Dimensions d’impacte esportiu
Cada un dels àmbits per avaluar la implementació de les polítiques esportives municipals. Aquestes van en concordança amb el context social i esportiu del territori. Es destaquen les quatre dimensions d’impacte essencials: esportiva, social, econòmica i mediambiental.
Equipaments esportius
Des d'una concepció àmplia del terme, és l'espai, el lloc i les estructures que fan possible la realització d’una o de diverses pràctiques físiques i esportives. La natura, les infraestructures, els carrers, els parcs i les instal·lacions són susceptibles de suportar pràctiques esportives i, per tant, poden considerar-se, sota determinades condicions, com un equipament esportiu.
Recurs DIBA: Assessorament equipaments - Esports - Diputació de Barcelona (diba.cat)
Hàbits esportius
Inclou els aspectes que fan referència als comportaments (índex de pràctica, freqüència, tipus d'activitats practicades, hàbits de consum…) i les opinions de la població entorn de l'esport, tant si es tracta de persones que el practiquen com no.
Inclusió social
La inclusió social és un dels reptes més importants dels ens locals per garantir la cohesió i, sobretot, la igualtat d’oportunitats i la garantia de drets socials i de ciutadania. Esdevé un element fonamental en el disseny de polítiques esportives municipals.
Recurs DIBA: Línies estratègiques d'esports - Educació - Esports - Joventut - Diputació de Barcelona (diba.cat)
Instal·lacions esportives
Les instal·lacions esportives són equipaments esportius amb espais construïts o adaptats per al desenvolupament d’activitats esportives. Les instal·lacions esportives estan formades per espais de pràctica (on es desenvolupa l’activitat) i per espais de suport, i d’altres que tenen una relació de dependència.
Normativa en polítiques esportives
Reglaments que defineixen l’objecte dels aspectes legals en les diverses matèries relacionades amb l’àmbit esportiu, tenint en compte la transversalitat del sector també dins dels aspectes normatius.
Recurs DIBA: Normativa de referència - Esports - Diputació de Barcelona (diba.cat)
ODS
Els ODS són 17 objectius de caràcter ambiental, social i econòmic que guien la implementació de l’Agenda 2030. Tots els objectius estan molt interrelacionats: per avançar en un, cal avançar també en d’altres. Volen ser unes fites concises, fàcils de comunicar, orientades a l’acció i aplicables a tots els països.
Recurs DIBA: L'Agenda 2030 i els ODS - ODS - Diputació de Barcelona (diba.cat)
PIEC
El PIEC és l’instrument jurídic i tècnic mitjançant el qual el govern de la Generalitat planifica, fomenta i coordina tant la seva actuació com la de la resta d’institucions, organismes i entitats, adreçades a dotar Catalunya dels equipaments que facilitin a tots els ciutadans la pràctica fisicoesportiva i contribueixin a fomentar, divulgar i implantar arreu del país l’esperit que aquestes pràctiques comporten. Té caràcter de “pla territorial sectorial” i desplega juntament amb altres plans sectorials el Pla Territorial General de Catalunya.
El PIEC-2005 va ser aprovat pel Decret 95/2005, de 31 de maig, i en aquests moments el Consell Català de l’Esport en redacta la seva actualització.
Planificació estratègica
La planificació estratègica és una eina clau per a qualsevol organització esportiva i de qualsevol altre àmbit. Ens permet saber quin és el punt de partida, on volem anar i com arribar-hi.
Plec de clàusules administratives particulars (PCAP)
Conté les regles pròpies de la licitació (criteris de solvència i d’adjudicació, condicions socials, laborals i ambientals, drets i obligacions de les dues parts i les possibles penalitats).
Plec de clàusules tècniques
Té en compte les qualitats de la prestació, les condicions tècniques mínimes que es demanen com a requisits de l’obra o del servei.
Regidoria d’esports
La regidoria d'esports és l’estament polític que té competències en matèria esportiva en l’àmbit municipal, amb l’objectiu d’impulsar i potenciar la pràctica d'activitats físiques i esportives entre tota la població del municipi, com un mitjà per millorar-ne la qualitat de vida.
Recurs DIBA: Recursos per als ens locals - Esports - Diputació de Barcelona (diba.cat)
Sistema esportiu
Conjunt dels elements que determinen la planificació i la implementació de polítiques municipals en un territori concret. Aquests són: les persones practicants, els equipaments, les activitats i els agents. Cal destacar dins del sistema esportiu, les sinergies que es generen internament entre aquests elements, amb combinació amb altres aspectes provinents de sistemes de l’entorn.
Stakeholder
Grup d’interès (persones, grups o organitzacions) que poden afectar o ser afectats per les dinàmiques de l’esport. Cada grup d’stakeholders té un rol dintre el sistema esportiu i el seu comportament i estratègia determinen cap a on pot evolucionar l’activitat física i esportiva.