1. Qui està obligat a relacionar-se electrònicament?
La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques determina a l’article 14.2 la relació de persones que estan obligades a relacionar-se amb l’administració per mitjans electrònics a l’hora de fer qualsevol tràmit. Aquestes persones són:
Persones jurídiques | Exemple |
Les entitats sense personalitat jurídica. | Una associació de veïns. |
Els qui exerceixin una activitat professional per a la qual es requereixi la col·legiació obligatòria, per als tràmits i actuacions que portin a terme amb les administracions públiques en exercici de l'activitat professional esmentada. | Una arquitecta. |
Els qui representin un interessat que estigui obligat a relacionar-se electrònicament amb l'Administració. | Un advocat. |
Els empleats de les administracions públiques per als tràmits i actuacions que efectuïn amb elles per raó de la seva condició d'empleat públic, tal com determini reglamentàriament cada Administració. | Un interventor d’un ajuntament. |
En l’àmbit català, la normativa estableix, d’acord amb el Decret 76/2020, de 4 d'agost, d'Administració digital i la Llei 18/2020, del 28 de desembre, de facilitació de l'activitat econòmica que, a més, també hi estan obligats:
-
Els empresaris individuals o autònoms en el marc de les actuacions que realitzin en la seva condició d'empresari individual o autònom.
-
El col·lectiu de persones físiques en el marc de la seva activitat econòmica o professional d'acord amb la justificació de la capacitat econòmica o tècnica, dedicació professional o altres motius acreditats que garanteixin l'accés i la disponibilitat dels mitjans electrònics d'aquest col·lectiu.
-
Les persones que participen en convocatòries de processos selectius per a l’accés a cossos o escales i/o categories laborals.
-
Les persones que realitzin tràmits i gestions relacionats amb les borses de treball del personal temporal.
2. Qui no està obligat a relacionar-se electrònicament?
Les persones físiques, els individus com a ciutadans, poden escollir en tot moment si es comuniquen amb les administracions públiques per exercir els seus drets i obligacions a través de mitjans electrònics o no, llevat que estiguin obligades a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions públiques, els quals hem enumerat en el punt anterior.
El mitjà escollit per la persona per comunicar-se amb les administracions públiques pot ser modificat per aquella en qualsevol moment.
Exemple
La Marta és tècnica de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona i viu a Viladecans. Si ella vol enviar informació de les activitats que des de la Diputació ofereixen a les escoles i com aquestes les poden sol·licitar, ho farà a través de mitjans electrònics. En canvi, si vol informar de la reforma de la cuina que farà a casa seva, pot presentar la instància presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament de Viladecans.
3. Quins són els drets que tenim els ciutadans pel fet de relacionar-nos electrònicament amb l’administració?
L’article 13 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques regula els drets de les persones en les seves relacions amb les administracions públiques, dels quals destaca els següents:
-
Dret a comunicar-se amb les administracions públiques a través d’un punt d’accés general electrònic de l’Administració.
-
Dret a ser assistits en l’ús de mitjans electrònics en les seves relacions amb les administracions públiques.
-
Dret a l’accés a la informació pública, arxius i registres, d’acord amb el que preveu la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i la resta de l’ordenament jurídic.
-
Dret a obtenir i utilitzar els mitjans d’identificació i signatura electrònica.
-
Dret a la protecció de dades de caràcter personal, a la seguretat i confidencialitat de les dades que figurin als fitxers, sistemes i aplicacions de les administracions públiques.
4. Quins són els espais que posa a la nostra disposició l’administració?
Per tal de garantir els drets reconeguts de les persones en les seves relacions amb les administracions públiques, l’administració posa a l’abast dels ciutadans, sigui al nivell que sigui, local, autonòmic i nacional els següents espais en línia i presencials:
Seu electrònica
És el lloc web oficial/l’adreça electrònica d'una administració pública concreta, dissenyat per proporcionar als ciutadans un punt segur i accessible des del qual poden exercir el seu dret a la comunicació amb l’administració per mitjans electrònics i per realitzar tràmits administratius, obtenir informació oficial, i comunicar-se amb l'administració de manera telemàtica.
Idea clau
La seu electrònica és una oficina virtual. La seu electrònica de la DIBA és https://seuelectronica.diba.cat/
Punt d’accés electrònic general
És el portal d’internet que proporciona als ciutadans i a les empreses un punt únic d’entrada, amb tota la informació i tots els serveis que les administracions públiques ofereixen per mitjans electrònics. El portal és un entorn centralitzat que integra moltes pàgines web i des del qual permet accedir a la seu electrònica, o altres serveis específics, com ara la notificació o el registre electrònic.
Idea clau
El punt d’accés electrònic general seria com l’Oficia d’Atenció Ciutadana, on qualsevol persona si pot personar perquè l’informin sobre aquella administració pública i pugui accedir a tots els serveis que ofereix. El punt d’accés electrònic general de la DIBA és https://www.diba.cat/
5. Quins són els serveis que ens ofereixen des de la Seu Electrònica?
Cada administració pública té la seva seu electrònica, la seva oficina virtual, per tant, cada una oferirà uns serveis o altres en funció de si és la d’un ajuntament, la de la Generalitat o la de qualsevol altre organisme públic.
Els serveis més destacats que se solen oferir són:
-
Registre electrònic: permet al ciutadà presentar qualsevol document a una administració pública des de qualsevol lloc. Permet iniciar qualsevol tràmit inclòs en el catàleg de tràmits de la corresponent seu. Un cop presentada la documentació o realitzat el tràmit, el registre genera automàticament el justificant de rebuda que justifica la recepció amb:
-
el número que se li ha assignat,
-
la data,
-
l’hora,
-
les dades de l’interessat,
-
les dades de l’organisme receptor
-
i la relació de documents aportats, si escau.
-
-
Tràmits en línia: a cada seu electrònica es pot trobar una llista detallada dels tràmits que es poden realitzar en línia. En ella es detalla tota la informació relativa al procediment de cada un dels tràmits: document de sol·licitud, documentació a aportar, terminis, entre d’altres.
-
Carpeta electrònica o carpeta ciutadana: és un servei que permet al ciutadà comunicar-se de manera àgil amb l’administració. És un espai personal on el ciutadà pot saber quin és l’estat dels seus tràmits, revisar les seves dades personals, tramitar nous tràmits, concertar cites, gestionar notificacions i avisos, etc. En funció de cada organisme, les accions que es poden fer des de la carpeta electrònica o ciutadana seran majors o menors.
Important
Hi ha un requisit per poder accedir a tots aquests serveis i és que el ciutadà s’ha d’identificar a través d’un certificat digital.