Segons Edward Freeman (1984):
Els agents i actors que formen part del sistema esportiu, stakeholders o grups d’interès, poden ser persones, grups o organitzacions que podrien afectar o ser afectats per les dinàmiques de l’esport.
En línia amb aquest concepte, resulta rellevant entendre les sinergies entre els diversos agents com un sistema social que està en constant dinamisme i és transversal amb altres àrees com educació, joventut, benestar, etc. Dins d’aquest concepte, sorgeix un sistema connectat, en què el servei esportiu municipal cal que tingui present que la seva organització es troba emmarcada en una jerarquia de preceptes ètics i valors socials generals que condicionen l’establiment de les polítiques esportives municipals (Klaus Heinemann, 2006).
Jerarquia de preceptes i valors que influeixen en l’ètica de l’organització
Els diferents agents que formen part d’aquest sistema engloben diversos àmbits a considerar dins la política esportiva que dependran de les característiques principals de cada territori i de les polítiques i accions específiques en matèria esportiva municipal. És per aquest motiu que la identificació dels stakeholders resulta fonamental per a la gestió estratègica del sistema esportiu, ja que s’interrelacionen entre ells i treballen per al mateix sistema com es mostra en la figura següent:
Mapa dels agents del sistema esportiu local
Un cop identificats els stakeholders que tenen incidència en el sistema esportiu municipal, és rellevant analitzar-ne les característiques, planificar-ne la gestió i gestionar la seva participació. En aquest sentit, l’ens local haurà de tenir en compte els aspectes següents:
En aquest entramat conflueixen els interessos de la ciutadania, les organitzacions sense ànim de lucre i el sector empresarial, entre altres. Cadascun d’aquests col·lectius tenen els propis grups i organismes, els quals són els que interactuen i configuren el dia a dia del sistema esportiu. Per tant:
Cada grup de stakeholders té un rol dintre el sistema esportiu i el seu comportament i estratègia determinen cap a on pot evolucionar l’activitat física i esportiva.
Es podria dir que el sistema esportiu és un sistema obert, amb la possibilitat de l’aparició de nous stakeholders que podrien modificar la realitat actual del sistema esportiu, tal com està passant en l’actualitat amb la incorporació de les tecnologies i l’adaptació constant a les tendències del moment. La transversalitat del sector és cada cop més àmplia; existeix el treball col·laboratiu i la creació de sinergies entre el sector esportiu i subsistemes d’altres àmbits d’actuació.
En aquest context, és l’ens local l’encarregat d’establir els sistemes de relació òptims amb els diferents grups d’interès, així com de definir els mecanismes de suport per tal de determinar el paper de cadascun d’ells. Així doncs, caldrà fomentar una relació òptima tenint present quina és la situació envers les preguntes següents:
Per últim, caldrà posar èmfasi en el control de la participació dels diversos grups d’interès i en la detecció d’elements per potenciar i millorar en el desenvolupament de les polítiques municipals.
Estatal
El Títol III d’aquesta norma (articles 40 a 74) estableix la regulació de les entitats esportives següents: les federacions esportives (espanyoles i autonòmiques), els clubs esportius i les societats anònimes esportives.
Article 1. Objecte.
És objecte del present Reial decret la definició de l'esport d'alt nivell, així com el desenvolupament d'alguns dels aspectes referits als esportistes d'alt nivell i d'alt rendiment, previstos a la Llei 10/1990, de 15 d'octubre, de l'esport , i a la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació, respectivament.
Autonòmic
Articles 5 a 12. Dels clubs o associacions esportius i de les seccions esportives d’altres entitats. Classificació, concepte i règim jurídic.
Articles 13 a 16. Agrupacions esportives i consells esportius.
Articles 17 a 26. Federacions esportives catalanes.
Articles 2 a 6. Professions pròpies de l'esport i àmbit funcional general:
Article 8. Inscripció en el Registre Oficial de Professions de l’Esport de Catalunya i col·legiació professional.
Articles 1 a 4. Definició, àmbit territorial i funcions dels consells esportius Els articles 7, 8 i 9 van ser derogats pel Decret 34/2010, de 9 de març, del Registre d'Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya.
Modificat per Decret 55/2012, de 29 de maig, pel qual es modifica el Decret 58/2010, de 4 de maig, de les entitats esportives de Catalunya i per Decret llei 4/2021, de 19 de gener, pel qual es modifiquen determinats aspectes del règim jurídic de les entitats esportives de Catalunya, a conseqüència de la pandèmia generada per la covid-19.
L'objecte del present decret és establir el règim jurídic de les entitats esportives de Catalunya. Estableix les definicions i el règim jurídic de:
Aquesta llei té per objecte establir les normes antidopatge en l'àmbit de la pràctica esportiva. Destaca la incorporació de la figura de l'esportista aficionat, en compliment de les noves regles contingudes al Codi Mundial Antidopatge de 2021 (article 4).
Article 3. (…) 2. Queden subjectes a l’aplicació de la present llei:
Aquest decret es dicta en el desenvolupament de la competència exclusiva que correspon a la Generalitat de Catalunya, en virtut de l’article 134 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.
Article 1. El present decret té per objecte la regulació de l’alt rendiment esportiu.
Article 4. Actuacions
Per a l’assoliment dels objectius de l’alt rendiment esportiu, l’Administració esportiva de la Generalitat pot dur a terme, entre d’altres, les actuacions següents:
Davant la diversitat de persones que organitzen i promouen les activitats regulades per aquest decret, amb caràcter empresarial o sense, i de l'augment continuat de persones usuàries, el govern de la Generalitat considera necessari reglamentar els requisits que han de complir i els mitjans materials i personals que han de tenir les persones i entitats que intervenen en aquestes activitats, amb la finalitat d'incrementar la qualitat de les activitats, garantir els drets i la seguretat de les persones practicants, i protegir l'entorn natural.