D’acord amb el TREBEP, els processos selectius han de tenir caràcter obert i garantir la lliure concurrència, la qual cosa s’anomena accés a l’ocupació pública per torn lliure i implica que totes les persones físiques que, complint els requisits previstos en les bases, es presentin podran participar i ser admeses al procés.
No obstant això, la normativa de funció pública per a l’accés a l’ocupació pública funcionarial preveu també, amb caràcter extraordinari, processos de selecció restringits, en torns restringits, en què es limita la participació de les persones físiques segons les condicions.
Dos són els supòsits de processos de selecció en torns restringits:
-
Promoció interna (vertical o horitzontal), que es defineix com un procés de selecció restringit en l’accés a places de personal funcionari, ja que només hi poden participar les persones físiques que tinguin la condició de funcionaris que hagin prestat serveis efectius durant almenys dos anys a l’escala o subescala des de la qual es promociona.
-
Torn de persones amb discapacitat. Les administracions estan obligades a reservar una quota no inferior al 7% de les vacants incloses a l’oferta pública d’ocupació per ser cobertes per persones amb discapacitat, i almenys un 2% de les places ofertes s’han de reservar per ser cobertes per persones que acreditin discapacitat intel·lectual, amb la finalitat que el 2% dels efectius totals de cada administració sigui cobert per persones que tinguin aquesta consideració legal (art. 59 del TREBEP).
Tenen la condició de discapacitat les persones que tinguin reconegut un grau d’invalidesa igual o superior al 33% o que percebin una prestació d’incapacitat permanent total, absoluta o de gran invalidesa i els seus equivalents en el règim de classes passives.
En tot cas, les persones aspirants han d’acreditar la compatibilitat amb el desenvolupament de les tasques assignades a les places. No obstant això, hi pot haver una adaptació del lloc de treball a les necessitats de la persona amb discapacitat.