La regidoria d’unió europea i estratègia internacional

Introducció

Aquest material té com a objectiu fer una introducció de les relacions europees i internacionals a les persones electes que assumeixen aquesta responsabilitat en els governs locals.

Com es veurà al llarg del treball, el món local té una veu pròpia en el si de la Unió Europea i més enllà. Els governs locals són actors clau en la política europea perquè són les administracions més properes a la ciutadania i apliquen moltes de les decisions i normatives que s’adopten en l’àmbit comunitari. Així, cada cop més s’afavoreix que la veu i l’opinió de la ciutadania arribi a les instàncies comunitàries per tal que el projecte europeu estigui més vinculat a les necessitats, les inquietuds i les aspiracions de la població europea. En aquest sentit, els ens locals són, i han de ser, una corretja de transmissió entre les institucions europees i la ciutadania.

En l’esfera internacional, a fora de la Unió Europea, els governs locals també fan sentir la seva veu com a actors clau en el desenvolupament sostenible, l’apropiació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la contribució a l’assoliment dels objectius globals. Hi ha múltiples instàncies en què els governs locals són representats: des de les Nacions Unides fins a xarxes o aliances temàtiques.

És important que les persones electes coneguin aquests espais i la capacitat d’incidència que els governs locals tenen a l’hora de fer palès el paper dels pobles i ciutats, i la seva ciutadania, en la construcció d’un món més sostenible, més inclusiu i lliure de violències de tota mena.

El material que trobareu a continuació s’estructura en vuit apartats que tracten totes les temàtiques que un responsable local hauria de conèixer si vol aprofundir en les relacions europees i internacionals. El primer apartat fa referència a com els governs locals són actors en l’esfera internacional. El segon planteja com el fet de tenir una estratègia internacional suposa una finestra d’oportunitat per als ens locals. Els quatre apartats següents explanen temes europeus. El setè apartat tracta les diferents agendes internacionals d’interès per al món local i el darrer és un recopilatori de recursos a disposició dels ens locals. Al final, el treball es tanca i es complementa amb un glossari dels termes més emprats i una relació de referències bibliogràfiques d’interès.

La Unió Europea és l’espai internacional més proper i alhora en som part, per tant hi ha molts aspectes que cal tenir en compte: des del finançament europeu al món local, a l’afectació de la legislació europea en els municipis i com aquests poden incidir en la futura normativa, o l’apropament del projecte europeu a la ciutadania, per destacar-ne els més rellevants.

Esperem que aquesta sigui una eina pràctica i útil per emprendre l’apassionant camí de les relacions europees i internacionals que, de ben segur, aportaran molts aprenentatges i obriran noves oportunitats.

Pujar