Salta al contingut principal

Tema 3. Relació de les persones amb l’organització pública local

2. La selecció

2.1. Principis bàsics que regeixen els processos de selecció

La selecció de personal que accedeix a l’ocupació pública local ha de regir-se sota els principis constitucionals d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, que es consideren una garantia del compliment, entre altres, del deure d’imparcialitat de l’empleat públic en l’exercici de les seves funcions i dels principis de funcionament de l’Administració, com són el principi de seguretat jurídica i el d'eficàcia administrativa.

Els principis constitucionals, legals i rectors que han de regir els processos selectius de les entitats locals són els següents:

  • Igualtat
  • Mèrit
  • Capacitat
  • Publicitat de les convocatòries i de les seves bases
  • Transparència
  • Imparcialitat i professionalitat dels membres dels òrgans de selecció
  • Independència i discrecionalitat tècnica en l’actuació dels òrgans de selecció
  • Adequació entre el contingut dels processos selectius i les funcions o tasques a desenvolupar
  • Agilitat, sens perjudici de l’objectivitat, en els processos de selecció

Marc normatiu

Constitució Espanyola

  • L’article 23.2 regula el dret fonamental de tots els ciutadans a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i als càrrecs públics.
  • L'article 103.3 preveu l’accés a la funció pública d’acord amb els principis de mèrit i capacitat.

TREBEP

  • Previsions legals bàsiques recollides en els articles 55 i següents.

2.2. Bases reguladores

Les bases reguladores d’un procés de selecció concreten, ordenen i, en definitiva, regulen el procés selectiu.

Les bases de la convocatòria d'un determinat procés selectiu determinen, entre altres elements, l’objecte del procés, els requisits de participació, el procediment a seguir per a la selecció, la configuració del tribunal qualificador i les proves a realitzar. El contingut mínim que han d’incloure està regulat a l’article 70 del Reglament del personal al servei de les entitats locals (en endavant, RPSEL).

Són aspectes rellevants de les bases reguladores:

  • La naturalesa jurídica de la resolució que aprova les bases de la convocatòria és un acte administratiu general, adreçat a un nombre indeterminat de persones, que vincula l’Administració, els òrgans de selecció i els aspirants que es presentin a la convocatòria. Per aquest motiu, s’entén que les bases reguladores són la “llei del procés de selecció”.
  • L’òrgan competent per aprovar les bases reguladores d’un ajuntament, d’acord amb l’article 21.1.g) de la Llei reguladora de les bases del règim local (en endavant, LBRL), és l’Alcaldia i ho pot delegar a la Junta de Govern Local, als tinents d’alcalde o a qualsevol regidor.
  • Les bases reguladores, per garantir el principi de publicitat, s’han de publicar als butlletins oficials (BOP i DOGC). També és necessari publicar els processos selectius per mitjans electrònics, com estableixen la Llei 29/2010, de 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, i la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, tot això sens perjudici que també es puguin utilitzar els mitjans de difusió que cada corporació estimi convenients.

2.3. Requisits personals d’accés a l’ocupació pública

Són requisits generals per participar en un procés de selecció de personal per accedir a l’ocupació pública local, els quals s’han de complir en la data de finalització del termini de presentació d’instàncies, els següents determinats per llei:

  1. Nacionalitat: es limita l’accés de persones estrangeres a la funció pública com a personal funcionari, però no hi ha restriccions pel que fa al personal laboral.


    Hi poden accedir els ciutadans nacionals espanyols i els nacionals dels estats membres de la Unió Europea i dels estats als quals, en virtut de tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per l’Estat espanyol, els sigui aplicable la lliure circulació de treballadors.

    També poden ser admesos, sigui quina sigui la nacionalitat, els cònjuges, sempre que no estiguin separats de dret, dels espanyols i dels nacionals d’altres estats membres de la Unió́ Europea i els seus descendents i els del cònjuge, siguin menors de vint-i-un anys o més grans d’aquesta edat dependents.

    Hi ha una limitació en l’accés dels ciutadans no espanyols: no poden exercir funcions que impliquin una participació directa o indirecta en l’exercici de les potestats públiques o en la salvaguarda dels interessos de l’Estat o de les administracions públiques.

    Els estrangers que no siguin ciutadans de la Unió Europea ni de l’Associació Europea de Lliure de Comerç (ni familiars d’aquests) han d’acreditar permís per treballar a Espanya.

  2. Edat: es regula l’edat mínima de 16 anys (art. 56 del TREBEP). No es pot exigir una edat màxima, amb excepcions, que han de venir disposades per una llei en funció de les característiques i la naturalesa dels llocs per ocupar.
  3. Titulació. S’ha d’aplicar el principi de congruència, d’acord amb el qual hi ha d’haver una adequació plena entre les funcions a desenvolupar i el títol requerit, i en cas de dubte, ha de prevaler el principi de llibertat amb idoneïtat per sobre del principi d’exclusivitat. El requisit de titulació s’ha de tenir o estar en condicions d’obtenir-lo en presentar-se al procés.
  4. No estar inhabilitat/ada per a l’exercici de les funcions o càrrecs públics per sentència judicial ferma ni haver estat separat/ada del servei, mitjançant expedient disciplinari, de qualsevol administració pública.
  5. Tenir la capacitat funcional per exercir les funcions corresponents al cos o l'escala. Pot comportar l’aportació de certificats mèdics o el sotmetiment dels aspirants a les proves mèdiques pertinents.


    Les persones discapacitades poden demanar, en la sol·licitud de participació a les convocatòries, l’adaptació o adequació de temps i mitjans materials per efectuar les proves. A la mateixa sol·licitud poden demanar l’adaptació del lloc de treball sol·licitat.

  6. Acreditar els coneixements orals i escrits de les dues llengües oficials. El nivell requerit estarà en relació amb el grup de classificació i les funcions de la plaça.
  7. Altres requisits objectius relacionats amb les funcions de les places, com per exemple: carnet de conduir específic, certificats tècnics específics, etc.

2.4. Torns restringits

D’acord amb el TREBEP, els processos selectius han de tenir caràcter obert i garantir la lliure concurrència, la qual cosa s’anomena accés a l’ocupació pública per torn lliure i implica que totes les persones físiques que, complint els requisits previstos en les bases, es presentin podran participar i ser admeses al procés.

No obstant això, la normativa de funció pública per a l’accés a l’ocupació pública funcionarial preveu també, amb caràcter extraordinari, processos de selecció restringits, en torns restringits, en què es limita la participació de les persones físiques segons les condicions.

Dos són els supòsits de processos de selecció en torns restringits:

  1. Promoció interna (vertical o horitzontal), que es defineix com un procés de selecció restringit en l’accés a places de personal funcionari, ja que només hi poden participar les persones físiques que tinguin la condició de funcionaris que hagin prestat serveis efectius durant almenys dos anys a l’escala o subescala des de la qual es promociona.
  2. Torn de persones amb discapacitat. Les administracions estan obligades a reservar una quota no inferior al 7% de les vacants incloses a l’oferta pública d’ocupació per ser cobertes per persones amb discapacitat, i almenys un 2% de les places ofertes s’han de reservar per ser cobertes per persones que acreditin discapacitat intel·lectual, amb la finalitat que el 2% dels efectius totals de cada administració sigui cobert per persones que tinguin aquesta consideració legal (art. 59 del TREBEP).

Tenen la condició de discapacitat les persones que tinguin reconegut un grau d’invalidesa igual o superior al 33% o que percebin una prestació d’incapacitat permanent total, absoluta o de gran invalidesa i els seus equivalents en el règim de classes passives.

En tot cas, les persones aspirants han d’acreditar la compatibilitat amb el desenvolupament de les tasques assignades a les places. No obstant això, hi pot haver una adaptació del lloc de treball a les necessitats de la persona amb discapacitat.