7. El màrqueting per correu electrònic: Mailchimp
Descripció de l'episodi:
El màrqueting per correu electrònic (email màrqueting) va molt més enllà de l’àmbit purament comercial i és una eina que ja s’utilitza en tots els sectors, també a les administracions públiques. Un exemple, són els butlletins electrònics que envien els ajuntaments o consells comarcals amb una recopilació de notícies, activitats d’oci i cultura o informacions rellevants per a la ciutadania.
Transcripció:
Transcripció literal de l’àudio. Si trobeu cap error agrairem que ho reporteu a ds.formació@diba.cat
Benvinguts a Àudioformació, un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Les comunicacions comercials per correu electrònic o email màrqueting continuen sent un recurs interessant per captar l'atenció del nostre públic objectiu. És cert que molta part dels correus electrònics que rebem provenen de botigues en les que hem fet alguna compra o d'alguna empresa a la qual li hem contractat algun servei en alguna ocasió. Però l'email màrqueting va molt més enllà de l'àmbit purament comercial i és una eina que ja s'utilitza en tots els sectors, també a les administracions públiques. Un exemple són els butlletins electrònics que envien als ajuntaments o consells comarcals amb una recopilació de notícies, activitats d'oci i cultura o informacions rellevants per a la ciutadania. Aquest pòdcast d’Audioformació el dediquem a conèixer una mica més a fons el món de l'email màrqueting o del màrqueting per correu electrònic, un excel·lent recurs, a tenir molt en compte en la teva estratègia de màrqueting digital, sobretot si treballes amb continguts.
Però primer de tot saludem la Montse Vidal. Benvinguda.
MONTSE VIDAL: Gràcies, un plaer.
JOSEP LLUÍS VIDAL: La Montse Vidal és comunicadora. Jo soc en Josep Lluís Vidal, comunicador i consultor en màrqueting digital. Entrem en matèria, però agafem una mica de perspectiva. El correu electrònic va ser una de les primeres eines d'Internet i continua sent molt popular. És estrany trobar algú que no tingui almenys una adreça de correu electrònic. L'any oficial de naixement de l'email és el 1971, però l'entrada massiva d'aquesta eina a les empreses no es va produir fins al 1988, quan Microsoft va llançar el primer programari comercial per a la gestió dels correus electrònics, el que seria l'embrió de l'actual Outlook. A mitjans dels 90 va arribar el mític Hotmail i amb el nou segle XXI el Gmail. Tots tres han contribuït claríssimament a la popularització del correu electrònic com a canal de comunicació, tant a nivell personal com corporatiu.
MONTSE VIDAL: A mesura que les administracions públiques, les entitats i les empreses han anat descobrint el potencial del correu electrònic com a canal de comunicació, han sorgit diverses solucions informàtiques per facilitar la gestió dels e-mails, però també dels contactes a qui podem enviar un correu. A banda de les solucions més populars que ja hem comentat, també existeixen d'altres que han aconseguit una certa notorietat i que són de programari lliure. És a dir, no hem de pagar pel seu ús. És el cas, per exemple, de Thunderbird, una completa solució gratuïta de gestió de correu electrònic que no té res a envejar a Outlook pel que fa a prestacions.
JOSEP LLUÍS VIDAL: En les darreres dues dècades, però, s'ha anat imposant la tendència d'automatitzar processos com programar enviaments. I és que, amb l'arribada de l'ús massiu d'Internet, automatitzar determinades tasques s'ha tornat imprescindible per gestionar un gran volum de dades. I és aquí on entren en joc les aplicacions per gestionar el que coneixem com a llistes de correu. Una llista de correu és un sistema que permet enviar emails a un conjunt de persones que han demanat rebre'ls. Aquest concepte ha anat evolucionant i és que fa uns anys era molt habitual que un usuari fes una subscripció a una llista de correu que li permetia interactuar amb altres persones enviant un email a una adreça concreta. El concepte de llista de correu, o millor dit, de llista de distribució, ha esdevingut en el que avui coneixem com a newsletter o butlletí. Inicialment ens podem plantejar la gestió d'aquesta llista de forma manual, o gairebé manual, amb la creació de grups de contactes. Però a mesura que la nostra base de dades creix, la gestió és més complexa i porta més temps, ja que hem de tenir en compte les altes noves, les baixes, les adreces que deixen de funcionar i, per suposat, la creació regular de contingut de qualitat per enviar. És aquí on entren en joc les eines de gestió d'email màrqueting.
MONTSE VIDAL: Parlem fonamentalment de programari en línia, és a dir, accessible des d'un navegador web o una aplicació per a dispositius mòbils. Les dades no es guarden al dispositiu d'accés, sinó al núvol. Per tant, es poden fer servir des de qualsevol terminal que tingui una connexió a Internet. Una de les solucions més utilitzades és Mailchimp. Té una versió gratuïta completament funcional, ideal per començar a fer les primeres passes en el món dels butlletins de subscripció i l'email màrqueting. Abans de començar, però, assegura't de complir tots els requisits legals per poder enviar comunicacions per correu electrònic. Sobretot, has d'evitar que els teus missatges siguin considerats spam o correu no desitjat. Has de complir amb el famós reglament de protecció de dades de la Unió Europea, RGPD, suposant que la teva activitat es desenvolupi o tingui com a destí a Europa, clar. Fonamentalment, has de tenir en compte que les persones han de fer l'alta elles a la base de dades i has d'informar explícitament sobre la finalitat de les dades que recolliràs, entre altres aspectes. Et recomanem que busquis assessorament legal abans d'iniciar un projecte d'email màrqueting.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Doncs bé, ara que coneixem aquesta qüestió legal, ens podem centrar en l'eina informàtica. Com dèiem, Mailchimp és una de les solucions informàtiques més populars per fer email màrqueting amb una versió gratuïta totalment funcional. Pots construir una base de dades d'usuaris interessats en rebre els teus continguts, així com les campanyes corresponents que després enviaràs. Una de les funcions interessants i també imprescindibles és la programació dels enviaments. Sobre això, és interessant que tinguis en compte aspectes com la freqüència d'enviament de correus, però també el dia i l'hora de llançament. Aquí torna a sortir el concepte de públic objectiu, ja que només si coneixes la teva audiència podràs determinar quin és el millor moment per posar en marxa una campanya. Algunes dades a nivell general i que et poden servir com a orientació són les següents. Els correus de butlletins o llistes de distribució són oberts amb més probabilitat els dimarts, dimecres i dijous que qualsevol altre dia de la setmana. Per altra part, un percentatge acceptable d'obertura és per sobre del 15 o el 20% del total de subscriptors de la teva base de dades. Normalment, quan més gran és la base de dades, aquest percentatge tendeix a ser més baix. Estem parlant de dades molt genèriques, que nosaltres hem pogut constatar amb campanyes per a diferents sectors d'activitat. Però al final, cada públic és un món i el més probable és que la teva realitat sigui una altra. Tot i això, es poden fer servir per conèixer la tendència.
MONTSE VIDAL: Com a tota eina de màrqueting digital, la potència de solucions com MailChimp recau en la possibilitat de segmentació. Les altes a la base de dades es faran a través d'un formulari que pots construir amb la mateixa aplicació i després inserir allà on vulguis, a un web, a una xarxa social, etc. Pensa bé quines dades demanaràs als teus usuaris a banda del nom i el correu electrònic. Per exemple, el sector d'activitat pot ser interessant, ja que MailChimp incorpora una funcionalitat que et permet classificar els contactes a partir d'etiquetes. Posem per cas que vols construir un butlletí d'actualitat sobre l'administració pública. Aquí seria interessant saber quins dels teus contactes estan etiquetats com a professional de l'administració, perquè després podràs enviar al correu només aquells contactes que compleixin aquest requisit. Això és molt més eficient que crear bases de dades separades, sobretot si pots tenir contactes amb múltiples etiquetes.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Quan tens la base de dades feta i ben segmentada, pots començar a pensar en la construcció de la campanya. MailChimp funciona a base de plantilles, n'hi ha moltes que són gratuïtes, sobre les quals pots construir la teva campanya. Realment és molt fàcil fer una composició d'un missatge a partir d'una plantilla. No has de saber programar, ja que el sistema funciona amb el que es coneix com a drag and drop, seleccionar i arrossegar. Selecciones un element, per exemple un quadre de text, i l'arrossegues fins a l'espai on vols que es mostri. Però si ets un usuari avançat, també tens eines per personalitzar al màxim el teu disseny, sobretot pel que fa a la maquetació. Ens recomanem que no abusis del text, però tampoc dels recursos gràfics. Intenta trobar una proporció adequada i no oblidis els enllaços cap al teu web. Recorda que, en última instància, vols convertir els lectors en usuaris que facin algun tipus d'acció, es registrin per participar en una activitat o facin una formació, el que sigui.
MONTSE VIDAL: Un cop hem dissenyat el correu electrònic, toca decidir si l'enviem en aquest mateix moment o el programem per fer-ho més tard. Abans d'això, però, deixa'm comentar-te una funcionalitat molt interessant. És la possibilitat de fer un test. Es tracta de provar, amb un número d'usuaris reduït, la resposta a una campanya concreta. Això et permetrà analitzar el grau d'obertura, el número de clics als enllaços, el grau de conversió i molts altres aspectes de la campanya abans de fer l'enviament massiu. Si estem segurs que la versió de la campanya és la definitiva, podem enviar-la o bé programar-la. Aquesta segona opció és interessant si ja tenim els continguts previstos amb antelació. Així, igual que passa amb l'actualització de les xarxes socials, podem optimitzar el nostre temps i energia i concentrar tota la feina en un temps concret.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Per últim, i molt, molt important, tenim l'anàlisi del resultat de les campanyes. Recorda que la potència del màrqueting digital es basa en la segmentació i l'anàlisi dels resultats. Un cop haguem enviat una campanya, podrem avaluar a partir de les dades obtingudes quin ha estat el seu rendiment. I ho farem amb mètriques com el percentatge d'obertures del missatge, el percentatge de clics en els enllaços i quins han estat consultats, el número de persones que s'han subscrit a la nostra llista des de l'enviament i també el número que s'ha donat de baixa. En definitiva, tenim tot un món per explorar que ens ajudarà a saber si realment estem complint els nostres objectius. Val la pena dedicar-hi una estona.
MONTSE VIDAL: En aquest pòdcast d’Audioformació hem explicat els conceptes bàsics de l'email màrqueting. Hem parlat de com podem gestionar i segmentar un grup de contactes que formen l'audiència que rebrà els nostres correus electrònics amb el corresponent consentiment prèviament obtingut. D'aquesta manera, estarem en el bon camí per aconseguir la captació de nous usuaris o la fidelització dels existents.
JOSEP LLUÍS VIDAL: També us hem explicat que existeixen moltes solucions informàtiques per automatitzar el procés d'altes, baixes i enviaments dels continguts, així com de l'anàlisi del rendiment de les nostres campanyes. Aquest és un aspecte vital per saber si anem en la bona direcció per aconseguir els nostres objectius. Hem posat Mailchimp com a exemple de programari en línia per a la gestió de campanyes d'email màrqueting. Aquesta aplicació compta amb una versió gratuïta totalment funcional, ideal per familiaritzar-se amb tots els conceptes que hem explicat en aquest pòdcast.
MONTSE VIDAL: Fins aquí aquest pòdcast dedicat a l'email màrqueting. Esperem que us sigui d'utilitat. Fins la propera.
JOSEP LLUÍS VIDAL: Fins aviat.
Heu escoltat un pòdcast de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.