4. Linkedin: què és i què NO és
Descripció de l'episodi:
En aquest pòdcast parlarem de Linkedin, la xarxa social professional que va néixer el 2004 i que continua sent un referent en el món laboral, professional i empresarial, també parlarem, molt important, del què NO és. Som-hi!
Transcripció:
Transcripció literal de l’àudio. Si trobeu cap error agrairem que ho reporteu a ds.formació@diba.cat
Benvinguts a Àudioformació, un pòdcast de la direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Si diem que Internet i les xarxes socials en particular han canviat la nostra manera de viure, de relacionar-nos i també de treballar, no estem descobrint res de nou, sobretot després de la pandèmia de la Covid-19. Precisament aquest pòdcast del Servei de Formació de la Diputació de Barcelona el dediquem a aprofundir en com Internet ha canviat la manera de buscar i trobar feina, de seleccionar i trobar personal i de posicionar-te com un referent del teu sector. Concretament parlarem de LinkedIn, la xarxa social professional que va néixer el 2004 i que continua sent un referent en el món laboral, professional i empresarial. Avui parlem del que és LinkedIn i també, i molt important, del que no és. Som-hi.
Montse Vidal, benvinguda.
MONTSE VIDAL: Hola, moltes gràcies.
JOSEP LLUÍS VIDAL: La Montse Vidal és comunicadora. Jo soc en Josep Lluís Vidal, comunicador i consultor de màrqueting digital. Entrem en matèria. LinkedIn, com dèiem al principi, és una xarxa social professional. En funció del nostre perfil, és a dir, si som treballadors per compte d'un altre, treballadors autònoms, treballadors de l'administració pública, empresaris o reclutadors a personal, li donarem un ús o un altre. En el seu moment, LinkedIn va ser batejada com el Facebook professional per la seva semblança amb el funcionament de la xarxa social per excel·lència.
MONTSE VIDAL: És molt important interioritzar que la forma de trobar feina o de trobar persones treballadores ha canviat. Sí, encara es fan servir els currículums, però un perfil professional com el que podem construir amb LinkedIn diu molt més a nosaltres com a professionals o com a empresaris que un simple document on es detallen experiències laborals i professionals o formació. Per tant, convé remarcar que LinkedIn no és un portal d'Internet per trobar feina. Almenys, no exclusivament. Aquest concepte és més apropiat per serveis com Infojobs o Monster, on l'usuari, sigui una empresa o sigui una persona treballadora, obre un compte i rep ofertes i candidatures, segons el cas. Tampoc és un espai només per fer negocis. LinkedIn és molt més que tot això. És un espai per establir relacions professionals i per fer contactes. I aquestes relacions professionals i aquests contactes cadascú els pot aprofitar de la manera que més li convingui per trobar un lloc de feina en una empresa, per trobar un client, per establir una col·laboració entre administracions públiques, per reclutar personal o per buscar un soci per un nou projecte.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Podem fer una comparació amb el concepte de marca que s'aplica a productes, serveis, siguin públics o privats o a empreses. El teu perfil professional, sigui o no a LinkedIn, és la teva marca professional perquè, com dèiem abans, no es tracta únicament de publicar un llistat de tasques i aptituds, sinó d'anar un pas més enllà i construir la teva imatge professional, el més important és que tinguis un perfil professional. En aquest sentit, és molt important que tinguis un perfil actiu en publicacions més o menys periòdiques, participació en grups professionals especialitzats o cercant contactes que et puguin interessar. I, per suposat, mantenint actualitzada la informació relativa a experiència i formació. Pensa que LinkedIn també funciona amb algoritmes que controlen la visibilitat de cada perfil. Per tant, tenint una activitat regular i fomentant la interacció amb altres persones, tindràs més possibilitats d'èxit.
MONTSE VIDAL: Tot seguit, explicarem algunes de les característiques més destacades de LinkedIn. I començarem pels contactes. A LinkedIn, els contactes funcionen de la mateixa manera que a Facebook funcionen els amics, entre cometes. Podem establir contacte amb una persona enviant-li una sol·licitud, i ella pot fer el mateix. Si l'acceptem o ens accepta, llavors, podrem veure les publicacions i el perfil complet. Existeixen tres tipus de contactes a LinkedIn: els contactes de primer, segon i tercer grau. Els contactes de primer grau són els que ja tenim. Les persones que han acceptat una sol·licitud de contacte nostre o una persona de la qual nosaltres hem acceptat la seva sol·licitud. Els contactes de segon grau són les persones a les que podem accedir a través dels nostres contactes. Per tant, entre ells i nosaltres hi ha un contacte en comú que, per exemple, ens podria presentar. I els contactes de tercer grau són els que tenim a més d'una persona de distància. Per tant, serà més fàcil contactar amb persones amb les que tinguem un contacte en comú.
JOSEP LLUÍS VIDAL: De LinkedIn també és important conèixer l'anomenat Timeline. És l'espai on apareixen les publicacions dels professionals i també les nostres. Aquest espai funciona igual que altres xarxes socials. Un algoritme s'encarrega de donar més o menys visibilitat a determinats perfils en funció de diversos aspectes que ja hem comentat al pòdcast número 1 dedicat a la visibilitat a Internet i les xarxes socials. En funció del nivell d'interacció que aconseguim amb la resta d'usuaris, i això va lligat al contingut que compartim, tindrem més o menys visibilitat. I tindrem més o menys possibilitats d'èxit. Extrapolant això al món físic, un exemple vàlid seria una reunió, una festa o un esdeveniment al qual assisteixes, però no parles amb ningú. Les teves possibilitats de conèixer altres persones seran limitades.
MONTSE VIDAL: Els grups de debat són una altra de les eines destacades d'aquesta xarxa social. Un altre cop hem de recórrer a la comparació amb Facebook, ja que funcionen d'una forma molt similar. Els grups de debat de LinkedIn estan pensats per crear una comunitat on un grup de persones entorn a un tema o sector determinat, i així poder compartir experiències, plantejar i resoldre dubtes, i sí, fer contactes. Són una oportunitat perfecta per donar visibilitat al teu perfil professional i posicionar-te com un referent del teu sector.
JOSEP LLUÍS VIDAL: La bústia dels missatges directes és una altra de les eines de contacte que ens ofereix aquesta xarxa social professional. Com el seu nom indica, serveix per enviar un missatge privat directament a un contacte. Des de la nostra experiència creiem que aquesta eina s'ha d'utilitzar amb prudència. En cas contrari, podem provocar rebuig i aconseguir el contrari del nostre objectiu inicial, que no és un altre que captar l'atenció. No és recomanable enviar-li un missatge directe a algú amb qui acabes de fer un contacte amb una proposta concreta relativa a l'activitat que compartiu. Recorda que LinkedIn és un lloc per establir relacions professionals i fer contactes. La proposta concreta vindrà després. En canvi, un missatge breu d'agraïment per acceptar una sol·licitud de contacte pot ser beneficiós.
MONTSE VIDAL: Parlem ara del cercador, una de les eines més potents de LinkedIn. Permet fer una cerca de perfils o ofertes de feina a partir de paraules clau, però també a partir de sectors, ubicacions i molts altres paràmetres. També pots trobar grups, publicacions, esdeveniments o institucions. Realment és una eina molt útil que ens pot estalviar molta feina i temps. Us recomanem que l'exploreu.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Pel que fa al perfil és la base de tot el funcionament de LinkedIn. Per tal de treure el màxim profit possible l'hem de tenir actualitzat. Alguns aspectes molt importants del perfil professional són una imatge que transmeti confiança, seguretat i optimisme. Però també és desitjable que siguem molt clars en la nostra descripció com a professionals. És el que es coneix com a extracte o resum. En unes poques línies hem de poder explicar qui som professionalment, cap a on volem evolucionar, quins són els nostres valors i quina és la nostra proposta de valor, allò que ens diferencia dels altres com a professionals. El nostre perfil per suposat hem d'incloure el currículum i amb el màxim de detalls possible. Tant pel que fa a l'experiència com a la formació, tenim la possibilitat d'explicar el detall on hem treballat, les funcions que hem realitzat o allò que més valorem d'un determinat curs. No ens limitem a un llistat d'empreses o de centres de formació. Del perfil també hem de destacar que podem construir un de diferent per cada idioma.
MONTSE VIDAL Fins ara hem explicat que la visibilitat, la interacció o els contactes són vitals per trobar oportunitats professionals. A tot això hem d'afegir les validacions d'aptituds i les recomanacions dels altres. Aquestes eines són la versió digital de les cartes de recomanació o de referències. Les validacions de les nostres aptituds per part dels contactes ajuden a la credibilitat d'allò que s'explica en un perfil. Al final, es tracta d'un reconeixement d'un altre que fàcilment pot veure algú que estigui interessat en treballar amb nosaltres. Les recomanacions són encara més potents perquè fan referència a aspectes més intangibles d'una persona, com poden ser la serietat, la puntualitat o el compromís, que només es poden conèixer si dues persones han treballat juntes. A diferència de les aptituds, les recomanacions s'han de sol·licitar a la persona en concret. Si l'accepta, el seu text de recomanació apareixerà al nostre perfil.
JOSEP LLUÍS VIDAL: De manera breu, exposarem que a LinkedIn també existeixen les pàgines d'empresa o marca. Funcionen de manera similar a un perfil, però no ens podem fer contacte d'una pàgina. Hem de convertir-nos en seguidors per tal de poder mantenir-nos al dia de les seves novetats. La visibilitat de les pàgines de marca a LinkedIn, igual que a Facebook, també és complicada d’aconseguir. Per tant, hem de fomentar la interacció amb els nostres seguidors i la publicació de continguts que els puguin resultar útils i interessants.
MONTSE VIDAL: A LinkedIn també es poden construir campanyes de publicitat segmentades en funció dels perfils que podem arribar. I són un complement perfecte per a totes les seccions de visibilitat orgàniques que hem detallat en els darrers minuts.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Avui hem dedicat aquest pòdcast d’Audioformació, del Servei de Formació de la Diputació de Barcelona, a conèixer una mica més a fons la xarxa professional LinkedIn. Hem vist que LinkedIn no és un espai dedicat de forma exclusiva a buscar feina, sinó que va molt més enllà i ens permet construir un perfil que potenciï la marca professional, establir relacions professionals i fer contactes. Recorda que són imprescindibles per trobar feina, col·laboradors, clients, treballadors o socis.
MONTSE VIDAL: Bé, fins aquí aquest pòdcast dedicat a la xarxa social LinkedIn. Esperem que us sigui d'utilitat. Fins la propera.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Fins aviat.
Heu escoltat un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.