Menu

Tretze consideracions sobre la dimensió territorial de l’economia social i solidària

10. Sensibilitzar l’ESS sobre la importància dels ODS

10. Sensibilitzar l’ESS sobre la importància dels ODS

Al mateix temps, apareixen noves formes d’articulació territorial de l’ESS com els pols cooperatius, els ecosistemes locals i les XES locals.

Els pols cooperatius són grups d’entitats, majoritàriament cooperatives, que s’organitzen en un territori al voltant d’un espai físic i desenvolupen dinàmiques d’intercooperació per a l’enfortiment de la seva viabilitat social i empresarial, així com per donar cabuda a nous projectes col·lectius. El pols esdevenen nuclis d’enfortiment i creixement de les entitats que s’hi agrupen, agents catalitzadors d’iniciatives econòmiques i espais d’atracció de noves iniciatives col·lectives. Com a exemples de pols cooperatius esmentem Núria Social a Olot, la Qperativa a Ripoll i el grup ECOS a Barcelona.

Els ecosistemes locals d’ESS, o ecosistemes cooperatius locals, són la concentració de l’ESS en un territori per promoure-hi la diversificació, localització i democratització de l’activitat econòmica i així atendre de manera transformadora i arrelada el conjunt de les necessitats de les poblacions locals. Com a exemples d’ecosistemes locals d’ESS esmentem PleGats, al Prat de Llobregat, i l’Impuls Cooperatiu de Sants.

Les XES locals són agrupacions d’entitats i persones en un territori concret (barri, municipi, comarca…) que s’articulen per impulsar l’ESS i esdevenir-ne el referent territorial, intercooperant, visibilitzant el teixit local, construint mercat social i fent incidència en les administracions locals. Com a exemples de xarxes locals esmentem la XES Garrotxa, el Teler Cooperatiu de Sabadell o la XES Mataró.

puja a dalt de la pàgina Pujar