El concepte i el disseny d'indicadors

4. Disseny d'indicadors

L'establiment d'un indicador s’hauria de desenvolupar seguint la següent seqüència:

1
Selecció de l'indicador
En un primer moment hem de concretar l'abast de l'indicador, és a dir, explicitar si es refereix a tot o a una part d’un determinat procés o servei, i a quin en concret, i especificar les adaptacions a realitzar davant l'ocasional variació de les dades utilitzades per al càlcul.
2
Denominació de l'indicador
Hem de consensuar un nom i una codificació per assegurar que tota la gestió de les dades vinculades a l’indicador sigui consistent, vàlida i referida a l’indicador que toqui. La codificació ens facilitarà posteriorment la implantació del sistema de control en un aplicatiu informàtic.
3
Forma de càlcul i fonts d'informació
La forma de calcular l'indicador ha d'establir amb claredat les fonts emprades per obtenir les dades utilitzades en el còmput, la periodicitat (mensual, trimestral o anual) amb què es determinarà el valor concret de l’indicador, i el seu reflex concret en forma de recompte, percentatge, ràtio, entre d’altres.
4
Modalitat de representació
La modalitat de presentació dels indicadors pot ser numèrica o gràfica mitjançant diagrames, colors, símbols, dibuixos, entre d’altres. Sovint s’utilitza el criteri de que les millores estiguin representades per indicadors amb valors positius o gràfiques ascendents i viceversa.

S’ha de procurar que els indicadors estiguin enunciats mitjançant gràfics de senzilla interpretació i, a ser possible, que reflecteixin tant el valor de partida i la fita a aconseguir com l'evolució històrica i el desglossament de l'avanç en els diversos períodes de temps que componen el termini final (Diputació de Barcelona, 2002).

En el cas que l’indicador faci referència a un procés que inclou activitats, recursos i temps, per facilitar el seu control i la seva visualització resulta convenient la utilització de models com poden ser els diagrames del tipus PERT o cronogrames com el diagrama de Gantt. Ambdós diagrames són eines de planificació que representen un cronograma amb les activitats a realitzar i la seva seqüència de desplegament, i que s’orienten a facilitar el seu seguiment. Normalment les dades que s’extreuen dels indicadors es presenten en aplicatius informàtics a la intranet de la corporació.

5
Establiment de responsabilitats
Convé definir les responsabilitats inherents a la recopilació i al manteniment de les dades que han d’informar l’indicador, l'anàlisi dels efectes, l'explotació dels resultats i la comunicació de les conclusions a les persones pertinents.
6
Definició d’estàndards, dels seus límits i de les seves toleràncies
Els límits i les toleràncies dels estàndards dels indicadors poden estar representats per màxims o mínims del paràmetre a aconseguir, pel seu valor nominal o per la consecució successiva de valors en el temps. Tal com s’ha apuntat anteriorment, aquests estàndards també poden representar-se en format de semàfors per facilitar el seu seguiment i la seva valoració.
Pujar