La regidoria de turisme

Glossari

Apartament turístic

Immoble que se cedeix en lloguer de manera habitual per a un hostalatge ocasional.

Biosphere

Marca de turisme sostenible que atorga l’Institut de Turisme Responsable (ITR) i que reconeix les destinacions, empreses i serveis que compleixen els requisits del Sistema de Turisme Responsable (STR), alineats amb els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que marca l’ONU.

Càmping

Establiment que, mitjançant un preu, presta servei d’allotjament temporal en espais d’ús públic degudament delimitats, destinats a la convivència agrupada de persones a l’aire lliure, mitjançant tendes de campanya, caravanes, autocaravanes i altres albergs mòbils o bungalous. Es classifiquen en quatre categories: luxe, primera, segona i tercera.

Despesa turística

Quantitat pagada per l’adquisició de béns i serveis de consum i objectes valuosos, per a ús propi o per regalar, durant els viatges turístics i per pagar els desplaçaments. A l’informe, basat en l’Enquesta de caracterització dels turistes a la demarcació de Barcelona, es distingeixen tres tipus de despesa: la de transport (viatge), la d’allotjament i la de l’estada en destinació.

Destinació Barcelona

Locució utilitzada per referir-se a la província de Barcelona.

Entorn de Barcelona

Locució utilitzada per referir-se al conjunt de comarques de la província de Barcelona sense el Barcelonès.

Establiment hoteler

Establiment que presta servei d’allotjament col·lectiu mitjançant un preu, que inclou o no altres serveis complementaris (hotel, aparthotel, hostal, pensió, fonda, etc.). Es classifiquen en set categories, que s’identifiquen per estrelles: una estrella o bàsic, dues estrelles, tres estrelles, quatre estrelles, quatre estrelles superior, cinc estrelles i GL o gran luxe.

Excursionista o visitant de dia

Qualsevol persona que es desplaça per motius turístics fora del seu entorn habitual però no fa cap pernoctació.

HUT

Els «habitatges d’ús turístic», per les sigles, són aquells habitatges cedits de manera reiterada per un hostalatge ocasional.

Identitat en línia

Conjunt d’actuacions fetes en l’entorn digital que configuren els atributs de la destinació.

Marca Costa Barcelona

Marca territorial de la província de Barcelona, formada per les comarques del Maresme, el Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Marca Paisatges Barcelona

Marca territorial de la província de Barcelona, formada per les comarques de l’Anoia, el Bages, Osona i, des de mitjan 2015, també el Moianès.

Marca Pirineus Barcelona

Marca territorial de la província de Barcelona, que representa la comarca del Berguedà.

Marca turística

Conjunt de valors del territori que evoquen en el turista una imatge particular d’aquest territori.

Motiu del viatge

Raó sense la qual el viatge no s’hauria fet.

Pernoctació

Cada nit que un viatger s’allotja a l’establiment.

Regió de Barcelona

Locució utilitzada per referir-se a la demarcació de Barcelona menys la ciutat de Barcelona.

Repetició

Nombre de vegades que el turista visita la mateixa destinació.

Reputació en línia

Imatge que una destinació té a Internet atorgada pels usuaris.

SICTED

Sigles que signifiquen el Sistema Integral de Calidad Turística en Destino, distintiu de qualitat impulsat des de Turespaña i la FEMP.

Turisme rural

Aquells establiments o habitatges destinats a l’allotjament turístic mitjançant un preu amb altres serveis complementaris o sense aquests serveis. Els allotjaments de turisme rural poden adoptar dues modalitats de lloguer: modalitat de lloguer d’ús complet o modalitat de lloguer d’ús compartit amb la contractació individualitzada d’habitacions.

Turista domèstic/nacional

Aquell turista que té el lloc de residència a l’Estat espanyol. Entès com a turisme no resident o domèstic per l’INE.

Turista no domèstic/internacional

Aquell turista que té el lloc de residència fora de les fronteres espanyoles. Entès com a turisme no resident o estranger per l’INE.

Turista

Qualsevol persona que fa una o més pernoctacions seguides al mateix establiment d’allotjament. Entès com a viatger per l’INE.

Pujar