1. A on es regula el procediment administratiu comú per mitjans electrònics?

Des de l’any 2015 es regula per llei la tramitació digital del procediment administratiu comú de les administracions públiques, concretament a la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en la qual s’estableix l’ús generalitzat i obligatori dels mitjans electrònics per part de l’administració com també de la ciutadania, excepte en els casos esmentats a l’apartat 2.2 anterior d’aquest recurs.

Aquesta regulació fa referència a la tramitació i a les seves fases, als format dels expedients, als documents que integren aquest com la seva finalització.


Per saber-ne més

En referència al procediment administratiu comú podeu consultar el recurs “[Ciutadania 365] Procediment administratiu”, el qual fa un repàs de tots els conceptes bàsics i aspectes claus del procediment administratiu comú.


2. Quines són les fases de la tramitació?

Per fer la tramitació digital del procediment administratiu, tant per part del ciutadà com de la pròpia administració, els passos que es duen a terme així com els canals o espais digitals que intervenen en cada moment són els següents:




Exemple

Veure un exemple de tramitació:



Recorda

  • És recomanable llegir atentament la informació i preparar la documentació abans de començar un tràmit digital amb l’administració.
  • L’intercanvi i la interoperabilitat de les dades i els documents entre administracions és una actuació fonamental en el desplegament de l’administració digital. És per aquest motiu que la llei recull el dret dels interessats a no presentar documents i dades que ja estiguin en poder de les administracions públiques o que hagin estat elaborats per aquestes, i a no presentar els documents originals, excepte en els casos establerts per la normativa aplicable.

3. Quins són els elements clau de la tramitació?

Hi ha determinats elements del procediment administratiu en els quals és important parar-hi atenció perquè són conceptes i eines clau a tenir en compte pel que fa a la tramitació.

Concretament ens referim a l’expedient electrònic, la notificació electrònica i la carpeta ciutadana.

Expedient administratiu electrònic

L’article 70 de la Llei 39/2015, que regula el procediment administratiu comú, estableix que l’expedient administratiu ha de tenir format electrònic i es caracteritza per ser el conjunt ordenat de documents i actuacions que serveixen d'antecedent i fonament a la resolució administrativa, així com les accions encaminades a executar-la.

Així, l’expedient s’anirà formant amb els diferents documents que es generin o s’aportin, les proves, els informes, els dictàmens, els acords, les notificacions i altres diligències que corresponguin.

De l’expedient se n’exclou la informació que tingui caràcter auxiliar o de suport, com ara la continguda en notes, esborranys, opinions, resums, comunicacions i informes interns o entre òrgans o entitats administratives, així com els judicis de valor emesos per les administracions públiques que no eren obligatoris o vinculants.

La persona interessada en un procediment administratiu que s’està tramitant té dret a accedir a l’expedient i a obtenir còpies dels documents que en formen part.

El dret d’accés a l’expedient ve establert pel Reial Decret 203/2021, de 30 de març de 2021, pel qual s’aprova el Reglament d’actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics.

Aquest dret s’ha de complir quan això ho sol·liciti l’interessat posant l’expedient a la seva disposició en un d’aquests tres espais:

  1. a la seu electrònica;
  2. a la carpeta ciutadana o;
  3. a l’adreça electrònica única habilitada.

A l’hora de posar a disposició de la persona interessada l’expedient caldrà complir amb la normativa aplicable en matèria de protecció de dades de caràcter personal i la normativa de transparència i accés a la informació pública.


Exemple

En Carles és un veí d’un dels carrers més cèntrics i concorreguts de la ciutat i el president del seu bloc de pisos. Als baixos del bloc on viu hi ha un local en el qual s’ha obert un centre de dansa. Aquest local portava molt temps tancat i en els darrers mesos han fet algunes reformes que han afectat a la façana del bloc que dona al pati interior on donen tots els pisos. És per aquest motiu que en Carles fa ús del seu dret d’accés per demanar l’expedient de la llicència d’activitat d’aquest establiment per comprovar que tot s’ha fet com estava previst i com preveu la normativa vigent.


Notificació electrònica

La notificació administrativa és l’acte mitjançant el qual es comunica a una persona interessada o al seu representant una resolució o un altre acte administratiu que pot afectar els seus drets o interessos.

Les notificacions s’han de practicar preferentment per mitjans electrònics i, sempre per aquesta via, en el cas que la persona interessada estigui obligada a rebre-les per mitjans electrònics.

En el cas de persona interessada que no està obligada a relacionar-se electrònicament, encara que aquesta prefereixi continuar rebent les notificacions en paper al seu domicili, les notificacions s’han de posar a disposició de la persona interessada a la seu electrònica de l’administració o organisme corresponent perquè pugui accedir-ne al contingut de manera voluntària.

L'enviament (a l'adreça electrònica habilitada única informada per un ciutadà davant de l'administració corresponent) o la posada a disposició de la notificació (a la seu electrònica) marca l'inici del còmput del termini de deu dies naturals previst a la llei per considerar la notificació acceptada o rebutjada.


Exemple

Exemple d’un correu electrònic informant que hi ha una notificació electrònica a la teva disposició amb l’enllaç per accedir-hi.



Recorda

Una notificació electrònica es considera acceptada quan l’interessat accedeix a la notificació i al seu contingut. O dit d’una altra manera, amb la compareixença de l’interessat a la seu electrònica de l’administració corresponent, o bé a través de l’accés de l’interessat a de l’adreça electrònica única habilitada.

Una notificació electrònica es considera rebutjada quan no s’hi ha accedit en el termini de 10 dies un cop se’t ha enviat.



Sabies que…

L’administració et pot avisar o no, via SMS o correu electrònic, quan tinguis una notificació disponible.

Però atenció,… si no t’avisen no vol dir que la notificació no es consideri plenament vàlida.

Per aquest motiu, quan facis qualsevol tràmit estigues atent i accedeix, d’una banda, o a la teva àrea privada o carpeta ciutadana o a “El meu espai” per veure en quin estat es troba el tràmit; o d’altra banda, accedeix a l’e-Notum, en el qual pots veure totes les teves notificacions en cas de que l’administració corresponent no tingui la carpeta ciutadana.


Finalment, amb independència del mitjà utilitzat, les notificacions seran vàlides sempre que permetin tenir constància del seu enviament o posada a disposició, de la recepció o accés per a l'interessat o el seu representant, de les seves dates i hores, del contingut íntegre, i de la identitat fidedigna del remitent i destinatari d'aquesta.

Carpeta ciutadana o àrea privada

La carpeta ciutadana o àrea privada és un espai personal, ubicat en un lloc web segur, on el ciutadà pot accedir amb prèvia autenticació que facilita la relació amb les administracions públiques.

S’accedeix des de la seu electrònica de cada organització i s’hi pot:

  1. Fer seguiment dels tràmits i gestions: consultar el seu estat, descarregar comprovants, aportar documentació, fer un pagament, etc.
  2. Estar informat de canvis i novetats rellevants: consultar les notificacions pendents de llegir, veure els recordatoris de les tasques pendents (pagaments, aportar documentació, etc.), veure inicis de terminis de presentació de sol·licituds en convocatòries on s’estigui subscrit o veure les properes cites agendades.
  3. Resoldre consultes sobre les gestions: resoldre consultes a través de la bústia de contacte, el xatbot o gestionant les cites presencials a les oficines.
  4. Gestionar la informació personal que tenen: consultar les dades i els documents que l'administració té de tu persona, descarregar certificats o actualitzar les teves dades de contacte.



Exemples

La Generalitat de Catalunya posa a disposició de la ciutadania una “Àrea privada” o carpeta ciutadana amb diferents serveis:

  • Tràmits i gestions: accés a tràmits i gestions amb la Generalitat.
  • Dades i documents: consultar dades d’interès personal, documents i dades de contacte.
  • Cites: accés a les cites demanades a les oficines de la Generalitat.
  • Notificacions: accedir a les notificacions electròniques.
  • Subscripcions: accés a les subscripcions donades d’alta sobre algun tràmit o servei de la Generalitat.
  • Bústia de contacte: accés a les consultes fetes a la Generalitat, ja sigui per via telefònica, presencial o formulari web.

Per accedir-hi s’ha d'identificar-se amb un certificat digital o una contrasenya d'un sol ús com l'idCAT Mòbil o el Cl@ve.

El Govern d’Espanya també posa a l’abast de la ciutadania una carpeta ciutadana que permet:

  1. Comunicar-se amb les administracions.
  2. Consultar les cites prèvies per a realitzar gestions.
  3. Presentar escrits i sol·licituds a l'Administració.
  4. Accedir a tràmits, consultar expedients en curs o finalitzats.
  5. Accedir a les teves notificacions pendents i comparèixer en elles o rebre avisos i alertes.

En aquesta carpeta s’hi pot trobar informació personal molt diversa. Les categories en què s’agrupa la informació i algunes de les dades que hi pots trobar en cada una d’elles són:

  • Educació i formació: títols universitaris, títols no universitaris, condició de becat, etc.
  • Ciutadania: dades d’identitat i informació del DNI, el passaport o altres, amb la seva corresponent data de caducitat; cens electoral.
  • Treball i prestacions: vida laboral, prestacions socials, demanda d’ocupació i prestacions de desocupació, Registre Central de Personal, etc.
  • Salut i assumptes socials: historial clínic del Sistema Nacional de Salut, targeta sanitària europea, discapacitat i dependència, etc.
  • Situació personal i familiar: certificat de naixement, títol de família nombrosa, residència legal, absència d’antecedents penals, etc.
  • Vehicles i transports: dades del conductor, permisos de conduir, saldo de punts i vehicles en propietat.
  • Habitatge: propietats de béns immobles, domicili (dades del padró), comunicar canvi de domicili, històric de municipis de residència.

Per accedir-hi s’ha de disposar d’una credencial electrònica d’identificació (DNIe, Cl@ve, etc.).

Altres exemples de carpetes ciutadanes d’administracions locals, que permeten a la ciutadania l’accés als tràmits, als expedients en curs, a les notificacions, etc., són entre d’altres:

Carpeta ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona

Carpeta ciutadana Ajuntament de Martorell



Sabies que…

Des de finals de l’any 2023, l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) va posar a disposició de la ciutadania el servei “El meu Espai”, el qual té per objectiu facilitar que la ciutadania conegui l’estat de les seves gestions i tràmits amb les diferents administracions.

És una eina que s’està desenvolupant i on s’hi aniran integrant les diferents administracions. Per tant, actualment no pot ser la única via de referència.

Visió interna de El meu espai, de l'AOC.