Nous models d’actuació policial. Policia de proximitat o comunitària

Introducció

Aquest manual és una eina de suport al curs presencial sobre la policia de proximitat o comunitària, especialment adreçat a la policia local.

Exactament igual que qualsevol altre servei que presta l’Administració pública als seus administrats, la policia també ha d’evolucionar en la direcció de les necessitats de la ciutadania i adaptar-se per donar un servei adequat, útil i eficaç.

En aquesta línia, neix allò que es va anomenar policia de barri, policia de proximitat o policia comunitària, entre altres denominacions semblants, que representen, pel que fa a l’objectiu i les funcions, gairebé el mateix concepte.

Aquest manual tracta d’aclarir el concepte de policia de proximitat i els canvis que ha de fer l’Administració local en la seva estructura policial per tal d’assolir els objectius d’aquesta forma de treballar. A més, fa una comparativa esquemàtica en la qual es deixa constància que la policia tradicional i la policia de proximitat són conceptes, serveis i formes de treballar complementaris i no excloents, ja que a la nostra societat totes dues funcions són del tot necessàries per donar un bon servei a la ciutadania.

Es fa un recorregut que inclou l’inici i el perquè de la policia de proximitat, els seus conceptes, les estratègies, les funcions, la transversalitat amb la resta de serveis públics i privats de la societat, les habilitats d’actitud i d’aptitud de qui ha de posar en pràctica aquest model, així com les tècniques que ens permetran observar, analitzar, avaluar i proposar plans d’actuació adients a cada cas.

Finalment, no hem d’oblidar la importància de l’avaluació dels resultats, la correcció dels procediments –si s’escau- i les propostes de millora que permeten a la policia de proximitat i comunitària donar un bon servei a la societat de la qual forma part i amb la qual ha de col·laborar per resoldre els problemes que l’afecten i la pertorben.

Pujar