Guia de perfils professionals emergents en els governs locals

2.2 Chief learning officer

Cada dia és més necessari que les organitzacions comptin amb un responsable de la facilitació de l'aprenentatge i la innovació, Chief Learning Officer -CLO- en anglès, un nou tipus de perfil d'alt rang encarregat de liderar processos de canvis, de transformació digital, aprenentatge i innovació en un entorn incert i en canvi constant. Un CLO és un facilitador i directiu de l’aprenentatge corporatiu, algú que lidera processos de canvi en temes emergents (transformació digital, innovació, blockchain, etc.). L'aprenentatge esdevé una eina fonamental, que la figura de l'CLO permet potenciar en l'àmbit organitzatiu. Els processos d'aprenentatge posats en marxa haurien de portar a una millora de l'acompliment individual dels empleats. I si tots els empleats milloren el seu rendiment, també la farà l'organització.

Dit d'una altra manera: el que estan necessitant les organitzacions és una figura que combini les funcions tradicionals d'aprenentatge i desenvolupament i de formació, amb la seva direcció estratègica. Algú que recopili tota la informació i de les indicacions cap a on anar. Les seves responsabilitats poden incloure la incorporació de nous projectes, cursos i materials de capacitació, iniciatives de desenvolupament d'empleats, coaching executiu, gestió de el coneixement i planificació de la successió.

Liderar, coordinar i gestionar l’aprenentatge de l’organització, dirigint la seva estratègia perquè llurs empleats i empleades aprenguin allò necessari d’acord als projectes corporatius.

  • Coordinar l’estratègia general de l’aprenentatge organitzatiu, fent partícips els directius sectorials en les seves fases de detecció, disseny, desenvolupament i avaluació.
  • Dissenyar mètodes i eines concretes per al disseny i desenvolupament d’experiències d’aprenentatge destinades a pensar i actuar de manera creativa.
  • Impulsar els programes formatius adients per alinear els empleats i empleades a l’estratègia organitzativa.
  • Gestionar el talent humà perquè redundi en la millora de l’organització, incentivant mitjançant recompenses la seva execució.
  • Facilitar l’aprenentatge en equip mitjançant l’anàlisi de teories i pràctiques, així com de nous rols i funcions.
  • Analitzar dades per a la millora continua i l’avaluació del desenvolupament de les capacitats individuals i dels equips de treball.
  • Definir les necessitats competencials de cada membre de l’organització i dissenyar programes de desenvolupament de carrera professional.
  • Aplicar estratègies pràctiques transversals d’aprenentatge i innovació en l’organització.
  • Incorporar nous projectes formatius, accions formatives i recursos de capacitació, iniciatives de desenvolupament d’empleats, de gestió del coneixement i de planificació de la successió.
  • Fomentar el compromís dels empleats amb els objectius de l’organitzatiu mitjanánt la motivació de projectes desafiants.
Pujar