No vull perdre el temps!

3. Com et planifiques (si és que et planifiques)?

Si tens la sensació que improvitses el que has de fer en cada moment, vas sempre amb la llengua fora apagant focs o pateixes per si oblides alguna cosa important, és hora que deixis d’estressar innecessàriament al teu cervell i t’animis a editar la teva planificació 100% realista.

Comença per diferenciar entre esdeveniments i tasques. Els primers tenen una hora d’inici fixada i els portes a terme amb altres persones. Les segones només depenen de tu, i per tant les faràs en el moment que vulguis (no et marquis una hora d’inici concreta).

🧐Sabies que… el nostre cervell prioritza les tasques que hem de fer d’una forma que perjudica el nostre rendiment? Llegeix el post 70 sesgos cognitivos que perjudican nuestra productividad y cómo afrontarlos, i sabràs el perquè.

Quan et topis amb una tasca descriu-la de manera concisa i assigna-li com a màxim 90 minuts del teu temps. Si et trobes amb una tasca de durada XXL, divideix-la en tasques més petites per poder digerir-la sense problemes.

🙄Reflexiona una mica… revisa les tasques que has de fer demà i pensa si realment les pots fer en 90 minuts o menys temps. Si hi ha alguna que requereix més temps, divideix-la en tasques més petites.

Ull viu amb les tasques! Trobaràs les de control i les puntuals i les has de saber diferenciar ràpidament.

salt de pàgina PDF

  • Són repetitives i tu coneixes perfectament la seva freqüència (cada dilluns, cada 10 dies, cada mes…). Les tasques puntuals en canvi, les fas sota demanda i amb una freqüència que o bé no saps, o directament només les has de fer una vegada.
  • Aquest tipus de tasques, les has de tenir presents mitjançant el teu calendari, si és virtual millor, a tall de recordatori. L’objectiu de tot plegat és determinar amb més exactitud el volum de feina real que tens sense tenir en compte les puntuals (és a dir, esdeveniments + tasques de control) i així de retruc, estimar quantes tasques puntuals pots assumir aquell dia per no saturar-te.

😅Practica un moment… quines són les teves tasques de control que fas cada dia de la setmana? Escriure-les per tenir-les presents.

  • Aquestes tasques les has de col·locar en un sistema de llistes fora del calendari.
  • Al sistema de llistes anterior, has de tenir una llista principal que reculli totes les tasques puntuals que estimes fer en les dues setmanes vinents, amb un límit de 30 tasques.
  • Dins d'aquest sistema, també has d’incloure una llista petita de tasques puntuals per cada dia de la setmana.

salt de pàgina PDF

🤯Per si t’interessa… el tema de la priorització de tasques, en aquest post Por qué los criterios urgente e importante ya no nos sirven y cuáles debemos usar trobaràs una nova manera de fer-ho més adaptada als temps actuals.

Assegura't de portar un bon manteniment del teu sistema de planificació (calendari + llistes de tasques)! Fes una revisió diària, de dilluns a dijous (una mica abans d’acabar la feina) i també una revisió setmanal els divendres per planificar-te la setmana vinent i eliminar les tasques que has finalitzat o les que han quedat obsoletes.

La teva vida personal és molt important! Tingues present les tasques d’oci, de descans i de logística que vols fer amb les teves amistats, la teva família o amb soledat. Inclou les tasques personals dins del teu sistema de planificació per no descuidar-les, i així evitar que el dia a dia laboral els hi mengi terreny.

🤯Per si t’interessa… t’agradaria saber per què de vegades experimentes la sensació que no tens prou temps personal? Revisa aquest article Cómo tener más tiempo para mi, per treure l’entrellat.

salt de pàgina PDF

Pujar