La regidoria de turisme

3. L’organització del turisme

3.1 Estaments globals del turisme

El turisme és una indústria global, per això hi ha diverses associacions internacionals que treballen per fer del turisme una indústria millor, més forta i competitiva.

El World Travel and Tourism Council , en anglès WTTC, es va crear el 1991 per un grup d’empresariat i personal directiu del sector turístic que consideraven que la contribució del sector a l’economia i a la creació d’ocupació no estava sent prou reconeguda.

Els objectius que tenen són promoure i conscienciar sobre la contribució econòmica del sector turístic, ampliar mercats respectant el medi ambient i reduir les barreres al creixement.

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

Sabies que…

El WTTC és l’únic organisme mundial que reuneix gran part dels sectors turístics (companyies aèries, hotels, creuers, lloguers de cotxes, agències de viatges, operadors turístics, i empreses de distribució i tecnologia), cosa que permet parlar amb una sola veu a governs i organismes internacionals.

Treballen per tenir una representació geogràfica àmplia i incloure tots els aspectes del sector, incloent-hi les organitzacions que proporcionen serveis vitals als viatges i al turisme.

En anglès IATA, International Air Transport Association , és l’associació comercial que engloba les companyies aèries d’arreu del món.

Representa unes 280 empreses, que són el 83% del trànsit aeri total. L’associació dona suport a moltes àrees d’activitat aeronàutica i ajuda a formular polítiques industrials en qüestions d’aviació.

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

Sabies que…

La IATA es va fundar a l’Havana, a Cuba, el 19 d’abril del 1945. És la principal associació per a la cooperació entre companyies aèries en la promoció de serveis aeris segurs, fiables i econòmics.

La IATA moderna és la successora de l’Associació International de Trànsit Aeri fundada a l’Haia el 1919, el primer any que va haver-hi serveis internacionals programats.

En anglès ICCA, International Congress and Conventions Association , representa els proveïdors en gestió, transport i allotjament de reunions i esdeveniments internacional.

Un total de 1.100 empreses i organitzacions en formen part en gairebé 100 països d’arreu del món.

Des de la creació fa més de 50 anys, l’ICCA s’especialitza en el sector de trobades d’associacions internacionals, oferint dades, canals de comunicació i oportunitats de desenvolupament empresarial.

Les persones interessades a planificar una reunió es poden adreçar a l’ICCA per trobar assessorament sobre la selecció de locals, assistència amb transport dels delegats, planificació completa de convencions i serveis, etc.

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

L’OMT (o en anglès WTO, World Tourism Organization ) és segurament l’associació més coneguda, ja que és l’organisme de les Nacions Unides encarregat de la promoció del turisme responsable, sostenible i accessible per a tothom.

L’OMT treballa per un turisme que contribueixi al creixement econòmic, a un desenvolupament inclusiu i a la sostenibilitat ambiental, i ofereix lideratge i suport al sector per expandir pel món els seus coneixements i polítiques turístiques.

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

L’OMT defensa l’aplicació del Codi ètic mundial pel turisme per maximitzar la contribució socioeconòmica del sector, minimitzar-ne els impactes negatius, i s’ha compromès a promoure el turisme com a instrument per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), per reduir la pobresa i fomentar el desenvolupament sostenible arreu del món.

Formen part de l’OMT 158 països, 6 membres associats i més de 500 membres afiliats, que representen el sector privat, institucions d’ensenyament, associacions de turisme i autoritats turístiques locals.

Per saber-ne més

Analitza les tendències del mercat turístic, en controla l’evolució a curt termini i proporciona informació rellevant per al sector.

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

L’OCDE (en anglès OECD, Organization for Economic Co-operation and Development) té com a missió promoure polítiques que millorin el benestar econòmic i social de les persones de tot el món.

L’OCDE proporciona un fòrum on els governs poden treballar plegats per compartir experiències i buscar solucions a problemes comuns, i entendre el que impulsa el canvi econòmic, social i ambiental.

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

Mesuren la productivitat i els fluxos globals de comerç i inversió. Analitzen i comparen dades per predir tendències. Estableixen normes internacionals sobre diferents sectors, des de l’agricultura i els impostos fins a la seguretat de productes químics.

També analitzen, per exemple, qüestions que afecten directament la vida quotidiana de les persones, com la quantitat de persones que paguen impostos i seguretat social, i la quantitat de temps d’oci que tenen.

També comparen com els sistemes escolars dels diferents països estan preparant els joves per a la vida moderna i com el sistema de pensions de diferents països s’encarreguen dels seus ciutadans a la vellesa.

Per saber-ne més

Si voleu saber les dades que l’OCDE publica sobre l’Estat espanyol, hi podeu donar una ullada aquí.

3.2 Estaments i iniciatives europees del turisme

El turisme és una activitat econòmica important a la Unió Europea amb un ampli impacte en el creixement econòmic, l’ocupació i el desenvolupament social.

Pot ser una eina poderosa per combatre el declivi econòmic i l’atur. Tot i això, el sector turístic s’enfronta a una sèrie de reptes.

La Comissió Europea treballa per abordar aquests reptes amb diferents polítiques i accions.

El turisme engloba una gran diversitat de serveis i professions, i està format en gran part per petites i mitjanes empreses (3,4 milions).

Aquests són alguns dels reptes principals als quals el turisme de la Unió Europea ha de fer front:

  1. seguretat i protecció: seguretat ambiental, política i social; seguretat dels aliments i d’allotjaments, i amenaces de sostenibilitat sociocultural;
  2. competitivitat econòmica: temporalitat, regulació i administració, impostos relacionats amb el turisme, dificultats per trobar i mantenir personal qualificat;
  3. tecnològic: mantenir-se al dia dels desenvolupament IT (Information Technology, o el que és el mateix, tecnologia de la informació) per la globalització de la informació i els avanços tecnològics (eines IT per reservar vacances, xarxes socials que proporcionen assessorament sobre serveis turístics, etc.)
  4. mercats i competència: demanda creixent d’experiències personalitzades, nous productes, competència creixent d’altres destinacions de la Unió Europea.

Comissió Europea i el turisme.

Per saber-ne més

Quant al marc legal, la competència en turisme de la Unió Europea es defineix al tractat de Lisboa (2007), a l’article 195:

  1. «La Unió complementarà les accions dels estats membres en el sector del turisme, en particular promovent la competència de les empreses de la Unió en aquest sector. Per aconseguir-ho, la Unió s’orientarà a:
    1. fomentar la creació d’un entorn favorable per al desenvolupament d’empreses en aquest sector;
    2. promoure la cooperació entre els estats membres, en particular mitjançant l’intercanvi de bones pràctiques.
  2. El Parlament Europeu i el Consell, de conformitat amb el procediment legislatiu ordinari, establiran mesures específiques per complementar les accions dins dels estats membres amb la finalitat d’aconseguir els objectius mencionats en aquest article, excloent-hi qualsevol harmonització de les lleis i reglaments dels estats membres».

Tractat de Lisboa

En resum

En altres paraules, la competència de la Unió Europea en turisme és complementar, donar suport i coordinar les accions dels estats membres a través de crear un entorn favorable i promoure la cooperació.

Tanmateix, no hi ha harmonització de lleis i regulacions entre els estats membres, així que cada estat manté plena autonomia per desenvolupar i aplicar lleis al sector turístic.

Per saber-ne més

Turisme a la Comissió Europea

La Comissió Europea està incorporant principis per al turisme responsable i sostenible a través de diverses iniciatives que busquen promoure i millorar el desenvolupament sostenible d’activitats i destinacions turístiques. Alguns exemples inclouen:

ETIS

EDEN

Cooperació internacional

Capital europea de turisme intel·ligent

Observatori Virtual de Turisme

Eurostat

La Comissió Europea de Viatges (en anglès, European Travel Commission [ETC]) es va fundar el 1948 i és una organització sense ànim de lucre responsable de promocionar Europa com a destinació turística a mercats tercers.

Està formada per 32 organitzacions nacionals de turisme que treballen conjuntament per valorar el turisme a tots els països d’Europa a través de cooperar en diverses àrees, com ara compartir bones pràctiques, intel·ligències de mercat i promoció.

L’ETC ha desenvolupat la marca Destinació Europa com a part de la seva estratègia per optimitzar el posicionament d’Europa. L’objectiu és crear un paraigua de marca per a tots els membres de l’ETC i, alhora, transmetre les característiques pròpies i individuals dels seus països.

Traducció del peu de pàgina de la foto:

  • Inspirador: Ciutats, Cultura, Arts, Arquitectura, Música, Bellesa escènica i paisatges, Llocs
  • Autèntic: Història, Patrimoni, Escenografia, Castells i museus, Famosos punt de referència, Tradicions, Personalitats famoses

L’organització de Màrqueting de Ciutats Europees (en anglès, European Cities Marketing [ECM]) es va crear el 2007 de la fusió de dues associacions precedents.

L’ECM és una organització sense ànim de lucre que treballa per millorar la competitivitat i el rendiment de les principals ciutats d’Europa.

Proporciona una plataforma per als professionals del turisme l’oci i de reunions, i màrqueting de la ciutat per intercanviar coneixements, bones pràctiques, i ampliar la xarxa per tal de fer possible col·laboracions i nous projectes entre ciutats.

L’Associació de Tour Operadors Europeus (en anglès, European Tour Operators Association [ETOA]) va ser fundada el 1989 per un grup d’operadors turístics que volien representació a Europa.

Avui dia, l’ETOA és la principal associació comercial d’operadors turístics i proveïdors amb empreses a destinacions europees. Més de 900 membres aporten més de 12.000 milions d’euros de negoci a Europa, i inclouen operadors turístics i en línia, intermediaris i majoristes, hotels, atraccions i altres proveïdors turístics.

La Confederació Europea d’Hotels, Restaurants i Cafès (en anglès, Association of Hotels, Restaurants, Pubs and Cafes [HOTREC]) reuneix 43 associacions nacionals en 30 països, i és la veu de la indústria de l’hostaleria a Europa.

L’HOTREC és una associació sense ànim de lucre que el 2006 va crear la Fundació Europea d’Hostaleria (EHF, European Hospitality Foundation ) amb l’objectiu de finançar projectes relacionats amb l’HOTREC.

El Gremi d’Agents de Viatges Empresarials Europeus (en anglès, Guild of European Business Travel Agencies [GEBTA]) és l’organització empresarial en matèria de viatges d’empreses més important a escala europea.

Amb seu permanent a Brussel·les, exerceix d’organisme consultiu davant de les principals institucions de l’àmbit comunitari.

3.3 Estaments estatals

Fem un pas més per aproximar-nos al món local. De moment hem vist les institucions relacionades amb el turisme en l’àmbit global i europeu. Ara és hora de conèixer les institucions i organitzacions públiques dedicades al turisme a l’Estat espanyol:

El MINETAD assumeix la direcció estratègica, l’avaluació i el control dels resultats de la seva activitat a través de la Secretaria d’Estat de Turisme.

A més, s’encarrega de controlar l’eficàcia, sense perjudici de les competències atribuïdes a la Intervenció General de l’Administració de l’Estat quant a l’avaluació i al control dels resultats dels organismes públics integrants del sector públic estatal.

En la seva pàgina web hi podeu trobar les funcions i competències, l’organigrama, els organismes i els serveis que ofereix. És important destacar la convocatòria d’ajudes públiques de la Secretaria d’Estat de Turisme i el Pla Nacional e Integral de Turisme (PNIT), que han estructurat en sis eixos: força marca Espanya, orientació al client, ofertes i destinacions, alineament publicoprivat, coneixement, i talent i emprenedoria.

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

SEGITTUR és la Societat Estatal per la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques, que depèn del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, i està adscrita a la Secretaria d’Estat de Turisme.

És responsable d’impulsar la innovació (I+D+i) del sector turístic, tant en el sector públic (nous models i canals de promoció, gestió i creació de destinacions intel·ligents, etc.) com en el privat (suport a emprenedors, nous models de gestió sostenible i més competitiva, exportació de tecnologia, etc.).

Per saber-ne més

Projectes que duen a terme des de SEGITTUR amb relació a la innovació, internacionalització, emprenedoria, promoció i tecnologia. Projectes.

Un dels projectes singulars de SEGITTUR és el de Destinos Turísticos Inteligentes.

La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis de Turisme, és actualment membre titular i promotor de la Red de Destinos Turísticos Inteligentes. La participació en aquesta xarxa té com a objectiu el desenvolupament en l’àmbit territorial de les comarques de Barcelona del model de gestió DTI en el seu conjunt. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona i SEGITTUR han signat un protocol que té com a objectiu establir la col·laboració entre les dues institucions per al desenvolupament en l’àmbit territorial de les comarques de Barcelona del model DTI en el seu conjunt..

Es preveu que aquests convenis permetin a la Diputació realitzar diferents tasques:

  • El desenvolupament d’un Punt d’Accés: La Diputació s’estableix com a interlocutor entre SEGITTUR i les destinacions (municipis i comarques) que vulguin aplicar el model de gestió i metodologia DTI.
  • Disseny i implementació del DTI-Base: La Diputació de Barcelona, actualment, està treballant en una metodologia pròpia, anomenada DTI-Base. Aquesta està basada en la metodologia DTI i que comptarà amb la validació de SEGITTUR, per afavorir el desplegament del model a la província de Barcelona. D’aquesta manera, el model DTI-Base servirà per establir la metodologia de treball del nou Contracte Programa 2024-2027.

Turespaña és un organisme autònom responsable de promocionar l’Estat espanyol com a destinació turística a l’exterior.

La funció principal és promocionar i comercialitzar el turisme espanyol a tot el món, dissenyant plans estratègics de màrqueting i investigació de mercat turístic, entre altres.

Igual que SEGITTUR, Turespaña és un organisme públic adscrit al Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital a través de la Secretaria d’Estat de Turisme. La seva missió és la creació de valor per al sector turístic a través de la utilització de tècniques de màrqueting i de la generació de coneixements turístics, orientats a la millora de la rendibilitat del turisme internacional que visita l’Estat. Turespaña desenvolupa la seva activitat a l’exterior mitjançant la xarxa d’oficines espanyoles de turisme, que depenen de les ambaixades i consolats de l’Estat.

Els tres òrgans de cooperació són:

  • el Consell Espanyol de Turisme (Conestur)
  • la Conferència Sectorial de Turisme
  • la Comissió Interministerial de Turisme

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

Conestur és un òrgan assessor i consultiu del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital.

Concebut com un fòrum de diàleg, participació i col·laboració en els sectors públics i privats, té com a finalitat afavorir la participació de les diferents administracions públiques amb competències en la matèria i dels empresaris, treballadors i professionals que incideixen en l’activitat turística, en el seguiment de les polítiques turístiques a l’Estat espanyol i en les activitats pròpies de l’Administració turística de l’Estat.

La Conferència Sectorial de Turisme és un òrgan creat per facilitar la cooperació i la coordinació entre l’Administració general de l’Estat i les administracions autonòmiques.

Per saber-ne més

La Comissió Interministerial de Turisme va ser creada el 1994 per promoure i coordinar l’acció dels serveis de l’Administració general de l’Estat i les entitats públiques que desenvolupen plans i projectes relacionats amb el turisme.

3.4 Estaments del turisme a Catalunya

Els principals estaments de turisme a Catalunya són:

Catalunya participa en el debat internacional de les Nacions Unides a través de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible, nrg4SD.

El mes d’abril del 2016, el Govern de Catalunya es va comprometre a elaborar un Pla nacional d’ODS per assegurar la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, i un sistema integrat de fites i indicadors relatius als ODS de les Nacions Unides en matèria de sostenibilitat.

El 14 de febrer del 2017 el Govern de Catalunya va aprovar la creació d’una comissió interdepartamental per a l’elaboració del Pla.

El disseny del Pla parteix d’una prova pilot dels objectius ambiental feta pel Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i de l’informe L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món, elaborat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS).

Per saber-ne més

  • En aquesta presentació podeu veure com l’Àrea de Desenvolupament Sostenible del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya s’aproxima als objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

L’Agència Catalana del Turisme és l’organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de dur a terme les polítiques de promoció turística per tal de promoure Catalunya com a destinació turística de referència.

És un organisme publicoprivat que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement, constituïda per la Generalitat de Catalunya i el Consell General de Cambres de Comerç, en representació del sector privat.

Entre els ens territorials, els patronats de Turisme de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona també en formen part, així com l’ens mixt publicoprivat de promoció de la capital catalana Turisme de Barcelona.

Un dels conceptes de l’ACT és Catalunya Experience per presentar-se a les xarxes socials. L’objectiu és que es converteixi en un punt de trobada entre els catalans, per compartir-hi els coneixements i esdevenir prescriptors de la destinació, i els visitants, que hi poden explicar les experiències viscudes durant el seu viatge a Catalunya.

No t’oblidis d’interactuar amb ells per promocionar la teva destinació, a: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Flickr.

Un altre projecte dins de #CatalunyaExperience és el que es coneix com a Advisors, que són personatges coneguts i famosos que promocionen Catalunya com a destinació turística.

El workshop més important que organitza l’ACT és Buy Catalunya, que es fa cada dos anys i és de caràcter multiterritorial i multiproducte, ja que hi és present tota l’oferta turística catalana de tot el territori.

Per saber-ne més

Llista de tots els workshops organitzats per l’ACT. Els workshops són una de les accions de comercialització més eficaç que tenen a l’abast les empreses, ja que és un canal de promoció i relacions comercials molt directe i personalitzat.

El Catalunya Convention Bureau (CCB) va ser creat per l’ACT per tal de posicionar Catalunya com a destinació per al sector turístic de reunions, conferències, convencions i viatges d’incentius. Té per objectiu simplificar el treball dels organitzadors d’esdeveniments durant el procés d’identificació i elecció de les àrees i els serveis més adequats per a cada congrés.

Gerència de Serveis de Turisme A la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona treballen pel desenvolupament social i econòmic dels 311 municipis de la província a través del sector del turisme.

Els seus dos objectius principals són donar suport a les polítiques turístiques de municipis i altres entitats territorials, com també la promoció i creació de productes turístics. Ofereixen programes i serveis tant a institucions com a empreses del sector turístic, i a la ciutadania.

La Gerència de Serveis de Turisme s'estructura en:

Oficina de Màrqueting Turístic

L’Oficina de Màrqueting Turístic (OMT) forma part de la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona i té per objectiu promoure el turisme a les comarques de Barcelona mitjançant la presentació de la destinació als principals mercats emissors amb propostes competitives i de qualitat.

L’OMT també ha creat el Cercle de Turisme, que té per objectiu impulsar la participació de les empreses del sector turístic en la promoció col·lectiva dels seus productes i de les seves destinacions. Entre les seves activitats organitzen les Jornades del Cercle de Turisme.

A més, per tal de promoure el turisme i contribuir al desenvolupament econòmic i social dels municipis de la província de Barcelona, s’ha creat la marca Barcelona és molt més, per tal de vetllar per mantenir un equilibri harmònic entre aquest desenvolupament i els entorns socioculturals i ambientals en els quals es desenvolupa.

Oficina Tècnica de Turisme

L’Oficina Tècnica de Turisme (OTT) també forma part de la Gerència de Serveis de Turisme i dona suport al món local en matèria de turisme, incidint en el camp del coneixement i de la planificació turística del territori mitjançant la realització de treballs, activitats, assessoraments, intervencions directes sobre recursos, a través de la implantació de noves infraestructures i el suport a l’estructuració de nous productes turístics com la promoció global i econòmica del territori.

Les unitats de l’Oficina Tècnica de Turisme són:

  • La Unitat de Gestió

Aquesta àrea té com a objectiu millorar la capacitat de creació i millora del producte turístic del territori a través de la coordinació amb els consorcis de turisme de la província de Barcelona, juntament amb ajuntaments, associacions empresarials i altres ens locals.

  • El LabTurisme

Dins de l’OTT trobem el Laboratori de Turisme (LABturisme), que és l’àrea de coneixement, anàlisi i formació. En la seva pàgina web podeu trobar informes sobre la conjuntura de l’activitat turística, la demanda, l’impacte econòmic, la reputació en línia i la percepció del turisme per part del resident, entre altres.

Pareu especial atenció a HERMES, la plataforma d’informació estadística de la Diputació de Barcelona, que inclou estadístiques de turisme de la província de Barcelona (demanda, oferta i perfil).

Des del LABturisme també s’organitzen accions formatives per a tècnics de turisme, càrrecs electes i empresaris de tota la província, a més de tallers de turisme en línia dirigits a empreses del sector.

El Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona forma part de l’Observatori del Turisme de Barcelona, ciutat i regió (OTB), format per l’Ajuntament de Barcelona, Turisme de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació, i té com a finalitat la integració de les dades i el coneixement turístic que afecta a aquest àmbit territorial.

  • Infraestructura turística

En aquesta àrea s’inclouen les activitats que busquen contribuir al desenvolupament turístic i a la competitivitat dels serveis i les infraestructures turístiques, especialment les de caràcter públic, dels diferents àmbits territorials de la província, donant suport econòmic i tècnic especialitzat. Les línies d'actuació són la gestió del Pla de concertació en l'àmbit de les infraestructures turístiques i la línia de senyalització turística.

  • Projectes europeus

Aquest àmbit de treball vincula les activitats turístiques amb el finançament europeu i altres iniciatives internacionals. Les principals tasques que s'han dut a terme són les relacions institucionals, la informació, l’assessorament, la formació i la gestió directa de projectes europeus.

Més informació aquí.

Per saber-ne més

Sabies que…

Programa Compromís per a la Sostenibilitat

L’Institut de Turisme Responsable, un organisme soci de l’Organització Mundial del Turisme i del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), va atorgar l’any 2017 a la Diputació de Barcelona i a les tres marques turístiques de la demarcació –Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona –, la Certificació Biosphere Destination, una certificació basada en els 17 ODS de les Nacions Unides integrats a l’Agenda 2030.

L’any 2018 la Diputació de Barcelona va obtenir la categoria de la certificació Biosphere Gold Destination, després d’un procés d’auditoria que exigeix que, a més de la certificació Biosphere de la mateixa destinació, s’hagi desenvolupat un treball d’implicació de les empreses de la destinació que obtenen el segell Compromís per a la Sostenibilitat Turística Biosphere.

Anys després, al juny del 2022, la Diputació (entesa com les marques turístiques de la província-Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona-) juntament amb la ciutat de Barcelona van rebre la Certificació Platinum, convertint-se així en la primera destinació al món amb aquest distintiu. Més informació:

El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona Biosphere és un programa que s’impulsa des de la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona a les 12 comarques de la província de Barcelona per millorar la competitivitat de les destinacions turístiques entorn del turisme sostenible. La implantació d’aquest programa es fa a través dels ens de gestió turística comarcals.

Es tracta d’un segell d’implantació anual adreçat a empreses privades i entitats públiques del sector turístic que vulguin millorar, de manera voluntària, la seva gestió en sostenibilitat turística.

La metodologia d’aquest programa en centra en quatre pilars bàsics:

  • La formació contínua, en matèria de turisme sostenible
  • La millora contínua, a través d’un pla d’acció anual
  • El treball col·lectiu, a través dels Tallers de destinació
  • El treball individual es fa d’acord amb uns recursos de bones pràctiques (hi ha més de 20 recursos d’oficis diferents del sector turístic), amb l’assessorament continuat i personalitzat d’un consultor expert per a la implantació de bones pràctiques (obligatòries i recomanables) a les entitats.

Aquestes bones pràctiques giren entorn dels cinc àmbits que marca l’ONU en assoliments dels 17 ODS per al desenvolupament sostenible: canvi climàtic, medi ambient, social, econòmic i cultural.

La Diputació de Barcelona ha estat pionera a promoure, a través del programa Compromís per a la Sostenibilitat, les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses turístiques i el seu reconeixement a través d’un distintiu, per al desenvolupament del turisme sostenible des d’una perspectiva integral i el treball col·lectiu.

Programa Punts d’Informació Turística (PIT)

El programa PIT té per objectiu dotar les comarques de la província de Barcelona d’un major nombre de punts d’informació turística (ja sigui a través d’entitats públiques o equipaments/serveis turístics privats) que ajudin a complementar el servei d’atenció i informació turística al turista/visitant, millorant així la cobertura i la qualitat de la informació turística que s’ofereix als territoris.

Els objectius específics del programa són:

  1. Capacitar els professionals vinculats al sector turístic i millorar la qualitat de la informació i dels serveis turístics que s’ofereixen.
  2. Millorar el coneixement, vinculat al sector turístic, dels establiments i les oficines de turisme que ja estan donant informació turística, i oferir-los eines per millorar les habilitats d’atenció al públic.
  3. Formar els establiments turístics, que fins ara no han donat informació turística, sobre el mètode i la importància de generar valor afegit.
  4. Dotar els establiments i serveis turístics acreditats del coneixement dels serveis i productes turístics de la comarca i de material promocional.
  5. Crear una xarxa de treball d’establiments turístics i oficines de turisme com a punts d’informació turística.

El programa s’implanta a través de cicles formatius anuals que s’imparteixen dins de cada àmbit comarcal. Els cicles formatius es basen en dos tipologies de formacions:

  1. Formació d’acreditació: 5 sessions
  2. Formació de renovació: 3 sessions (s’ofereix anualment)

Les empreses acreditades gaudeixen dels avantatges següents:

  1. Reconeixement de la tasca d’oferir informació turística
  2. Placa/vinil identificatiu d’establiment acreditat (que s’escull segons necessitats)
  3. Prioritat en la tramesa de material promocional
  4. Lliurament d’un dispensador de material
  5. Inclusió en els correus d’informació d’interès d’oficines de turisme
  6. Enviament d’informes estadístics
  7. Assistència tècnica sobre la gestió de la informació turística

A més de les dades i la informació que podeu obtenir del LABTurisme a escala local de la província de Barcelona i de l’Observatori del Turisme de Barcelona, ciutat i regió, destaquem les següents:

Generalitat de Catalunya

Turisme dins de la Generalitat de Catalunya és una pàgina web general on podeu trobar informació sobre:

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

Institut d’Estadística de Catalunya

L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) ofereix dades sobre el turisme en territori català.

Ofereixen dades de cadascun dels municipis i comarques de Catalunya. És una eina molt útil per familiaritzar-vos amb la situació actual del vostre municipi i comarca.

A més, també duen a terme l’anuari estadístic de Catalunya, on podeu trobar informació sobre els allotjaments turístics, l’ocupació turística, el moviment turístic, els equipaments turístics i les macromagnituds del sector.

Observatori del Treball i Model Productiu

Una altra organització on podeu trobar dades interessants és l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’apartat del turisme, ofereixen informació sobre l’oferta i l’ocupació turística, la demanda turística, els resultats anuals, els balanços de l’activitat turística, l’estructura empresarial del sector, el mercat de treball i els indicadors de competitivitat.

Podeu visualitzar la infografia clicant sobre la imatge

Departament d’Empresa i Coneixement

El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya també inclou el turisme com un àmbit d’actuació.

En la seva web hi podeu trobar informació sobre allotjaments turístics, els impostos i la normativa, estadístiques turístiques, planificació i formació, categorització i especialització de la qualitat turística, guardons, ajuts i subvencions, entre moltes altres coses.

Per saber-ne més

Podeu llegir el dossier Any de la Sostenibilitat 2017 de l’Agència Catalana de Turisme. El 2017 es va declarar l’Any del Turisme Sostenible i en aquest informe es resumeix com Catalunya pot esdevenir una destinació més competitiva implementant un turisme més sostenible (document adjuntat).

Observatori de Turisme, Ciutat i Regió és una plataforma d’informació estadística, coneixement i intel·ligència turística de la Destinació Barcelona.

Fons d’Informació de la resta de diputacions

Pujar