La cultura organitzativa és un patró de comportament de l'organització que ha anat desenvolupant i que ensenya als nous membres el model adequat de conducta.
Una organització disposa del que s'anomena cultura organitzativa.
Aquesta cultura de l'organització es manifesta mitjançant:
Una organització defineix els seus valors seguint diversos processos:
Els valors d'una organització afecten els següents aspectes:
Els valors de l'organització influeixen directament en la motivació de les persones que en formen part. Si els valors de l'organització i els valors de les persones són coincidents aleshores disposem d'un potent element motivador. Si no coincideixen, aleshores podem entendre per què els membres de l'organització no estan motivats.
Per aconseguir aquesta coincidència cal primer fer un treball d'investigació de quins són els valors de les persones i així saber el seu grau de coincidència amb l'organització. Aquest procés pot dur-nos a un cul de sac quan «descobrim» que no coincideixen. Una altra manera d'utilitzar els valors de l'organització com a element motivador és anar definint de manera conjunta aquests valors. És a dir evitar «imposar» uns valors i a canvi anar-los clarificant a mesura que l'organització evoluciona. En certa manera es tracta d'anar equilibrant valors personals amb valors organitzacionals, sempre que no es contradiguin amb els objectius bàsics de l'organització.
Per saber-ne més
CORTINA, A. (2005) Ética de la empresa. Madrid: Trotta.
Adela Cortina és una de les teòriques més reconegudes en l'àmbit de l'ètica a les organitzacions i l'ètica pública. En aquest llibre desenvolupa la necessitat d'una ètica de l'empresa i del seu compromís moral amb la societat i amb els membres de la mateixa organització.