Nous models d’actuació policial. Policia de proximitat o comunitària

Glossari

Corresponsabilitat: Responsabilitat compartida entre qui dóna i qui rep el servei a l’hora de definir les prioritats de la seva prestació.

Eficàcia: Aconseguir l’objectiu previst.

Eficiència: Aconseguir l’objectiu previst amb el mínim de recursos possibles.

Escolta activa: Capacitat de transmetre que s’està escoltant.

Estratègies: Metodologia sobre com prestar el servei.

Implementar: Portar a terme algun projecte o alguna idea.

Incident: Fet aïllat que posa de manifest alguna disfunció.

Indicadors: Mesures quantitatives de l’activitat d’una organització.

Missió: Raó de ser d’una organització.

Motivació: Energia interna orientada a la consecució d’un objectiu.

Necessitat: És la manca d’alguna cosa que s’ha d’aconseguir.

Policia de proximitat: Terme per definir un mètode de treball de la policia que es basa en les relacions amb la comunitat on es desenvolupa i la presència en aquest territori de manera visible i accessible per a la ciutadania. L’objectiu principal d’aquest sistema de treball és actuar sobre els problemes que afecten la comunitat segons la visió subjectiva de la ciutadania. Té una estructura descentralitzada l’eficàcia de la qual es mesura per l’augment de la qualitat de vida de la comunitat a la qual presta servei. També rep els noms de policia de barri o policia comunitària.

Policia tradicional: Organització policíaca amb una estructura fortament jerarquitzada en la qual es mesura l’eficàcia pel nombre d’intervencions penalment o administrativament punibles que s’han dut a terme.

Patrullatge aleatori: Sense cap de tipus de planificació ni objectiu per assolir. S’intervé de manera reactiva quan succeeix un incident.

Patrullatge planificat: Amb un objectiu per assolir. La planificació ha de preveure les incidències que sempre es donen en un servei d’emergències com és la policia.

Prevenció: Activitat orientada a anticipar-se al conflicte.

Qualitat: Prestar el servei buscant la satisfacció de qui l’utilitza.

Rol: Conjunt de conductes esperades amb relació a un lloc de treball determinat.

Seguretat: Sistema que garanteix l’eliminació de riscos. Perquè la seguretat sigui completa, també ha de garantir-ne la percepció.

Servei públic: Organització orientada a adequar-se a les necessitats de qui l’utilitza.

Sistema proactiu: Que es posa en funcionament a partir dels seus propis recursos. Es tracta de la iniciativa que la policia de proximitat pren en el desenvolupament d’accions creatives i eficaces per generar millores en la seguretat i en el benestar de la comunitat, fins i tot abans que hi hagi problemes i s’hagi d’actuar de forma reactiva. És un terme de psicologia del treball que va inventar el neuròleg austríac Frankl l’any 1946.

Valors: Principis i creences d’una organització o d’una persona que han de ser la guia per definir les conductes que l’organització o la persona vol promoure.

Pujar