Unitat 3. Activitat contractual

5. La publicitat en la contractació pública

El principi de publicitat constitueix un dels pilars del sistema europeu de contractació pública i obliga que tots els actes del procediment de contractació hagin d’anar acompanyats de la màxima publicitat, ja que aquesta afavoreix la concurrència de licitadors i, per tant, més competència i una millor relació qualitat/preu. Tant el principi de concurrència com el d’igualtat es fonamenten en una publicitat adequada. La generalització dels mitjans electrònics en els procediments de contractació i la rellevància que la nova Llei dona al perfil del contractant, són eines fonamentals per garantir aquesta major publicitat i transparència dels procediments de contractació pública.

Quan es parla de publicitat activa, es fa referència a la informació que ha de publicar-se d'ofici en el perfil del contractant (internet). En relació a aquesta, l’LCSP ha suposat importants novetats i avenços significatius per fer-la efectiva.

En canvi, amb la publicitat passiva, entesa com les sol·licituds d'accés a la informació obrant en els expedients de contractació pública, l’LCSP, en diversos articles, només reconeix l'accés a aquesta informació als interessats, és a dir, als licitadors i adjudicataris, però no a la ciutadania en general.

5.1. La publicitat activa

La regulació prevista a l’art. 63 de l’LCSP incrementa les obligacions de publicitat activa previstes a la normativa sobre transparència i accés a la informació pública. El principal instrument per fer efectiva aquesta publicitat és el perfil del contractant, la informació del qual ha de ser accessible de forma lliure i sense necessitat d’identificació prèvia.

És obligatori publicar:

  • La memòria justificativa del contracte, amb la justificació de la insuficiència de mitjans en el cas de contractes de serveis i la justificació del procediment utilitzat per a la seva adjudicació quan s'utilitzi un procediment diferent de l'obert o del restringit.
  • El plec de clàusules administratives particulars, les prescripcions tècniques i el document d'aprovació de l'expedient.
  • L'objecte detallat del contracte, la seva durada, el pressupost base de licitació i l'import d'adjudicació, inclòs l'Impost sobre el valor afegit.
  • Els anuncis d'informació prèvia, de convocatòria de les licitacions, d'adjudicació i de formalització dels contractes i de modificació i la seva justificació.
  • Els mitjans a través dels quals, si s’escau, s'ha publicat el contracte i els enllaços a aquestes publicacions.
  • El nombre i la identitat dels licitadors participants en el procediment, així com totes les actes de la mesa de contractació relatives al procediment d'adjudicació o, en el cas de no actuar la mesa, les resolucions del servei o òrgan de contractació corresponent; l'informe de valoració dels criteris d'adjudicació quantificables mitjançant un judici de valor de cadascuna de les ofertes; si s’escau, els informes sobre les ofertes culpables en presumpció d'anormalitat, i en tot cas, la resolució d'adjudicació del contracte amb la informació detallada en l'article 151.2 de l’LCSP.
  • La decisió de no adjudicar o subscriure el contracte, el desistiment, la declaració de desert, així com la interposició de recursos i l'eventual suspensió dels contractes amb motiu de la interposició de recursos.
  • La publicació de la informació relativa als contractes menors, almenys trimestralment.

La informació que cal publicar per als contractes menors serà, almenys: l’objecte, la durada, l'import d'adjudicació (inclòs l'Impost sobre el valor afegit) i la identitat de l'adjudicatari, a partir de la qual s’ordenaran els contractes.

  • Els procediments anul·lats, la composició de les meses de contractació que assisteixin els òrgans de contractació, així com la designació dels membres del comitè d'experts o dels organismes tècnics especialitzats per a l'aplicació de criteris d'adjudicació que depenguin d'un judici de valor en els procediments en els quals siguin necessaris.
  • El càrrec dels membres de les meses de contractació i dels comitès d'experts, sense al·lusions genèriques o indeterminades.
  • La formalització dels encàrrecs a mitjans propis l'import dels quals sigui superior a 50.000 euros, IVA exclòs.
  • Les consultes preliminars del mercat que es realitzin, que, si escau, hauran de constar en un informe. A l'informe es relacionaran els estudis realitzats i els seus autors, les entitats consultades, les qüestions que se'ls han formulat i les respostes a aquestes. Aquest informe estarà motivat, formarà part de l'expedient de contractació i estarà subjecte a les mateixes obligacions de publicitat que els plecs de condicions (article 115.3 LCSP).
  • Les modificacions contractuals acordades, acompanyades de les al·legacions del contractista i de tots els informes previs a la seva aprovació.

5.2. La publicitat passiva

La publicitat passiva fa referència al dret que tenen els ciutadans a sol·licitar informació als organismes i a les entitats públiques, i l’obligació que aquests tenen de facilitar-los-la. Els ciutadans ho han de demanar de manera formal mitjançant sol·licitud d’accés a la informació.

No obstant això, els principals protagonistes d’un contracte públic són, d’una banda, els ens del sector públic, i de l’altra, els licitadors, aquells que decideixen presentar-se a un contracte; els ciutadans no tenen legitimació per recórrer decisions contractuals. No hi ha acció pública en matèria de contractació.

Malgrat aquesta afirmació, cal tenir en compte el contingut de l’Atès núm. 122 de la Directiva 2014/24/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, sobre contractació pública:

Els ciutadans, les parts interessades (organitzades o no) i altres persones i organismes que no tenen accés als procediments de recurs conforme a la Directiva 89/665/CEE, sí que tenen un interès legítim, com a contribuents, en procediments adequats de contractació. Per consegüent, ha de brindar-se'ls la possibilitat, d'una manera diferent al sistema de recurs contemplat en la Directiva 89/665/CEE i sense que això impliqui necessàriament que se'ls concedeixi legitimació davant els òrgans jurisdiccionals, d'assenyalar possibles infraccions d’aquesta Directiva a l'autoritat o l'estructura competent.

Aquest Atès de la Directiva no ha estat regulat en el seu articulat, com tampoc ho ha fet l’LCSP, cosa que ha estat durament criticada per part de la doctrina, sobretot per la minva que representa en la lluita contra la corrupció en la contractació pública.

Per tant, els ciutadans no poden:

  • interposar el recurs especial en matèria de contractació (article 48),
  • examinar l'expedient de contractació (article 52) i
  • accedir a informació addicional sobre els plecs i l’altra documentació (article 138.3).

Només poden fer-ho els interessats, és a dir, aquelles persones que han concorregut al procediment de licitació com a licitadors.

Pujar