera està basada en vídeos de curta durada i, la segona, és una plataforma que permet la retransmissió d’esdeveniments en directe. En aquest pòdcast d’Audioformació farem una aproximació a aquestes dues plataformes que estan de moda entre els més joves.

Transcripció:

Transcripció literal de l’àudio. Si trobeu cap error agrairem que ho reporteu a ds.formació@diba.cat

Benvinguts a Àudioformació, un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.

JOSEP LLUÍS VIDAL: Les xarxes socials són un canal relativament nou. Les primeres xarxes socials van sorgir a principis d'aquest segle XXI, però en aquest temps han experimentat molts canvis. I també han sorgit noves plataformes que marquen noves tendències d'ús. La primera xarxa social d'ús massiu va ser Facebook. Després van venir Twitter i Instagram. I ara estan irrompent en força plataformes com TikTok o Twitch. La primera està basada en vídeos de curta durada i la segona és una plataforma que permet la retransmissió dels esdeveniments en directe. En aquest pòdcast d'Àudioformació farem una aproximació a aquestes dues plataformes que estan de moda entre els més joves. Però, primer de tot, saludem la Montse Vidal. Benvinguda.

MONTSE VIDAL: Hola, gràcies.

JOSEP LLUÍS VIDAL: La Montse Vidal és comunicadora. Jo soc en Josep Lluís Vidal, comunicador i consultor de marketing digital. Entrem en matèria.

Comencem parlant de TikTok, una xarxa social basada en compartir vídeos (generalment acompanyats de música) que el 2020 va aconseguir superar en nombre de descàrregues a altres plataformes consolidades al mercat, com ara Facebook, Instagram o YouTube.

Anem primer a saber què es pot fer amb aquesta plataforma i per què està tenint tant d’èxit. L'aplicació, d'origen xinès, es va llançar al mercat el 2016 amb el nom original de Douyin, que en xinès significa sacsejar la música. Inicialment estava disponible només pel mercat asiàtic, però ràpidament es va començar a fer servir a altres països. El 2017 es va crear la marca TikTok per comercialitzar l'aplicació a la resta del món. El seu funcionament és ben senzill: permet enregistrar, editar i publicar petits vídeos musicals de com a màxim un minut de durada. Una de les claus del seu èxit, sobretot entre els més joves, és el gran nombre d'eines per aplicar a les imatges: filtres, efectes i fins i tot realitat augmentada, convertint el seu ús en una experiència divertida.

MONTSE VIDAL: I precisament això, fer entretinguda l'experiència, és una altra clau del seu èxit.

I tenim una altra, la facilitat d'ús, amb un entorn molt intuïtiu que l'usuari dominarà després de poc temps de pràctica, aconseguint un resultat final molt acceptable sense necessitat de tenir coneixements previs d'edició.

Així doncs, en resum, podríem dir que TikTok és una mena d'Instagram basat en vídeos musicals que també s'utilitza per crear contingut viral, com ara, memes o challenges. Aquests últims són reptes en que es convida els usuaris a fer un ball, una prova o un altre tipus d'acció senzilla que es pugui compartir ràpidament.

JOSEP LLUÍS VIDAL: L’eclosió de TikTok al nostre país va ser, sens dubte, durant el confinament de la primera onada de la Covid-19. La majoria d'usuaris estaven a casa sense poder sortir a gaudir de l'oci i això va ajudar a que el nombre d'usuaris i publicacions es multipliqués exponencialment. A través de coreografies, classes d’aeròbic o vídeos de receptes, TikTok va esdevenir un lloc on desconnectar i riure una estona, però el seu paper ha anat més enllà, influint en altres àmbits, com ara, el sector musical.

I és que l'èxit de l'aplicació ha estat tan destacat que avui dia moltes de les versions d'èxits antics que es fan actualment sorgeixen arran que TikTok té la capacitat, donada la seva viralitat, de tornar a posar de moda cançons de fa anys o fins i tot dècades. Un exemple és la cançó de Rasputin, que el grup Boney M va popularitzar a finals dels anys 70.

Tot va començar quan un usuari de TikTok va fer un ball utilitzant aquesta cançó de fons i va llançar el repte a la resta d'usuaris perquè fessin el mateix. Les reproduccions es comptaven en milions al cap de poc temps i aquesta popularitat va ser aprofitada per la indústria de la música. Concretament, el DJ i productor Majestic va produir-ne una nova versió que hem escoltat durant tot el 2021 a les ràdios musicals. Aquest tipus de fenòmens són l'explicació de per què molts joves coneixen cançons de fa unes quantes dècades, perquè les han sentides de TikTok.

MONTSE VIDAL: El sistema d’aquesta xarxa social es basa en la modalitat que ja coneixem de seguidors i seguits, igual que a Instagram o a Twitter. Al perfil de l'usuari es mostra també el nom, la fotografia de perfil, els cors obtinguts, que són els equivalents als likes d'Instagram, i una breu biografia de la persona.

Des de la pantalla principal, tal i com es fa a Instagram, podrem veure les publicacions que fan els usuaris que seguim, però el sistema també ens mostrarà altres vídeos que són tendència en aquell moment, encara que no siguem seguidors dels usuaris que els han penjat. A més, la plataforma inclou altres funcionalitats com la possibilitat d'enviar missatges directes, un sistema de votacions o llistes personalitzades d'usuaris.

Per crear contingut propi, cal accedir al botó central de la pantalla principal. Podrem enregistrar el nostre vídeo en diverses parts i escollir prèviament els filtres i efectes que voldrem fer servir. En el moment d'editar el vídeo, només caldrà seleccionar les parts que voldrem utilitzar. També podrem modificar cada part independentment, afegint filtres diferents a cadascuna d'elles. Un cop estigui llest el contingut, tan sols queda compartir-ho al perfil. De cara al futur, la plataforma està provant una nova funcionalitat. TikTok Live Studio, un canal d'emissió de vídeo en directe per emetre continguts en streaming i competir amb l'altra plataforma de moda, Twitch. De la que ara parlarem, oi?

JOSEP LLUÍS VIDAL: Doncs sí, i és que la moda dels directes a les xarxes socials no para de guanyar adeptes i els podem tenir a la majoria de plataformes, com ara Instagram o Facebook.

Però en el cas de Twitch, les seves funcionalitats i característiques han fet que sigui la plataforma reina per a aquest tipus de continguts, almenys de moment. Comencem per explicar què és Twitch.

Twitch és la plataforma de streaming més gran del món. En termes generals, és un servei per poder veure retransmissions audiovisuals en directe i interactuar amb els creadors de contingut, anomenats, en aquest cas, streamers. Des dels seus inicis, el 2011, ha estat especialitzada en la retransmissió de partides de videojocs, tot i que en els últims temps s'han anat incrementant altres continguts relacionats amb esports, música o entrevistes a personatges d'actualitat. L'any 2014 va ser comprada per Amazon i, des d'aleshores, el servei no ha parat de créixer. Anem a veure com funciona.

MONTSE VIDAL: Primer hem d'indicar que Twitch es pot fer servir des de dues vessants. Una com a espectador i l'altra com a streamer.

Comencem explicant com hem de fer servir Twitch si volem ser espectadors. El primer que hem de fer és crear un compte a la plataforma. Després del registre previ, es pot començar a seguir els canals que siguin del nostre interès, els quals apareixeran a la pestanya “Seguint”. El sistema també ens mostrarà una llista de recomanacions de canals, categories, etc. També podrem fer servir l'opció d'Explorar per trobar usuaris o canals.

A la pàgina principal podrem veure també totes les emissions en directe que estiguin tenint lloc en aquell moment. Si entrem en un canal que està emetent en directe, podrem veure el perfil de l'streamer, el nombre de seguidors, el nombre d'espectadors, la categoria, i també tindrem l'opció de seguir el canal, si és que encara no ho estem fent. Ser seguidor d'un canal implica, per exemple, poder accedir al xat en directe durant la transmissió per compartir preguntes, opinions, comentaris, etc.

JOSEP LLUÍS VIDAL: A la part superior de la pantalla tenim la icona de la campaneta, que indica si rebem notificacions, ja sigui d'usuaris que ens segueixen, o novetats dels canals que seguim, canvis de funcionament a la plataforma. També tenim la icona de la corona. Aquesta funció indica les recompenses setmanals de Twitch per als usuaris que es passen al mode Prime, inclús amb Amazon Prime. Aquesta modalitat inclou alguns avantatges respecte als altres usuaris com contingut específic, subscripcions gratuïtes o personalitzacions exclusives. Cal recordar que existeix la possibilitat de fer un canal sense subscriptor, la qual es paga mensualment i pot ser de diferents tipus, des de 3,99 euros al mes fins a 24,99 euros al mes.

MONTSE VIDAL: Anem a saber ara com fer servir Twitch si som streamers.

Primer de tot, haurem de crear un compte a la plataforma i configurar el nostre canal des del panell de control. Aquí podrem configurar aspectes com el nom, categoria, etiquetes, idioma, els modes de subscripció i moltes altres característiques que tindrà el nostre canal. També es poden crear i configurar esdeveniments que es podran compartir a les xarxes socials per tal d'augmentar el nombre d'espectadors en una transmissió concreta. Per començar a retransmetre contingut, haurem de fer servir un programari de captura de vídeo, ja que Twitch no ofereix un botó per començar a transmetre contingut. El software més utilitzat per fer-ho és OBS Studio, però Twitch recomana Twitch Studio. Sigui quin sigui el programari triat, tan sols s'haurà de vincular al compte, donar accés a la càmera i micròfon i personalitzar l’emissió amb diferents escenes o colors.

Cal dir que si la nostra intenció és oferir contingut de manera continuada a la plataforma, existeix l’opció de convertir-se en afiliat i obtenir remuneració pel contingut a més. Les condicions per a ser afiliat són: tenir un mínim de 50 seguidors, emetre durant 8 hores, emetre en 7 dies diferents i tenir una mitjana de 3 espectadors diaris. Totes aquestes condicions s'han de donar de manera simultània durant un mes.

JOSEP LLUÍS VIDAL: Una altra eina que ofereix Twitch és la d'anàlisi. Serà on trobarem tota la informació estadística del projecte; nous seguidors, nombre de visualitzacions en directe,, mitjana de missatges al xat, etc. Si tenim canals de pagament, també ens mostrarà les estadístiques sobre els ingressos, activitat, tipus de subscripció, etc.

I, per últim, repassem l'impacte que ha tingut aquesta plataforma. De la mateixa manera que va passar amb TikTok, la pandèmia de la Covid-19 va impulsar l'ús i el creixement de Twitch, sobretot en continguts de videojocs i esportius.

Avui dia, aquesta tendència ha sigut la més important. Una prova és el rècord d'espectadors simultanis que va tenir el gener del 2021 l'streamer espanyol TheGrefg, que va congregar dos milions i mig d'usuaris de manera simultània, una xifra que molt poques emissions televisives aconsegueixen a l'estat avui dia. I és que els streamers s'estan convertint en ídols de masses per a les seves comunitats de seguidors. Un exemple el tenim amb Ibai Llanos, denominat una de les persones espanyoles més influents del mon segons la revista Forbes, amb 8,3 milions de seguidors al canal i amb una projecció dins el món de la comunicació esportiva com pocs periodistes del sector.

JOSEP LLUÍS VIDAL: En aquest pòdcast hem fet una primera aproximació a dues de les tendències en plataformes socials, TikTok i Twitch. La primera per crear vídeos curts i la segona per fer retransmissions en directe, totes dues amb una gran acceptació per part del públic més jove. Esperem que aquest pòdcast us sigui d'utilitat. Fins la propera.

MONTSE VIDAL: Fins aviat.

Heu escoltat un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.