Des de la perspectiva del disseny organitzatiu, el primer que s’ha d’abordar són alguns aspectes definitoris que impregnaran l’organització i determinaran gran part de la seva activitat. Sovint es tracta d’aspectes als quals no es presta gaire atenció, i el resultat pot ser que persones de la mateixa organització o, fins i tot, del mateix equip de govern acabin tenint en ment dissenys organitzatius diferents, fet que acaba suposant un obstacle per al flux ordinari de l’activitat.

Els aspectes a tenir en compte a l’hora de treballar el disseny organitzatiu són aquests tres:

Missió
La missió és el sentit o la finalitat de l’organització. Cert és que les administracions locals tenen una finalitat de servei a la ciutadania que, en part, ve determinada per la norma jurídica, però més enllà d’això, l’alta direcció (en aquest cas, l’equip de govern) ha de determinar aquesta finalitat última per tal d’especificar els objectius i les actuacions relacionades.
Visió
La visió, per altra banda, és una idea inspiradora que projecta allò que es vol assolir de forma ambiciosa i compartida pel conjunt de l’organització, i també és un element que condicionarà el disseny de l’organització, perquè és quelcom que es voldrà assolir. És una visualització de l’organització a llarg termini.
Valors
De la mateixa forma que les persones, les organitzacions tenen uns valors que impregnaran la vida organitzativa i que formaran part de la seva cultura. Els valors són aquells principis que guien el comportament de l’organització. S’acostumen a focalitzar en les persones, els processos i els resultats.

Els equips de govern han de reflexionar sobre els valors que consideren que ha de tenir la seva organització.

Tots tres aspectes formen part del marc estratègic de l’organització, però, com qualsevol altra organització o empresa, els ens locals també necessiten uns objectius estratègics o organitzatius dins aquest marc. Els objectius organitzatius estan relacionats amb la prestació de serveis a la ciutadania: per una banda, faciliten la determinació de les activitats i els processos a realitzar i, per l'altra, permeten avaluar l’activitat organitzativa en conjunt. Aquests objectius, que poden ser de caire estratègic o específic, es concreten en actuacions i serveis, que, al cap i a la fi, és allò que realitzen les persones que treballen a l’organització i on rau gran part de la seva rellevància.

El Pla d’actuació municipal (en endavant, PAM) serà el document on es recolliran tots aquests elements relacionats amb la finalitat i els objectius organitzatius.


Exemple


Ajuntament de Manlleu

Diputació de Barcelona