Al llarg de la història, diferents teòrics han debatut sobre el concepte d’equitat. La teoria liberal tradicional considera que tots els ciutadans han de ser considerats iguals davant la llei i que l’Estat ha de promoure la igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania. Els darrers anys, però, s’ha arribat al consens de considerar que, més enllà de la igualtat d’oportunitats, els poders públics han d’intervenir, també, per redistribuir la renda i han de proporcionar serveis públics a tots els ciutadans en igualtat de condicions amb independència dels seus recursos i mèrits, perquè la desigualtat és una amenaça per a la cohesió social i la prosperitat de les societats.
Una característica clau de la desigualtat és la seva transmissió intergeneracional: els fills tenen moltes probabilitats d’acabar en el mateix estrat socioeconòmic que els pares. Una de les causes fonamentals té a veure amb l’educació: hi ha una forta associació entre l’assoliment educatiu i els resultats socials.
L’educació és un vehicle de perpetuació de les desigualtats si els alumnes són segregats en funció de l’estatus socioeconòmic dels progenitors. Pels mateixos motius, l’escola pot ser un instrument poderós per igualar les oportunitats.
La distribució desigual de la població al territori en funció de la renda, o de qualsevol altra característica social o cultural, contribueix a la seva reproducció. La segregació escolar és la conseqüència d’aquesta distribució espacial, social i econòmica desigual.
La segregació escolar és la distribució desigual de l’alumnat entre els centres educatius d’un territori, ja sigui per nivell socioeconòmic, ja sigui per origen immigrat o nouvingut. El desequilibri en la composició d’alguns centres implica una distribució desigual de l’alumnat vulnerable en la xarxa educativa.
Aquest fet té dues conseqüències clares: per una banda, hi ha escoles i instituts que sovint resulten poc atractius per a moltes famílies del seu entorn, i per l’altra, el desequilibri s’aguditza any rere any. Aquest és un dels principals punt febles del sistema educatiu a Catalunya.
En l’àmbit municipal, la segregació escolar respon a tres raons:
La segregació fa que el sistema educatiu sigui molt més ineficient: surt més car i els resultats educatius són pitjors, el país o el municipi és menys productiu, menys innovador, amb menor creixement econòmic, amb més atur i precarietat i més problemes de cohesió social.
Per què cal una política educativa municipal contra la segregació escolar?
No és un fenomen natural i inevitable; les polítiques educatives ofereixen un ampli ventall d’instruments per reduir la segregació escolar i afavorir que tothom tingui accés a una educació de qualitat.
Exemple
Aquestes són algunes de les mesures de política educativa que ajuden a reduir la segregació escolar:
Polítiques focalitzades en l’oferta
Bona planificació de les places futures en els centres educatius.
Polítiques adreçades a les famílies
Millora dels processos de selecció de centre per part de les famílies.
Polítiques de gestió de l’escolarització
Gestió de l’oferta escolar amb la demanda de les famílies.
Polítiques per a la millora dels recursos
Millora de la qualitat dels centres educatius, especialment dels més desfavorits.
Les decisions que prenen els ajuntaments respecte a les ràtios, l’obertura de grups, la gestió de la matrícula viva, la zonificació, el control del frau, etc., sovint esdevenen fonamentals a l’hora de pal·liar o, per contra, empitjorar la segregació escolar.
La planificació educativa és el procés d’ordenació racional i sistemàtic d’activitats i projectes en l’àmbit educatiu, que assigna adequadament els recursos existents per assolir els objectius desitjats.
La planificació educativa per a l’equitat és el conjunt de processos de decisió i d’assignació de recursos orientats a assegurar els màxims nivells de justícia educativa i amb el màxim consens entre els diferents actors.
Cal dir que el rol dels ens locals adquireix una rellevància especial a l’hora de garantir processos d’escolarització que permetin millorar els nivells d’equitat en el conjunt del sistema educatiu. Les decisions de planificació educativa preses des de l’àmbit local (vinculades a l’oferta escolar, l’assignació de recursos entre els centres educatius o la gestió de l’escolarització) són clau per reduir les desigualtats en l’accés a l’escolarització, com també en el procés i els resultats educatius de tot l’alumnat, especialment en el cas dels col·lectius més vulnerables (alumnes de baix nivell socioeconòmic, d’origen immigrat o nouvinguts).
El coneixement que els municipis tenen de les dinàmiques pròpies de l’entorn, el coneixement i la relació propera amb els diferents agents educatius i la seva capacitat d’intervenció segons les seves competències, els consolida com a agents clau en les polítiques en favor de l’equitat educativa.
Malgrat que la majoria de competències educatives depenen del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, l’ordenament jurídic facilita que els ens locals participin d’algunes decisions vinculades amb la planificació educativa per a l’equitat. Per exemple:
Els ens locals disposen de diferents instruments d’intervenció a l’hora d’impulsar la millora de l’equitat i la cohesió social en la provisió educativa al seu territori (ja sigui en solitari o en coordinació amb el Departament d’Educació), com ara:
Per a aquesta planificació es compta amb diverses accions concretes:
La incorporació tardana de l’alumnat al sistema educatiu és un problema de gestió educativa de primera magnitud. Sovint altera la planificació educativa i pot desvirtuar fàcilment altres mesures que s’hagin adoptat per tal d’assegurar l’equilibri en la distribució de l’alumnat.
Pot esdevenir també un instrument interessant de gestió de l’escolarització equilibrada, en la mesura que en contextos de davallada demogràfica pot assegurar una distribució millor de l’alumnat del municipi entre els centres.
Els ajuntaments poden dur a terme diverses accions per reduir la desigualtat, com ara:
S’utilitzen per contrarestar efectes negatius en termes de la distribució de l’alumnat en els diferents centres educatius del municipi. El frau pot restar efectivitat en les polítiques de planificació educativa, espe¬cialment en les polítiques de zonificació.
La zonificació escolar és un dels principals instruments de la planificació educativa per garantir una distribució equilibrada de l’alumnat entre els centres educatius d’un mateix municipi. És un dels àmbits que pot tenir un efecte més important en la millora de l’equitat educativa i consisteix en establir zones d’elecció de l’escola socialment heterogènies. Aquesta mesura facilita una distribució més equilibrada dels alumnes entre els diferents centres educatius.
La informació de què disposen les famílies és, en molts casos, un factor fonamental que condiciona la tria d’escola. Les diferències en la informació facilitada per part dels centres pot condicionar la demanda i la capacitat de la planificació educativa per millorar els nivells d’equitat del municipi.
L’acompanyament a les famílies en el procés previ a la inscripció escolar, en la gestió del mateix procés i al llarg del curs escolar, esdevé una eina fonamental per aconsellar i orientar la presa de decisions educatives. L’acompanyament inclou també totes les estratègies de suport a l’alumnat més enllà de l’horari lectiu, el suport als centres, l’orientació en els processos de transició educativa i laboral, etc.
Cal garantir alguns dels serveis relacionats amb l’escola, com ara el transport urbà, el transport escolar, les beques de menjador o les beques d’extraescolars.
La vigilància de l’escolaritat obligatòria és una de les competències educatives dels ajuntaments. L’absentisme és un problema greu perquè comporta desigualtats educatives (menor rendiment, pitjors resultats escolars, major taxa d’abandonament, mancances en el desenvolupament de capacitats, habilitats i comportaments…).
Cal avançar i transitar des d’una perspectiva de vigilància a una perspectiva d’acompanyament en l’escolaritat:
Vigilància | Acompanyament |
---|---|
Problemàtica individual. Dret a l’escolarització. Perspectiva passiva i reactiva. Intervenció segmentada i sectorial. Intervenció homogeneïtzadora. Intervenció puntual. Perspectiva centralitzada i jeràrquica. |
Perspectiva familiar i comunitària. Dret a una educació de qualitat (èxit educatiu). Perspectiva proactiva i inclusiva. Prevenció. Intervenció integral i coordinada (en xarxa). Intervenció diversificada. Intervenció longitudinal, de cicle de vida. Perspectiva local, territorial i de proximitat. |
L’objectiu d’aquestes polítiques és gestionar el preu del serveis i equipaments municipals de manera que tractin les famílies i usuaris de manera desigual, però proporcionalment a les seves desigualtats. Per exemple:
Impulsat pel Síndic de Greuges, el març de 2019 es va subscriure el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, al qual s’hi van adherir el Departament d’Educació, el Síndic de Greuges, gairebé tots els ens locals de més de 10.000 habitants i alguns de menys de 10.000, les entitats municipalistes, patronals de l’escola concertada, sindicats, federacions d'associacions de famílies d'alumnat i entitats de referència en l'àmbit de l'educació i partits polítics.
El Pacte contra la segregació escolar a Catalunya inclou 30 actuacions i 189 mesures concretes per fer front a la segregació escolar i caminar cap a una educació més inclusiva, equitativa i amb igualtat d’oportunitats.
Alguns dels elements principals que incorpora el pacte són:
Els ajuntaments signants assumeixen el compromís de col·laborar amb el Departament d'Educació en l'aplicació de les mesures del pacte, i la participació en les reunions de seguiment quan s'abordin aspectes relacionats amb l'àmbit competencial de les administracions locals.
D’acord amb les competències municipals, els ajuntaments colideraran algunes de les mesures del Pacte contra la segregació escolar a Catalunya; en d’altres, els ens locals participaran en el seu impuls:
Una de les principals mesures del Pacte conta la segregació escolar a Catalunya és l’impuls del Decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya que es va aprovar el 16 de febrer de 2021. El decret inclou diverses mesures per fomentar una distribució equilibrada de l’alumnat i reserva per al Departament d’Educació la planificació del conjunt de l’oferta escolar.
Les oficines municipals d’escolarització han adquirit protagonisme en l’àmbit de les polítiques educatives municipals davant la necessitat d’ordenar l’oferta i la demanda educatives en la lluita contra la segregació escolar i les desigualtats educatives.
Són uns instruments bàsics per a la participació dels ajuntaments en la programació de l’oferta educativa dels municipis i posen de manifest la importància de la participació i la corresponsabilitat dels ens locals en el disseny d’un mapa educatiu equilibrat.
Les seves funcions principals són:
L’educació infantil de primer cicle incideix significativament en el desenvolupament educatiu de la petita infància i esdevé una eina en el combat contra el fracàs escolar i les desigualtats educatives.
Malgrat això, diverses evidències mostren a Catalunya un seguit de disfuncionalitats en l’accés a l’educació de 0-3 anys que pot afectar l’equitat:
En aquest sentit, en l’àmbit de la planificació de 0-3 anys per l’equitat, cal articular nous sistemes de bonificació i nous sistemes de discriminació positiva per facilitar l’accés de sectors socials vulnerables a l’escola bressol pública, com per exemple: