La regidoria de serveis socials

Glossari

ABSS

Àrea Bàsica de Serveis Socials

Autodeterminació

Capacitat de prendre decisions per la vida diària, així com fer projectes de futur. Categoria de necessitats que apareix al Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2024 i que es pot relacionar amb les necessitats instrumentals definides en l’anterior pla.

CA

Centre d’Acolliment

CANSS

Comitè d’Avaluació de Necessitats de Serveis Socials

CCBS

Consell de Coordinació de Benestar Social

CGSS

Consell General dels Serveis Socials

Consejo Territorial del Sistema para la Autonomia y Atención a la Dependencia

Òrgan de cooperació, format per l’Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, per a la presa de decisions entorn al SAAD.

CP

Contracte Programa

CRAE

Centre residencial d’acció educativa

DGAIA

Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència

Dret a la informació

Dret reconegut a la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, que inclou drets relacionats amb la recepció d’informació en relació als serveis socials: suficient i entenedora, de la valoració, l’accés a expedients individuals, presentar suggeriments i tenir ajut per entendre la informació.

Dret d’accés als serveis socials

Dret reconegut a la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, que inclou les atencions tècniques: ser atès, disposar d’un pla d’atenció, serveis de qualitat, continuïtat dels serveis.

EAIA

Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència (territorialitzats)

EBAS

Equip Bàsic d’Atenció Social

EFI

Equip Funcional d’Infància (depenen de la DGAIA)

ES

Educador/a social

ETCA

Equips Tècnics dels Centres d’Acollida (funcions d’EAIA en centre).

EVAMI

Equip de Valoració dels Maltractaments Infantils (intervenció hospitalària)

ICAA

Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció

INSERSO

Instituto Nacional de Servicios Sociales, creat l’any 1978, quan es van separar les funcions que anteriorment pertanyien totes a la Seguretat Social (els altres van ser INSALUD, Instituto Nacional de la Salud; i INSS, Instituto Nacional de la Seguridad Social).

LAPAD

Llei 39/2006, de 14 de novembre, de promoció de l’autonomia i atenció a les persones en situació de dependència.

LDOIA

Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència. Regula tant els drets dels infants i adolescents com el sistema de protecció a Catalunya.

Lleis de beneficència.

Lleis aprovades durant el segle XIX (1822 i 1849) que establien la primera assistència pública per a l’atenció de necessitats relacionades amb la pobresa i el desemparament. La llei de 1849 va mantenir-se vigent fins a la Constitució de 1978 i no va ser derogada formalment fins l’any 1922. Es caracteritzen per la divisió de l’atenció en nivells administratius: local (prestador) i provincial (supervisor).

PALMSS

Pla d’Acció Local en matèria de Serveis Socials

PESS

Pla Estratègic de Serveis Socials.

PIA

Programa Individual d’Atenció. previst a la LAPAD

Política social

Intervencions públiques que incideixen en el benestar de les persones mitjançant l’oferiment de satisfactors a les seves necessitats socials (Fantova, 2014; Montagut, 2001)

Prestacions de servei

Són els serveis i les intervencions desenvolupats per equips professionals.

Prestacions econòmiques

Aportacions dineràries.

Prestacions tecnològiques

Les que atenen les necessitats mitjançant un producte.

Qualitat de vida

És una forma d’existència superior a la simplement física, la qual inclou les àrees de benestar social, relacions socials i accés als béns culturals, així com el nivell de satisfacció que proporcionen a l’individu les seves condicions de vida» (Barranco, 2009, p. 134).

SAAD

Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia.

SAD

Servei d’Ajuda a Domicili. És la part dels Serveis Socials d’Atenció Domiciliària que s’encarrega de la cura personal.

SALL

Servei d’ajuda a la llar. És la part dels Serveis Socials d’Atenció Domiciliària que s’encarrega de les necessitats de la llar.

SAP

Servicio de Asistencia a Pensionistas, creat en el Sistema de la Seguretat Social, nascut a la dècada dels anys 60 del segle XX, per oferir serveis de llars de pensionistes i residencials.

SEREM

Servicio de Recuperación y Rehabilitación de Minusválidos Físicos y Psíquicos, creat en el Sistema de la Seguretat Social, nascut a la dècada dels anys 60 del segle XX.

SIS

Servei d’Intervenció Socioeducativa.

Situacions de necessitat en l’àmbit relacional

Derivades dels vincles socials, tant en l’entorn familiar com comunitari. És a dir que, en aquesta categoria, s’inclouran totes les situacions de necessitat en les quals el dèficit en les relacions socials, la manca de relacions i/o l’existència d’unes relacions disfuncionals creen risc a les persones en el seu desenvolupament psicosocial.

Situacions de necessitat material i instrumental

Situacions de necessitat que tenen una expressió de tipus material, és a dir vinculades amb la subsistència, i les que es vinculen amb la capacitat de les persones per assolir aquesta subsistència autònoma, enteses des d’una perspectiva social.

Situacions de necessitat per manca d’autonomia

Vinculades amb l’estat permanent en què es troben les persones que, per raons derivades de l’edat, la malaltia o la discapacitat, i vinculades a la manca d’autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial, necessiten de l’atenció d’altres persones o ajudes importants per realitzar activitats bàsiques de la vida diària o, en el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental, altres suports per a la seva autonomia personal.

SSAD

Serveis Socials d’Atenció Domiciliària

SSB

Serveis Socials Bàsics

SSE

Serveis Socials Especialitzats

TAD

Teleassistència Domiciliària

TS

Treballador/a social

UDEPMI

Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (vinculats al telèfon Infància Respon)

Pujar