La regidoria d’esports

1. Els serveis esportius municipals

1.1. Què són els serveis esportius municipals. Evolució.


Els serveis esportius municipals esdevenen ens transcendentals per al foment i el desenvolupament de la pràctica esportiva adreçada a la ciutadania mitjançant l’aplicació de polítiques esportives municipals, les quals han de vetllar per garantir l’accés a tots els col·lectius, i potenciar l’activitat física i l’esport com a vehicle per al foment d’hàbits saludables i d’un estil de vida actiu en totes les seves vessants.

La contínua evolució dels serveis esportius municipals i l’adaptació al context actual s’ha vist condicionada per:

  • La diversificació de la pràctica esportiva.
  • L’increment en l’exigència dels serveis oferts en el sector esportiu.
  • La transformació de la societat cap a una estructura cada cop més tecnològica, transversal i diversa.

Aquesta situació ha comportat que, en termes administratius, els procediments també evolucionin i esdevinguin actualment més complexos i rigorosos, tenint en compte, en determinats casos, la disponibilitat dels recursos relacionats. En aquest sentit, també cal destacar la transformació i la professionalització de les entitats esportives, i la normativa aplicable a aquestes, la qual suposa en alguns casos un gran esforç per fer-hi front.

Així doncs, en les darreres dècades, la influència de l’esport en la societat ha anat incrementant exponencialment en gairebé tots els àmbits. En aquest sentit, l’evolució de l’esport s’ha caracteritzat per la consecució de diferents fases que han anat entrellaçant-se les unes amb les altres fins a arribar a l’actualitat, en què es gaudeix d’un sistema esportiu local on són molt pocs els agents que no hi prenen part.

Com s’observa en la figura següent, el sistema esportiu ha anat passant per un seguit de fases en diferents períodes. Cadascuna de les fases es caracteritza per una determinada naturalesa que quedarà ja palesa al llarg dels anys fins a l’actualitat, i s’arriba al màxim exponent de pluralitat de l’esport amb la conjunció de totes aquestes. També es detecta una clara evolució en l’impacte provocat per l’esport en cadascuna de les fases identificades:

Tenint en compte la temporalitat esmentada, es destaquen a continuació els aspectes més rellevants en cadascuna de les fases:

1970
El paper dels clubs i les associacions esportives als anys 70 va ser de gran rellevància per al foment i difusió de l’esport. L’esport de competició va ser el gran protagonista.
1980
L’esport escolar (educatiu) ampliava el concepte d’esport amb l’impuls del seu valor educatiu. En la mateixa dècada, l’administració pública va agafar el lideratge de l’esport amb l’aparició de patronats d’esports i àrees específiques amb l’objectiu d’organitzar i fomentar la pràctica esportiva.
1990
Va emergir el sector comercial amb l’aparició de gimnasos i les primeres empreses de serveis que va derivar en els inicis de la col·laboració publicoprivada.
2000
L’adhesió de nous agents al sistema esportiu i l’aparició de noves modalitats esportives durant aquests anys fins a l’actualitat, es va anar confeccionant i el fenomen de l’esport es va consolidar com un element transversal, i ha entrat a formar part d’àmbits com la salut, el turisme, l’urbanisme, la integració social i el món laboral.
2010
El concepte d’esport es va anar ampliant en altres àmbits i s’ha convertit en mitjà per a altres finalitats no esportives; en l’actualitat és una eina molt potent per a la promoció econòmica.
2020
En l’última dècada, es destaca l’esport com a eina generadora d’impacte social, econòmic i en l’àmbit de la salut.

D’aquesta manera s’ha d’entendre la gestió de l’esport en un context de col·laboració dels diferents agents que interactuen constantment i estableixen una gran varietat d’interrelacions.

Aquesta evolució del fenomen esportiu ha generat un impacte sobre la societat, pel que fa a la pràctica i com a promotor de determinades accions.


Amb aquesta nova situació, l’esport va incorporar nous segments de població que tenien diferents motivacions i necessitats per practicar-lo, i van aparèixer successivament diferents tipus de pràctica. Per aconseguir això, els agents esportius van haver d’adquirir nous rols, adequar espais esportius convencionals, utilitzar els no esportius i cobrir les noves demandes emergents. És en aquest punt de convergència i sinergies en què es consolida la “indústria esportiva” com a tal, promoguda per un increment del rol de l’esport en la societat actual, la confluència de diferents àmbits i l’abast que engloba; passa de ser un concepte específic i tancat per esdevenir un concepte obert, ampli, transversal i canviant.

Abast de l’esport

Aquesta evolució també ha tingut impacte en la forma jurídica amb què els ens locals han instrumentat la gestió dels serveis d'esports municipals. Així, en el moment en què es concebien per primera vegada els serveis d'esports municipals, es va utilitzar la figura del Patronat Municipal d'Esports (PME), un organisme autònom previst a la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local (LBRL) (articles 85 i 85 bis) i a la Llei municipal i de règim local de Catalunya (articles 249 i 254) com a forma de gestió directa dels serveis públics. Avui en dia, l'existència d'un sector privat —associatiu i comercial— amb capacitat per gestionar la prestació dels serveis esportius, fa que els ens locals es replantegin la manera de gestionar aquests serveis, utilitzant altres fórmules, tant de gestió directa com indirecta, previstes a la normativa vigent.

1.2. Competències de les administracions públiques en la prestació de serveis esportius municipals

La prestació de serveis esportius és una competència de les administracions públiques que es pot dur a terme de manera directa o bé indirecta, és a dir, mitjançant la participació del sector privat. Concretament, l’àmbit públic és el que té el paper principal en la definició de polítiques esportives per tal de garantir un esport accessible a tots els col·lectius de població. Tant la Generalitat de Catalunya com els municipis, passant per les diputacions o els consells comarcals, tenen un paper significatiu en el desenvolupament de les competències que la normativa vigent els atorga en matèria esportiva. Així doncs:

  • La Generalitat té un paper estratègic i essencial en la definició de les polítiques esportives a Catalunya.
  • Les diputacions i els consells comarcals han d'assegurar l'adequada prestació dels serveis municipals, mitjançant l'assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica.
  • Els ajuntaments són els òrgans operatius principals per a la promoció de l’esport gràcies a la seva proximitat amb la ciutadania. Aquests tenen competències pròpies en les activitats i les instal·lacions culturals, esportives, d’ocupació del lleure i turístiques.

A partir de les competències esmentades, els principals àmbits de gestió quan parlem dels serveis esportius municipals són:

Els municipis, tenint en compte els àmbits de gestió al·ludits, i per assegurar-ne una adequada implementació de les polítiques esportives, tenen un paper essencial. Segons el nivell d'intervenció en el desenvolupament dels serveis esportius municipals, el paper de l'ens local es pot classificar en:

“Jo faig”

  • L’Administració local com a principal actor en el sistema esportiu del municipi.
  • L’ajuntament utilitza les instal·lacions pròpies, el personal i els seus recursos econòmics.
Tipus de relació Característiques
Sense particpació Sense cap tipus de participació de les entitats en la política esportiva municipal.
Confrontació Existència de conflicte d'interessos entre les actuacions municipals i les actuacions de les entitats.

“Fem junts”

  • L’actuació és de l’Administració local i dels agents esportius.
  • L’ajuntament estableix relació amb una altra entitat per oferir algun tipus de pràctica esportiva.
Tipus de relació Característiques
Col·laboració Les entitats col·laboren en l'oferta esportiva municipal, bàsicament en les activitats esportives.
Coorganització Els ajuntaments i les entitats organitzen de forma conjunta i activa activitats esportives.
Consulta Les entitats poden intervenir a títol consultiu o de protestes en les decisions de la política esportiva municipal.
Codecisió Les entitats poden intervenir en les decisions de la política esportiva municipal.

“Tu fas i jo t’ajudo”

  • L’Administració local dona suport econòmic o amb recursos.
  • Les entitats són les que tenen la iniciativa i la responsabilitat de l’oferta esportiva.
Tipus de relació Característiques
Suport L'ajuntament dona suport institucional, econòmic, o logístic a les entitats (cedeix espais, instal·lacions, dona subvencions, etc.).
Autogestió L'ajuntament facilita la capacitat autònoma de les entitats a partir de la concessió d'equipaments esportius, la gestió dels quals passa a dependre de les entitats.

1.3. Elements que componen el sistema esportiu municipal

L’evolució i l’impacte social referent a la pràctica esportiva durant les últimes dècades ha obligat els ens locals a plantejar la necessitat de desenvolupar un conjunt de polítiques esportives municipals que donin resposta als ciutadans i ciutadanes en el context actual.


La manera de dur a terme aquestes polítiques és molt variada, i depèn, en un grau o un altre, de les característiques generals de cada municipi i dels elements específics que constitueixen el seu sistema esportiu.

A continuació es fa una breu descripció de cadascun dels elements que caracteritzen el sistema esportiu local:

  • Persones participants. Persones que practiquen activitat física i esport, sigui de manera organitzada o no, amb diferents objectius i atenent les diferents necessitats específiques de cada perfil.
  • Equipaments. Espais en els quals es desenvolupa la pràctica esportiva, ja sigui de manera reglada (camps de futbol, pistes de tennis, etc.) o en aquells espais de pràctica que permetin el treball funcional, cardiovascular i muscular (complexos esportius i sales). També s’incorpora el concepte d’espais esportius a l’aire lliure, com a element per tenir en compte per al desenvolupament de les polítiques municipals en l’entorn urbà i natural.
  • Activitats. Conjunt de propostes realitzades pels diferents agents organitzadors per a la promoció de l’activitat física al municipi, amb l’objectiu de fomentar un estil de vida actiu i la creació d’hàbits saludables en la ciutadania.
  • Agents. Cada un dels protagonistes en la planificació, el desenvolupament i l’execució de les polítiques esportives municipals.

Aquests elements permeten i faciliten el desenvolupament de la política esportiva al municipi, tenint en compte que el coneixement estructurat i detallat de tots els que intervenen en el sistema esportiu local és una peça clau per a la planificació de l’actuació esportiva municipal.

Atenent a la implementació de les polítiques municipals, esdevé també un element clau identificar els eixos principals sobre els quals ha de tenir especial implicació l’ens local, per tal de fomentar i garantir una accessibilitat universal a tots els col·lectius, i desenvolupar activament el paper de l’activitat física i l’esport en el municipi.

Així doncs, es presenten seguidament els eixos de la política esportiva municipal més habituals a Catalunya durant els darrers anys. Aquests van en concordança amb les tendències socials i esportives del moment, per la qual cosa es poden adaptar atenent les necessitats canviants en l’àmbit municipal.

Eixos de la política esportiva municipal

1.4. La seva vinculació amb els ODS


La vinculació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) amb els eixos de la política municipal esdevé un element de gran rellevància per a l’alineació d’accions que vetllin per la sostenibilitat i la capacitat transformadora de la societat en matèria esportiva.

En aquest sentit, els ODS es van adoptar per tots els estats membres el 2015 com una crida universal per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat l’any 2030. Els 17 ODS estan integrats entre si, perquè reconeixen que les intervencions en una àrea afectaran els resultats d'altres. Per assolir aquests objectius, cal la creativitat, el coneixement, la tecnologia i els recursos financers de tota la societat per complir amb els ODS en cada context.

Quin és el paper de l'esport en els objectius de desenvolupament sostenible?

Per aconseguir la consecució d'aquests objectius inclosos en l'Agenda 2030, l'esport té un rol molt important pel potencial transformador de què disposa, i també és un element crucial per a la vida dels nens, nenes i joves de tot el món que ofereix avantatges en l'àmbit de la salut, l'educació i l'oportunitat de vida. Dels 17 ODS, es presenten a continuació aquells en què l'esport pot incidir per transformar la societat i s’estableix el paral·lelisme amb els objectius plantejats en el Pla d’Actuació Municipal del Servei d’Esports de la Diputació de Barcelona.

  • Objectiu 5. Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes. L'esport i l'activitat física és un mitjà per empoderar dones i nenes ajudant-los a demostrar a la societat el talent i els seus èxits mostrant les seves aptituds i capacitats. A més, aporta oportunitats d'interacció social i amistat, i qüestiona els estereotips i els papers socials de la dona.
  • Objectiu 8. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l'ocupació plena i productiva, i el treball decent. Per a algunes comunitats que desconeixen la cultura de l'esport, si es fa un programa de formació adequada i adaptada a les necessitats, es poden desenvolupar projectes relacionats amb la creació d'escoles esportives que permetin als joves formar-se en matèries esportives.
  • Objectiu 10. Reduir la desigualtat en i entre els països. En un camp d'acció més local i en situacions concretes, la pràctica esportiva pot ajudar a reduir les desigualtats en les comunitats mitjançant els valors que aporta l'esport de treball en equip, la cohesió, la confiança, etc. L'esport és un llenguatge universal que permet unir ètnies i societats.
  • Objectiu 3. Garantir una vida sana i promoure el benestar de tothom en totes les edats. Reduir globalment els nivells significatius d'inactivitat física entre la població adulta i jove és una prioritat que, en part, pot ser abordada per augmentar la participació en l'esport.
  • Objectiu 4. Garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge permanent per a tots. La combinació entre l'activitat física i l'esport, juntament amb el pla d’estudis, és una perfecta oportunitat per oferir un aprenentatge complet i permanent. Els valors i les aptituds que pot aportar la pràctica esportiva són essencials per a la participació en activitats grupals i estimulen la cohesió social dins de les comunitats i societats.
  • Objectiu 3. Garantir una vida sana i promoure el benestar de tothom en totes les edats. Reduir globalment els nivells significatius d'inactivitat física entre la població adulta i jove és una prioritat que, en part, pot ser abordada per augmentar la participació en l'esport.
  • Objectiu 11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. L'esport contribueix a fer més inclusives les ciutats i les comunitats. En contribució a la inclusió, l’esport pot fomentar el desenvolupament social i canviar les percepcions sobre les persones amb discapacitat, fent accessible la seva participació en les accions establertes dins les polítiques esportives.
  • Objectiu 11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. L'esport contribueix a fer més inclusives les ciutats i les comunitats. En contribució a la inclusió, l’esport pot fomentar el desenvolupament social i canviar les percepcions sobre les persones amb discapacitat, fent accessible la seva participació en les accions establertes dins les polítiques esportives.
  • Objectiu 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles. El canvi de paradigma que presenta l’esport, en què el factor mediambiental té un pes cada cop més rellevant, esdevé un aspecte transcendental per garantir la sostenibilitat dels equipaments esportius en la seva construcció i ús en la implementació de les polítiques esportives municipals.
  • Objectiu 16. Promoure societats justes, pacífiques i inclusives. L'esport és una eina vàlida per a la prevenció de conflictes i gràcies a la seva universalitat té la capacitat de transcendir cultures. Per a la promoció de la pau, l’esport ajuda a crear entorns segurs i pot estendre llaços entre comunitats de diferents cultures o divisions polítiques.
  • Objectiu 17. Revitalitzar l'Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible. La societat actual està interconnectada i el fenomen mundial de l'esport té el poder d'establir relacions entre governs i les societats privades o civils, organitzacions, federacions esportives, etc. Totes elles poden ser configurades de maneres diferents per contribuir col·lectivament al desenvolupament sostenible. A partir de l´aliança entre entitats o projectes, es poden establir sinergies per treballar en un mateix sentit i finalitat.

Per saber-ne més…

Podeu consultar els ODS i l’Agenda 2030 de la Diputació de Barcelona.

1.5. Funcions i responsabilitats de la regidoria d’esports

Cada municipi té una cultura organitzativa diferent que s’ha anat creant progressivament al llarg dels anys a partir de valors, idees, coneixements, etc. L’esport forma part de la cultura dels municipis, i de vegades fins i tot arriba a ser un distintiu d’aquests, ja que els equips i els esportistes que participen en competicions ho fan en moltes ocasions en representació del municipi. Tot i la singularitat de cada municipi, existeixen un seguit de funcions transversals que caracteritzen la dinàmica i desenvolupament de la regidoria d’esports:

  • Promoció de l’activitat física i l’esport en l’àmbit municipal, fomentar valors com l’esforç, el respecte i la companyonia, i desenvolupar una cultura esportiva de la població.
  • Foment d’hàbits saludables i un estil de vida actiu en referència a l’esport escolar.
  • Promoció i suport a les associacions i entitats esportives locals amb l’objectiu d'estimular la creació d'activitat esportiva al municipi i aconseguir una oferta variada.
  • Organització d’esdeveniments esportius en l’àmbit municipal, que promoguin el sentiment d’identitat municipal i donin a conèixer espais naturals que caracteritzen el municipi.
  • Gestió i manteniment de les instal·lacions esportives municipals, garantir un ús adequat d’aquestes i facilitar un bon clima entre les diferents entitats del territori en el seu ús.
  • Estudi i anàlisi de les necessitats esportives per a l’edificació de nous espais municipals.

1.6. La planificació estratègica, el pla municipal de l’esport

La planificació estratègica esdevé un procés transcendental per a la consecució i el seguiment de les polítiques municipals, incideix en primera instància en el coneixement del sistema esportiu propi del municipi i determina posteriorment la implementació d’accions personalitzades davant la situació esportiva concreta del territori. Els diferents nivells de concreció que caracteritzen aquest procés són els següents:

Nivells de concreció de la planificació estratègica municipal

Cal entendre com a primer nivell, tenint presents les característiques i la incidència de cada element en el context esportiu municipal, tots aquells aspectes que percudeixen en l’oferta i la demanda esportiva del municipi. Aquests aspectes venen determinats a través de la política esportiva municipal, en què els òrgans de govern seran els responsables d’influir en el sistema esportiu a través de normatives o actuacions concretes, que requeriran una planificació estratègica per marcar uns objectius a mitjà i a llarg terminis. Una vegada definit el procés estratègic, es dona pas a la gestió operativa i els elements que tangibilitzen les decisions en l’àmbit polític, sobretot relacionades amb programes d’activitats i equipaments esportius, enfocats en plans d’acció a curt i a mitjà terminis.

Un procés de reflexió estratègica requerirà eines que s’adaptin a les estructures municipals i que serveixin d’ajuda per orientar el procés. Cal tenir present que, qualsevol procés estratègic porta associat un canvi que els responsables (polítics i tècnics) municipals hauran de comunicar i liderar. Les característiques principals entre la gestió estratègica i la gestió operativa són:

Quant al concepte de planificació estratègica municipal, cal tenir en compte la importància de l’estructura i implementació de plans estratègics per a l’organització, com a element indispensable per a l’anàlisi de la situació i, en conseqüència, l’elaboració de propostes que comportin la consecució dels objectius plantejats.

Estructura i procés de planificació estratègica

Així doncs, cal prendre consciència sobre la importància del seguiment en les polítiques esportives aplicades, com a estratègia per avaluar l’impacte de les accions en la ciutadania i analitzar els nivells de pràctica des de la perspectiva de quantitat i qualitat. En línia amb aquest context de reflexió estratègica, la identificació de necessitats de la ciutadania i, per tant, la cerca de motivació per part de l’ens local en la participació ciutadana per a l’optimització i adequació de les polítiques esportives, esdevé un aspecte clau per a l’assoliment dels objectius municipals en matèria esportiva.

Principis generals comuns en la política esportiva

Des de les administracions públiques s’ha de fer efectiu el dret d’igualtat de tracte i d’oportunitats entre tots els participants en qualsevol procediment públic d’adjudicació, erradicant possibles discriminacions per motius, circumstàncies o condicions determinades en diferents àmbits, com poden ser per temes polítics, socials, culturals, etc.

La gestió dels recursos públics ha d’estar orientada pels principis d’eficàcia i eficiència, aplicant polítiques de racionalització de les despeses i de millora de la gestió del sector públic. Així, s’ha de valorar la repercussió i efectes de les col·laboracions mitjançant subvencions i supeditar-se de manera estricta al compliment de les exigències dels principis d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

La convocatòria de subvencions ha de ser pública i de lliure accés a la informació. A tals efectes, les administracions concedents hauran de remetre a la Base de Dades Nacional de Subvencions la informació sobre les convocatòries i les resolucions de concessions. Els beneficiaris, a més, han de fer publicitat de les subvencions i ajuts percebuts per al finançament de programes, activitats, inversions o altres actuacions.

Les administracions públiques han d’aportar la informació necessària referent a la transparència i bon govern dels ens públics, així com definir els criteris de manera precisa, certa i concreta, a efectes que l’administració no pugui obviar els criteris predefinits en la convocatòria, en el procediment de selecció dels beneficiaris; indicant l’import, els objectius o finalitat i els beneficiaris.

S’ha de garantir que tots els participants en una licitació pública o en un procediment competitiu participen en el procés d'adjudicació d'un contracte del sector públic o d'un ajut públic en igualtat d'oportunitats i condicions. Les administracions públiques han d’identificar i evitar la influència o el predomini d'interessos particulars o parcials i defensar els interessos generals.

Normativa bàsica

Estatal

Articles relacionats amb l’esport:

  • Foment de l’esport. Els poders públics fomentaran l’educació física i l’esport (art. 43.3).
  • Competències exclusives de les comunitats autònomes. Les comunitats autònomes poden assumir competències en les matèries següents:
    • Els ports de refugi, els ports i aeroports esportius i, en general, els que no desenvolupin activitats comercials (art. 148.1.6).
    • Promoció de l’esport i d’adequada utilització de l’oci (art.148.1.19).

Article 25.2. El municipi exercirà, en tot cas, com a competències pròpies, en els termes de la legislació de l'Estat i de les comunitats autònomes, en les matèries següents:

(…) l) Promoció de l'esport i les instal·lacions esportives i d'ocupació del temps lliure.

Article 26. Els municipis han de prestar, en tot cas, els serveis següents:

(…) c) En els municipis amb població superior a 20.000 habitants, a més: protecció civil, avaluació i informació de situacions de necessitat social, i atenció immediata a persones en situació o risc d'exclusió social, prevenció i extinció d'incendis, i instal·lacions esportives d'ús públic.

Article 27. L'Administració de l'Estat i les de les comunitats autònomes poden delegar, seguint criteris homogenis, entre d'altres, les competències següents:

(…) h) Gestió de les instal·lacions esportives de titularitat de la comunitat autònoma o de l'Estat, incloent-hi les situades als centres docents quan s'usin fora de l'horari lectiu.

El Títol IX (articles 121 a 124) fa referència a la planificació de les instal·lacions esportives al servei de l’esport.

Article 121. Mitjans per al foment de la construcció d'instal·lacions esportives d'interès estatal.

  1. El desenvolupament de competicions de caràcter estatal i la participació de l'esport espanyol en l'activitat internacional es consideren un element estratègic de la política esportiva de l'Estat.
  2. A conseqüència de l'anterior, l'Administració General de l'Estat ha d'establir mecanismes de foment de la construcció, la conservació, l'accessibilitat universal i la reparació d'instal·lacions esportives, tant per al desenvolupament de competicions de caràcter estatal, com per a la celebració a Espanya d'activitats i esdeveniments internacionals establint, dins del seu marc competencial, les formes de col·laboració de la resta d'agents públics i privats.
  3. L'Administració General de l'Estat establirà mecanismes de foment i suport als plans de preparació esportiva desenvolupats a la Xarxa de Centres d'Alt Rendiment i de Tecnificació Esportiva.

Article 124. Instal·lacions esportives.

  1. De conformitat amb el que disposa l'article 18.g) d'aquesta llei, des de la Conferència Sectorial d'Esport s'arbitraran els instruments per:
    1. Realitzar els estudis necessaris per a una planificació ordenada i utilització eficient de les instal·lacions esportives incloses en l'objecte d'aquesta llei, garantint la diversitat de disciplines científiques i àrees de coneixement.
    2. Fomentar l'establiment d'un marc d'utilització i de posada a disposició comuna del conjunt de les instal·lacions esportives, incloent-hi les de caràcter escolar i universitari, que en propiciï una disponibilitat més gran al conjunt de les persones.
    3. Desenvolupar polítiques públiques orientades a garantir la seguretat, l'accessibilitat universal, la sostenibilitat, la millora de la gestió, així com les condicions reglamentàries i de disseny de les instal·lacions esportives, especialment en aquelles en què se celebrin competicions de caràcter oficial de les federacions esportives, o que rebin ajuts públics per a la seva construcció o manteniment.
    4. Regular l'oferta alimentària i l'accés gratuït a aigua de qualitat per al consum en centres esportius destinats a públic infantil, desenvolupant protocols o normatives que estableixin criteris perquè l'oferta alimentària d'aquests centres destinada a públic infantil, incloent-hi màquines expenedores i cantines, sigui saludable, de qualitat nutricional i sostenible.
    5. Crear protocols de prevenció i actuació davant de la LGTBIfòbia, els estereotips sexistes i altres formes de discriminació en les instal·lacions esportives, visibilitzant campanyes de prevenció de la discriminació de les persones LGTBI+ en l'àmbit de l'esport i dels recursos disponibles a cada lloc perquè les persones que pateixin o presenciïn conductes lesives o discriminatòries sàpiguen on acudir i com procedir per denunciar els fets i rebre protecció.
  2. El Consell Superior d'Esports gestionarà un cens d'instal·lacions esportives d’àmbit estatal i, en coordinació amb les comunitats autònomes i, si s’escau, amb les entitats locals, establirà un sistema d'incorporació de les dades d'aquestes, que posarà a disposició del conjunt d'administracions territorials per a l'adequada planificació de les polítiques respectives i la utilització eficient de les instal·lacions.
  3. El Consell Superior d'Esports, en col·laboració amb les administracions públiques, federacions i entitats esportives, facilitarà una formació integral en la prevenció de la LGTBIfòbia, l'assetjament sexual i altres formes de discriminació, al personal encarregat de la gestió de les instal·lacions esportives i de la direcció tècnica de les mateixes per actuar sense incórrer en situacions de victimització secundària davant aquestes conductes i garantir la protecció de totes les persones que fan ús de les instal·lacions.
  4. El Consell Superior d'Esports vetllarà pel respecte al medi ambient en la construcció, la conservació i la reparació d'instal·lacions esportives, d'acord amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.

Autonòmica

Article 134. Esport i lleure:

1. Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’esport, que inclou, en tot cas:

  1. El foment, la divulgació, la planificació, la coordinació, l’execució, l’assessorament, la implantació i la projecció de la pràctica de l’activitat física i de l’esport arreu de Catalunya, en tots els àmbits socials.
  2. L’ordenació dels òrgans de mediació en matèria d’esport.
  3. La regulació de la formació esportiva i el foment de la tecnificació i de l’alt rendiment esportiu.
  4. L’establiment del règim jurídic de les federacions, els clubs esportius i de les entitats catalanes que promouen i organitzen la pràctica de l’esport i de l’activitat física en l’àmbit de Catalunya, i la declaració d’utilitat pública de les entitats esportives.
  5. La regulació en matèria de disciplina esportiva, competitiva i electoral de les entitats que promouen i organitzen la pràctica esportiva.
  6. El foment i la promoció de l’associacionisme esportiu.
  7. El registre de les entitats que promouen i organitzen la pràctica de l’activitat física i esportiva amb seu social a Catalunya.
  8. La planificació de la xarxa d’equipaments esportius de Catalunya i la promoció de la seva execució.
  9. El control i el seguiment medicoesportiu i de salut dels practicants de l’activitat física i esportiva.
  10. La regulació en matèria de prevenció i control de la violència en els espectacles públics esportius, respectant les facultats reservades a l’Estat en matèria de seguretat pública.
  11. Preservació de la salut dels espectadors i de les altres persones implicades en l’organització i l’acompliment de l’activitat física i esportiva, i garantir la seguretat i el control sanitaris dels equipaments esportius.
  12. El desenvolupament de la recerca científica en matèria esportiva.

2. La Generalitat participa en entitats i organismes d’àmbit estatal, europeu i internacional que tenen per objecte el desenvolupament de l’esport.

Article 200. Projecció internacional de les organitzacions de Catalunya.

La Generalitat ha de promoure la projecció internacional de les organitzacions socials, culturals i esportives de Catalunya i, si s’escau, la seva afiliació a les entitats afins d’àmbit internacional, en el marc del compliment dels seus objectius.

Article 66. Competències municipals i locals

Art. 66.3. El municipi té competències pròpies en les matèries següents:

(…) n) Les activitats i les instal·lacions culturals i esportives, l'ocupació del lleure, el turisme.

Article 67. Serveis mínims

Els municipis independentment o associats, han de prestar, com a mínim, els serveis següents:

(…) c) Als municipis amb una població superior als vint mil habitants, a més: (…) instal·lacions esportives d'ús públic.

Article 71. Activitats complementàries

Art. 71.1. Per a la gestió dels seus interessos, el municipi també pot exercir activitats complementàries d'altres administracions públiques i, en especial, les relatives a:

(…) b) La cultura, la joventut i l’esport.

Article 82. Competències

Art. 82.1. És competència de l’entitat municipal descentralitzada:

(…) g) Les activitats culturals i esportives directament vinculades a l'entitat.

Article 85. Competències de la comarca

Correspon a la comarca realitzar activitats i prestar serveis públics d’interès supramunicipal. Li correspon també assegurar l’establiment i l’adequada prestació dels serveis municipals en el territori de la comarca i l’exercici de les competències municipals, en els termes establerts per la Llei de l’organització comarcal de Catalunya i per la legislació de règim local.

Article 91. Competències de les províncies

Art. 91.2. Els correspon, en qualsevol cas:

  1. Coordinar els serveis municipals entre si, per garantir la prestació integral i adequada dels serveis en tot el territori de la província.
  2. Prestar assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis, especialment els que tenen menys capacitat econòmica i de gestió.
  3. Prestar serveis públics de caràcter supracomarcal.
  4. Fomentar i administrar els interessos peculiars de la província.

L’article 68.1.b) atribueix als ajuntaments el control sanitari de les àrees d'activitat fisicoesportiva i d'esbarjo, i la promoció de la protecció de la salubritat pública.

Article 1. La finalitat d’aquesta llei és l’ordenació del règim jurídic i de l’organització institucional de l’esport a Catalunya, i la regulació de la jurisdicció esportiva.

Article 2. Els objectius bàsics d'aquesta llei, entre d'altres, són:

  1. El foment, la divulgació, la planificació i la coordinació de l’esport.
  2. L’execució, l’assessorament i la implantació de la pràctica de l’activitat física i l’esport arreu de Catalunya.

També fa una referència especial a l’organització administrativa de l’esport català:

  • L’Administració esportiva de la Generalitat (articles 35 a 38).
  • L’Administració local (articles 39 i 40).

Article 39

1. Correspon als municipis:

  1. Promoure de manera general l'activitat física i l'esport en llur àmbit territorial, especialment en l'àrea escolar, i fomentar les activitats físiques de caire extraescolar i recreatives en el marc de les directrius de la Generalitat de Catalunya.
  2. Construir, ampliar i millorar instal·lacions esportives en el seu territori.
  3. Vetllar per la plena utilització de les instal·lacions esportives existents en el seu terme municipal.
  4. Portar un cens de les instal·lacions esportives del seu territori.
  5. Vetllar pel compliment de les previsions urbanístiques sobre reserva d'espais i qualificacions de zones per a la pràctica de l'esport i l'emplaçament d'equipaments esportius.
  6. Cooperar amb altres ens públics o privats per al compliment de les finalitats assenyalades per aquesta llei.

2. Els municipis de més de cinc mil habitants han de garantir l'existència en el seu territori d'instal·lacions esportives d'ús públic.

Article 40

Correspon a les comarques, com a entitats locals supramunicipals:

  1. Promoure i difondre l'activitat física i l'esport en el territori respectiu.
  2. Coordinar la utilització de les instal·lacions esportives públiques d'ús comarcal.
  3. Cooperar amb els municipis i amb les entitats esportives en la promoció de l'activitat física i l'esport.
  4. Construir, ampliar i millorar instal·lacions esportives d'interès comarcal.
  5. Subministrar els elements necessaris per a establir les determinacions del Pla director d'instal·lacions i equipaments esportius de Catalunya, els quals han de referir-se, com a mínim, a l'estimació dels recursos disponibles i a les necessitats i els dèficits de l'àmbit territorial corresponent.
  6. Participar en l'elaboració i l'execució dels programes de la Generalitat que tenen per objecte finançar la construcció, l'ampliació i la millora d'instal·lacions esportives, de les quals són beneficiaris els ens locals.
Pujar