Eines per a una política pública local d'economia social i solidària

6. Característiques i balanç de les polítiques públiques locals (2013-2022)

Podem situar l’inici de la política pública d’ESS a Catalunya a l’any 20131 amb el sorgiment d’algunes iniciatives municipals d’ESS innovadores: el Laboratori Cívic d’Emprenedoria Social (CoBoi) de Sant Boi de Llobregat, la caixa d’eines de l’economia social i solidària de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, l’estudi per crear una empresa social de Manlleu, l’avaluació del multiplicador local LM3 com a base per a la creació de la moneda local de Santa Coloma de Gramenet, la xarxa de suport a l’ESS de Vilanova i la Geltrú, el projecte d’Oportunitats Socials i Solidàries de Santa Margarida i els Monjos, el foment de l’ESS al Figaró-Montmany i els horts urbans a Tagamanent, o la instrucció de clàusules socials de Barcelona.

És cert, però, que des d’alguns anys abans, uns quants ajuntaments ja donaven suport a l’autoocupació cooperativa (el programa Municipis Cooperatius, impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya), contractaven per a tasques de neteja o gestió de residus alguna empresa d’inserció (EI) o centre especial de treball (CET) i la Diputació havia impulsat la xarxa d’oficines terapèutiques laborals (OTL).

Aquest interès per alguns tipus d’ESS que començaven a dispensar les administracions era fruit del desprestigi del model econòmic dominant, fruit de la crisi de 2008 amb els dramàtics efectes de retallades, rescat bancari, desnonaments, etc., i alhora de l’eclosió pública de l’ESS catalana amb la primera edició, el 2012, de la Fira d’Economia Solidària organitzada per la XES, on es mostrava una manera alternativa de fer empresa i de fer economia.

Si el 2013, ja hi ha una desena d’ajuntaments que comencen a prendre’s seriosament l’ESS, el salt d’escala en la política pública d’ESS el donaran els nous consistoris sorgits de les eleccions municipals de 2015. A l’octubre d’aquell any, el flamant Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona organitza la Trobada Internacional d’Economia Solidària i Municipalisme, d’on sorgirà l’embrió del que després serà la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS).

Set anys després, el 2022, els ens locals ja parlen d’ESS, s’ha format un centenar de tècnics i tècniques que hi treballen (moltes, entusiastes de l’ESS), les actuacions d’ESS acostumen a suscitar un ampli consens polític i s’ha generat una certa innovació pública; en resum, podem considerar que l’ESS té un lloc petit però estable a l’agenda de la política pública catalana, tant municipalment com nacionalment.

Dins una tendència general al creixement de la política municipal d’ESS, es donen realitats molt desiguals segons diferents factors, entre els quals destaquem el grau d’interès polític i del personal tècnic, i la composició social del municipi, que influeix en la major o menor existència d’un teixit d’ESS previ que orienti, legitimi, pressioni i faci de contrapart de l’administració local. En teoria, la majoria d’administracions assumeixen que l’àmbit de la política pública és tota l’ESS, no sols l’impuls a la creació de cooperatives de treball, EI o CET. Però queda molta feina encara per traslladar aquesta assumpció conceptual: moltes vegades els ajuntaments segueixen utilitzant només l’ESS per crear ocupació en determinats col·lectius. L’avenç real és que ara hi acostumen a afegir algunes actuacions de sensibilització ciutadana i de política pública d’ús d’ESS, com són incloure alguna clàusula social en alguna licitació, facilitar sòl a una promoció d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, contractar un servei de mobilitat elèctrica compartida o promoure un banc de temps.

També s’ha de destacar que els ajuntaments més interessats en l’ESS s’han dotat d’un valuós instrument de suport mutu, la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), formada per una cinquantena d’ajuntaments de tot el país i de tots els colors polítics, que governen ajuntaments on viu més del 60% de la població del país. En el marc de la XMESS, una vintena d’ajuntaments impulsen actuacions d’ESS en sectors estratègics com l’agroecologia, el cooperativisme d’habitatge, les cures, el finançament i les monedes comunitàries.

Els ajuntaments més avançats en ESS intenten adoptar un enfocament de codisseny i cogestió amb l’àmbit. Però en la resta aquesta coproducció no es dona, sigui perquè el consistori no la busca, sigui perquè no troba ESS local disposada, ja que no existeix o no té capacitat, temps o interès per intervenir-hi.

Cas a part és la relació que l’àrea de Serveis Socials pot establir amb entitats de l’ESS proveïdores de serveis d’atenció a les persones. De vegades aquesta relació és de codisseny i cogestió del servei en concret (lleure educatiu i sociocultural, intervenció social amb infants, joves, famílies i altres col·lectius en risc d’exclusió social…), però en moltes altres es limita a una mera relació client-proveïdor, en condicions contractuals que fan prevaler la millor oferta econòmica i, doncs, precaritzen el sector (contractes temporals i baixos sous). A més, s’aposta molt poc per polítiques de democratització de la cura i per donar suport a les noves cooperatives i iniciatives comunitàries de cures.

A la demarcació de Barcelona, les noves polítiques d’ESS reben el suport de la Diputació mitjançant formació al personal tècnic, subvencions a actuacions d’ESS i el programa CuEme, d’emprenedoria cooperativa a l’escola, un suport que sembla que no proporcionen les diputacions de les altres tres demarcacions.

En els millors casos, les polítiques municipals d’ESS són supraanuals, estan guiades per un pla estratègic, tenen una dotació pressupostària respectable i fomenten una certa transversalitat. En els pitjors, l’ajuntament no executa una part de les actuacions previstes i es limita a fer una o dues actuacions d’emprenedoria cooperativa i de sensibilització (principalment fires), o bé es mou a cop de subvenció o licitació, un sistema que no s’ajusta als tempos de les entitats d’ESS ni a la seva filosofia, ja que sovint se les obliga a competir perquè la intercooperació no es reflecteix en molts plecs, o fins i tot és penada o mal valorada.

Des del 2015 també, la Generalitat ha invertit molts més recursos a la promoció, no sols del cooperativisme sinó del conjunt de l’ESS. Destaquen el programa Singulars el programa Comunalitats Urbanes i, sobretot, la xarxa d’ateneus cooperatius (XAC) formada per 14 ateneus, els quals constitueixen un agent fonamental en la difusió i vertebració de l’ESS pel país. La xarxa d’ateneus ha permès desplegar la política pública d’ESS per tot el territori.

Així mateix, el procés d’elaboració de la futura llei catalana d’ESS ha donat més legitimitat a l’àmbit i, si s’aprova amb un contingut semblant al document de bases, contribuirà a intensificar la política pública d’ESS.

No obstant això, encara no s’ha desenvolupat el reglament de les cooperatives de foment empresarial, tal com preveia la llei de cooperatives vigent de 2015, ni es disposa tampoc de formes jurídiques que facilitin el desenvolupament de la gestió publicocooperativa de serveis de proximitat, com sí tenen a França amb les societats cooperatives d’interès col·lectiu (SCIC) i a Andalusia i el País Valencià.

A parer nostre, algunes de les mancances observades en la política pública d’ESS impulsada fins ara són:

  1. Es tracta, sobretot, de polítiques d’impuls que se centren a fomentar la creació de llocs de treball en forma cooperativa.
  2. Suport gairebé nul a les iniciatives comunitàries d’ESS com els grups de criança compartida, les fires d’intercanvi, les xarxes de suport mutu, els horts comunitaris, etc. En aquest sector, només s’ha avançat en uns quants municipis que han atorgat la gestió comunitària d’alguns equipaments culturals.
  3. Escàs interès de l’administració pública per fomentar la distribució, la comercialització i el consum en clau d’ESS; proporcionant espais de difusió i venda de productes, i donant suport a projectes estratègics de logística i distribució amb valors d’ESS.
  4. Nul·la transversalitat en el cas de les administracions grans i poca en la resta. L’ESS segueix sent cosa de Promoció Econòmica, tret d’alguna excepció.
  5. Curtterminisme vinculat a la possibilitat de “caçar” alguna subvenció d’una administració superior. Això provoca també ritmes difícils de seguir per les entitats i la perillosa dependència de les subvencions o contractacions públiques per part d’algunes entitats.
  6. Inestabilitat del personal tècnic d’ESS, la qual cosa dificulta la consolidació de les polítiques d’ESS.
  7. Manca de planificació estratègica conjunta, a vegades perquè el teixit d’ESS local no està articulat.
  8. La contractació i la compra pública responsable encara es troba a les beceroles: falten voluntat política i recursos per aplicar-la sistemàticament en totes les compres i licitacions.


Per resumir: en aquests darrers anys, s’ha consolidat la convicció que cal fer política pública d’ESS, però a la majoria de municipis i comarques el seu desplegament encara és modest, i sovint limitat a l’emprenedoria cooperativa, mentre que la resta de la política de desenvolupament local, i fins i tot de promoció econòmica, no té a veure amb l’ESS. Així mateix, si ens referim a la política socioeconòmica a escala de país, la presència de l’ESS segueix sent marginal.

Probablement, per tal que l’ESS estigui en condicions d’influir més en l’agenda política, haurà de ser més forta quantitativament, estar més vertebrada i haver guanyat més reconeixement social i polític.


1. Tal com explica Rafael Chaves a “Les polítiques transformadores de l’economia social i solidària: la segona generació de polítiques de foment de l’economia social”, que podeu llegir al final d’aquest capítol, de política pública d’economia social estricta, a l’Estat espanyol n’hi ha hagut des de la dècada de 1980. Ara bé, la política pública referida a tot l’àmbit, incloent-hi, per tant, l’economia solidària, no arribarà fins a tres dècades més tard, i correspon a les polítiques que Chaves anomena de segona generació.


Les polítiques transformadores de l’economia social i solidària la segona generació de polítiques de foment de l’economia social


Rafael Chaves Ávila

IUDESCOOP. Universitat de València


El 2015 va marcar l’inici d’una onada d’innovacions en l’àmbit de les polítiques polítiques d’economia social a molts territoris d’Espanya. El canvi polític d’aquell any va oferir una excel·lent oportunitat a diversos governs regionals i locals per donar un nou impuls a aquestes polítiques. Un cas paradigmàtic és el de la ciutat de Barcelona, ​​que va crear per primera vegada un Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i va posar en marxa un Pla d’Impuls de l’economia social i solidària de la ciutat de Barcelona (2016-2019). També van ser actius l’Ajuntament de Madrid (2015-2018), l’Ajuntament de Saragossa (2018), l’Ajuntament de Sevilla (2016-2020), la Diputació Foral de Guipúscoa, la Diputació de Granada i governs autonòmics com el de la Regió de Múrcia (2018-2020), Illes Balears (2018-2022), Xunta de Galicia (2019) i Navarra (2017-2020), entre d’altres.

La segona generació de polítiques públiques que es desplega d’ençà de llavors es caracteritza per un nou enfocament en el disseny, la sistematització i la implementació, un enfocament ben diferent de l’existent en la primera generació d’aquestes polítiques d’economia social, la qual es va desplegar des dels anys vuitanta (Chaves, 2020). Interessa conèixer els principals trets d’aquesta nova i innovadora concepció d’aquestes polítiques, la qual és referent a Europa i a la resta del món (Chaves, Via i Garcia, 2020).


Principals característiques de la segona generació de polítiques d’economia social

El primer tret diferenciador d’aquestes polítiques d’economia social rau en la necessitat de comptar amb la participació activa de l’economia social en tot el procés de la política pública, en col·laboració amb el govern competent i la seva administració. Es constata, doncs, un gir en l’enfocament d’aquestes polítiques, des de l’enfocament top-down (dirigista) de les polítiques de primera generació, on el protagonisme requeia en els policy makers en la seva concepció restringida, a un enfocament més ampli de participació (partenarial approach). Els avantatges derivats d’aquest enfocament relacional són fonamentalment una adequació més gran dels objectius, estratègies i mesures a les necessitats reals i a la problemàtica sobre la qual actuar, així com una implicació més gran per part de la mateixa realitat objectiu. Tot plegat actua en favor d’una superior eficàcia de les mesures.

L’enfocament transversal d’aquestes noves polítiques constitueix el seu segon tret característic. La transversalitat s’entén tant pel que fa a la concepció del camp d’actuació –l’economia social en sentit ampli, incloent-hi des de cooperatives a entitats del tercer sector social–, com pel que fa als camps d’actuació governamental, superant la compartimentació i sectorialització pròpies de les polítiques i amb aquesta la tradicional guetització de les polítiques d’economia social, marginalitzada respecte de la política general governamental. Aquestes noves polítiques pretenen ser integrades en les principals polítiques de caràcter general dels governs i afectar les diverses carteres competencials. Aquest salt qualitatiu en l’enfocament de la política ha exigit un canvi en la praxi organitzativa governativa interna, des de ser integrada de manera coherent a la política governamental fins a ser liderada per un òrgan específic dins de l’administració, per exemple, un comissionat, proactiu i catalitzador de noves iniciatives polítiques i capaç d’implicar i mobilitzar organismes, serveis i altres ens pertanyents al sector públic, generant un efecte multiplicador administratiu.


Quadre 1. Les polítiques d’economia social a Espanya


Factors crítics de les polítiques transformadores d’economia social i solidària

El desplegament d’aquesta nova generació de polítiques d’economia social no està exempt de dificultats i desafiaments, lligats intrínsecament a aquesta concepció innovadora de la política pública: partenarial, holística i complexa. Aquí en destaquem tres.

Una de les dificultats principals deriva de l’enfocament col·laboratiu (partenarial) d’aquesta política. Aquest enfocament es basa en la participació i la implicació dels actors proactius a la transformació del territori, tant en el procés de co-construcció de la política com en la seva implementació. Incrementar radicalment aquesta participació en ambdós processos exigeix, entre d’altres coses, desenvolupar diversos mecanismes com són espais de trobada, diàleg i intercanvi, de generació de confiança i de sentit, així com comptar amb agents dinamitzadors i interfície, capaços de mobilitzar, implicar i generar sentit d’allò comú. També exigeix ​​que s’hi incloguin altres actors clau que es converteixin en aliats de l’estratègia. I això no és una tasca senzilla ni fàcil.

Una segona dificultat està lligada a l’enfocament transversal i holístic d’aquesta política. Seguint aquest enfocament, les eines desplegades són transversals i, per tant, afecten diverses activitats i àmbits de competència administrativa, cosa que incideix de ple en la manera tradicional d’actuar de les administracions públiques, acostumades, per exemple, a la compartimentació per àrees, a un ritme i calendari d’aplicació que ratlla de vegades les anomenades polítiques d’austeritat qualitativa, poc adaptades a les necessitats de les entitats de l’economia social, així com a les reticències de part del personal de l’administració a compartir la visió i el sentit de l’economia social i aquesta nova política.

La necessitat de noves maneres d’avaluar aquesta nova generació de polítiques d’economia social conforma el tercer repte. Atès que aquesta segona generació de polítiques compta, a més d’objectius quantitatius tradicionals, amb nous objectius amb més contingut qualitatiu i de caràcter holístic (multinivell i multidimensional) i un horitzó d’implementació més ampli, la metodologia clàssica d’avaluació basada en criteris d’eficàcia, eficiència i de pertinència queda curta i requereix ser ampliada, incloent-hi, per exemple, i com indica Utting (2017), nous criteris d’avaluació qualitativa com els basats en la capacitat de l’administració de dur-les a terme, la coherència de les polítiques, la participació i la sostenibilitat renovada.


Bibliografia per ampliar

CHAVES-AVILA, R. (dir) (2020) La nueva generación de políticas de fomento de la economía social en España. Valencia: Tirant lo blanc editorial.

–, R. Y GALLEGO-BONO, J. R. (2020) “Transformative Policies for the Social and Solidarity Economy”. Sustainability, Nº 12(10), pp. 4059.

–, R., VIA-LLOP, J. Y GARCIA-JANÉ, J. (2020) La politica pública de fomento de la economía social y solidaria en Barcelona (2016-2019). UNRISD Working Paper Nº5. –,R. & CATALA,B. (2022): “Gobiernos locales y política de fomento de las cooperativas y la economía social”, REVESCO – revista de estudios cooperativos.

CIRIEC/EESC (2018) Buenas prácticas en las políticas públicas relativas a la Economía Social europea tras la crisis económica. Bruselas: Comité Económico y Social Europeo.

UTTING, P. (ed.) (2015): Social and Solidarity Economy: Beyond the Fringe. London: Zed Books.

Pujar