La regidoria de serveis socials

Introducció

Els serveis socials són un dels sistemes que configuren les polítiques socials que donen lloc a l’estat del benestar; actuen conjuntament amb altres polítiques com la garantia de rendes, la sanitat, l’educació, la política laboral i la d’habitatge amb la finalitat comuna d’assolir el benestar d’una comunitat.

Definir el concepte de política social no és tasca fàcil, però podem aproximar-nos tenint en compte aquests elements:

  • Definirem la política d’acord amb Richard Titmuss (2008, p. 128) «els principis que governen una acció dirigida cap a una finalitat», el que suposa que es duen a termes accions per introduir canvis.
  • Definirem la política social com aquelles intervencions públiques que incideixen en el benestar de les persones mitjançant l’oferiment de satisfactors a les seves necessitats socials (Fantova, 2014; Montagut, 2001)

El benestar és un concepte multidimensional i per tal de satisfer les necessitats relacionades amb ell, cal articular una sèrie de polítiques mitjançant sistemes, de les que els serveis socials en són una.


Els serveis socials, de forma general en el nostre entorn sociocultural, són una de les polítiques sectorials de l’estat del benestar; en aquest recurs ens centrarem en el Sistema de Serveis Socials a Catalunya i abordarem aspectes que ens ajudaran a una aproximació a la seva configuració.

A la primera part partirem de la història dels serveis socials per arribar a una definició del Sistema i la seva configuració conceptual actual: missió, objecte, límits i reptes.

A la segona part ens centrarem en el desenvolupament normatiu dels serveis socials: veurem l’entramat de normes que defineixen el Sistema i també les diverses àrees o àmbits d’intervenció.

A la tercera part ens referirem a l’estructuració del Sistema i la distribució de les competències entre els diversos nivells de l’Administració; abordarem també el finançament del Sistema.

La quarta part la dedicarem a la cartera de serveis socials com instrument d’organització de les prestacions i posarem l’èmfasi en la cartera dels serveis socials bàsics.

Finalment, a la cinquena i darrera part, abordarem l’organització dels serveis socials bàsics, des d’una perspectiva territorial (àrees bàsiques de serveis socials) i des d’una perspectiva funcional.

Il·lustració 1. Configuració sectorials de les polítiques socials. Font: Elaboració pròpia a partir de Fantova (2014)

Pujar