Un ajuntament, un comerç, una multinacional o una associació cultural tenen en comú una cosa: totes són organitzacions.
Una organització és qualsevol entitat formada per persones amb una sèrie d’objectius o finalitats que, mitjançant interaccions i una estructura o un sistema, desenvolupen activitats coordinades en un context determinat amb el qual es relacionen bidireccionalment.
Hi ha molts tipus d’organitzacions, en funció de la mida, en funció de la finalitat, etc. Els ajuntaments, els consells comarcals, la Generalitat, etc. són organitzacions del sector públic que tenen característiques diferencials respecte a les del sector privat, sobretot pel que fa al marc jurídic, però que, en els aspectes processuals i les dinàmiques organitzatives, no difereixen tant. Totes les organitzacions tenen característiques coincidents, però alhora, com les persones, tenen una idiosincràsia pròpia, una personalitat que les diferencia d’altres organitzacions.
Les organitzacions són sistemes vius que estan en constant evolució, sobretot a partir de la influència que tenen en el context. Les organitzacions més eficients són aquelles que tenen una dialèctica fluïda amb l’entorn. En aquest sentit, les organitzacions públiques estan incorporant innovacions de la mà de la transformació digital i la tecnologia, i sembla clar que a mitjà termini elements com la intel·ligència artificial o la robòtica formaran part de la cultura de l’Administració.
Per saber-ne +
Es pot consultar el Manual de transformació digital de l'empleat públic de la Generalitat de Barcelona.