3. Eines per gestionar xarxes socials

Descripció de l'episodi:

En aquest pòdcast parlarem d’aplicacions i eines per gestionar xarxes socials, concretament de quatre solucions molt conegudes, tot i que n’hi ha moltes més. Parlarem de Hootsuite, Facebook Creator Studio, Tweetdeck i Linktree.

Transcripció:

Transcripció literal de l’àudio. Si trobeu cap error agrairem que ho reporteu a ds.formació@diba.cat

Benvinguts a Àudioformació, un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.

JOSEP LLUÍS VIDAL: Un usuari particular gestiona el contingut de les seves xarxes socials accedint directament a l'aplicació. En canvi, algú que ha de gestionar diversos comptes o perfils necessita una eina que doni algunes opcions addicionals. És cert que en els darrers anys Facebook i Instagram han millorat molt les eines de gestió per a professionals, però tot i així existeixen aplicacions que faciliten molt aquesta tasca. Hi ha moltes al mercat, però ens centrarem en quatre recursos que ens permetran la gestió dels nostres perfils de manera gratuïta.

Comencem doncs. Montse Vidal, benvinguda.

MONTSE VIDAL: Gràcies, un plaer.

JOSEP LLUÍS VIDAL: La Montse Vidal és comunicadora. Jo soc en Josep Lluís Vidal, comunicador i consultor de màrqueting digital. Entrem en matèria.

MONTSE VIDAL: Al mercat existeixen moltíssimes aplicacions o programes en línia que ens faciliten la gestió dels continguts que hem de publicar a les xarxes socials. Només cal fer una cerca ràpida a Google per comprovar la gran quantitat d'opcions que tenim. I és que són el complement perfecte al full de càlcul que conté el calendari editorial del que hem parlat en el pòdcast número dos d'aquesta sèrie d'Àudioformació. La majoria d'aplicacions tenen una versió gratuïta, que sol ser força funcional. Quan parlem d'aplicacions, no ens referim necessàriament a aplicacions per a dispositius mòbils, tot i que gairebé totes les solucions en tenen una. Ens referim a programari en línia, en el núvol. Parlem de solucions informàtiques que no requereixen que instal·lem cap programa al nostre ordinador. Només amb el registre en un web és suficient per accedir a les diferents prestacions. En aquest pòdcast parlarem de quatre solucions molt conegudes, totes elles gratuïtes o amb una versió gratuïta funcional, però com dèiem abans, n'hi ha moltes més. Parlarem de HootSuite, Facebook Creator Studio, TweetDeck i Linktree. Comencem per HootSuite, Josep Lluís.

JOSEP LLUÍS VIDAL: Sí, HootSuite és una de les aplicacions més populars per gestionar diversos comptes o perfils de xarxes socials. Com a curiositat, puc explicar que va ser una de les primeres solucions que van permetre la programació d'imatges a Instagram, tot un avenç, sens dubte. HootSuite permet registrar les xarxes socials més conegudes i utilitzades del planeta, Facebook, Twitter o Instagram, però també pots connectar un compte de YouTube, LinkedIn o Pinterest. HootSuite té una versió gratuïta funcional que permet la gestió de fins a tres comptes o perfils i la gestió d'una sola persona. A continuació, us expliquem algunes de les característiques de HootSuite.

MONTSE VIDAL: Sí, i una de les més interessants és, sense cap mena de dubte, la programació de contingut.

JOSEP LLUÍS VIDAL: La possibilitat de tenir diversos equips de persones amb el seu accés independent a la plataforma és també una funció molt útil i interessant de HootSuite. L'administrador principal pot crear equips i assignar-los a diverses xarxes amb els permisos corresponents. Per altra part, les estadístiques també són una de les parts interessants d'aquesta aplicació de gestió de xarxes socials. Un dels grans poders del màrqueting digital és que totes les accions es poden mesurar i, per tant, analitzar. Així sabrem si anem en la direcció correcta per aconseguir els nostres objectius.

MONTSE VIDAL: HootSuite, com tot programari en línia, et permet accedir al teu compte des de qualsevol dispositiu, mòbils i tauletes inclosos. A més, les dades sempre estan guardades en un servidor extern al teu ordinador. Per tant, això és una garantia de seguretat perquè, si el nostre equip falla, el perdem, o encara pitjor, ens el roben, les dades sempre seran allà per poder accedir-hi des d'una altra màquina.

JOSEP LLUÍS VIDAL: Parlem ara d'una altra plataforma per gestionar xarxes socials, però en aquest cas de la pròpia plataforma de Facebook, que serveix per gestionar les dues xarxes socials més populars i amb més usuaris al món. Es tracta de Facebook Creator Studio. Fins fa no massa temps, la xarxa social més gran del món no comptava amb una plataforma de gestió avançada de les seves pròpies aplicacions. Els recursos que posaven a disposició dels community managers i gestors de continguts estaven dispersos entre les diferents versions professionals dels comptes, com per exemple el compte per a professionals d'Instagram. Facebook va decidir canviar això i ara ha agrupat tots els recursos en un sol espai, Facebook Creator Studio. Pots accedir si tens un compte professional de Facebook i si gestiones una pàgina o un compte de marca d'Instagram. Pel que fa a Facebook, les opcions que ofereix aquesta plataforma són bastant avançades. Pots construir publicacions amb tots els elements necessaris, text, emoticones, vídeos, imatges, etc. També tens la possibilitat, per suposat, de programar publicacions futures seguint el teu calendari editorial.

MONTSE VIDAL: Una opció interessant que ofereix Facebook des d'aquesta plataforma és la possibilitat de segmentar l'audiència a la qual vols arribar amb un contingut determinat. Això és de vital importància, ja que la teva activitat pot tenir diversos públics objectius. El cas més clar d'això que parlem són les publicacions en diversos idiomes. Imagina que una part de la teva audiència que tens identificada és catalanoparlant i l'altra, castellanoparlant. Quan estiguis fent la composició de la publicació, podràs escollir a quin públic vols que es mostri o no es mostri aquest contingut. És cert que, en aquest cas, la segmentació es farà en base a l'idioma que tingui configurat al Facebook l'usuari final, però és només un exemple de les possibilitats. També podries segmentar per edat, gènere, ubicació o interessos. En realitat, és una eina molt i molt potent perquè optimitzes l'abast de les teves publicacions, els teus esforços i et comuniques realment amb qui té un interès potencial en el que estàs explicant. Fins i tot, podries posar una data límit perquè una determinada publicació estigui en circulació al canal de notícies.

JOSEP LLUÍS VIDAL: Altres opcions interessants d'aquesta plataforma, pel que fa a Facebook, són els tests o proves de publicacions, una eina que et permet veure la resposta que pot tenir un determinat contingut abans de mostrar-lo a tota la teva audiència potencial. Els famosos Facebook Live o directes de Facebook també estan disponibles en aquesta plataforma, així com un ampli ventall de recursos per ajudar-te en el disseny de les teves publicacions i, fins i tot, una col·lecció de música i efectes de so. I, evidentment, no podem deixar de referenciar les estadístiques. Es tracta d'una completa aplicació dins de la plataforma principal que proporciona informació molt valuosa sobre l'evolució dels teus comptes, el número de seguidors i el seu grau d'interacció, així com l’abast de les teves publicacions i a qui han arribat. Recorda consultar i analitzar les estadístiques de forma periòdica per tal d'avançar cap a la consecució dels teus objectius de màrqueting amb les xarxes socials.

MONTSE VIDAL: Això pel que fa a Facebook, però des d'aquesta plataforma també podrem gestionar gairebé totes les opcions dels comptes d'Instagram. I és que, a poc a poc, aquesta xarxa social va incorporant noves opcions de gestió dirigides a usuaris professionals donat al seu creixement en els darrers anys. Tot i així, encara som bastants menys que en Facebook. A continuació, us expliquem les opcions de gestió d'Instagram més destacades des del Facebook Creator Studio. A través d'aquesta plataforma, podem fer i programar publicacions estàndard amb imatges estàtiques o vídeos. Afegir la ubicació, les etiquetes o hashtags. En definitiva, tenim a la nostra disposició gairebé totes les possibilitats que Instagram ens dona amb la seva aplicació nativa per a dispositius mòbils. Fins i tot, podem accedir a Instagram TV, la prestació d'Instagram que ens permet publicar vídeos de més de dos minuts de durada. Una prestació que trobem a faltar al Facebook Creator Studio és la gestió de les històries i dels anomenats Reels. Si no n'heu sentit a parlar, són continguts efímers que només duren 24 hores i que aporten un punt desenfadat. Tenen una molt bona acceptació, fins al punt que hi ha persones que ja no fan servir les publicacions estàndard i només fan creacions, algunes molt ben aconseguides, a través d'històries o Reels.

JOSEP LLUÍS VIDAL: Per últim, us parlarem de dues aplicacions més de molta utilitat i que han assolit un cert grau de popularitat. Una és Tweetdeck i l'altra, Linktree. De Tweetdeck, us direm que és una solució per gestionar comptes de Twitter de forma avançada. Està desenvolupada per la mateixa xarxa social Twitter i compta amb una versió web i una aplicació d’escriptori. És molt útil per dues prestacions, si hem de gestionar diversos comptes de Twitter i també per programar publicacions. Per ambdós casos, Tweetdeck és una bona opció, ja que permet tenir tot el contingut en un mateix espai. Missatges directes, també coneguts en l’argot de Twitter com a DM, però també publicacions, tuits programats, retuits, respostes, etc.

MONTSE VIDAL: Parlem ara de Linktree. A diferència de les tres altres solucions de les que hem parlat en aquest pòdcast d'Audioformació de la Diputació de Barcelona, Linktree no és una aplicació per gestionar xarxes socials, és un complement per a les xarxes, sobretot per Instagram. Amb Linktree podrem crear una llista d'enllaços que continguin una petita descripció de cadascun. Tota la llista és accessible des d'un únic enllaç que després podrem fer servir allà on necessitem. Un ús molt comú dels enllaços de Linktree és a les biografies d'Instagram o Twitter, ja que aquests són espais on la xarxa social només ens deixa publicar un enllaç i de vegades això no és suficient. Un exemple pràctic de la llista d'enllaços de Linktree seria el compte d'Instagram d'un restaurant on podríem trobar enllaços a la descripció de cadascun dels plats de la carta. Linktree és, en certa manera, la versió moderna i a petita escala dels antics directoris d'enllaços d'Internet.

JOSEP LLUÍS VIDAL: I no ho hem apuntat al principi, però ara que parlem, Montse, d'aquest recurs de Linktree, estic pensant que un altre recurs d'utilitat per a la gestió de xarxes socials són els escurçadors d'enllaços. Potser el més conegut és bit.ly, però n'hi ha moltíssims més. Un escurçador d'enllaços és especialment útil quan l'enllaç que volem compartir en una xarxa social és molt llarg. Això, estèticament, és lleig. I, a més, si l'hem de copiar i enganxar, correm el risc que ens deixem una part sense seleccionar i, per tant, l'enllaç no funcionaria. Per cert, l'escurçador d'enllaços bit.ly està integrat a HootSuite.

MONTSE VIDAL: Avui hem parlat d'aplicacions i eines per gestionar xarxes socials. Repassem: les més conegudes i utilitzades són HootSuite, Facebook Creator Studio, TweetDeck, Linktree i bit.ly.

JOSEP LLUÍS VIDAL: Tots aquests recursos són molt útils quan hem de gestionar més d’un perfil o compte social i per accedir a possibilitats com la programació de continguts, estadístiques d'ús o simplement per facilitar-nos les coses i escurçar un enllaç massa llarg. Bé, fins aquí aquest pòdcast dedicat a aplicacions i eines per gestionar xarxes socials. Esperem que us sigui d'utilitat. Fins la propera.

MONTSE VIDAL: Adeu, fins aviat.

Heu escoltat un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.