La regidoria de serveis interns. Seguretat i salut laboral

2. Drets, obligacions i responsabilitats

2.1. Obligacions de l’ajuntament en matèria preventiva

La normativa en matèria de prevenció és, amb caràcter general, d’aplicació a les administracions públiques. Així, la LPRL, Llei de prevenció de riscos laborals, i les normes que la desenvolupen són d’aplicació tant en l’àmbit de les relacions laborals regulades a l’Estatut dels Treballadors com en el de les relacions de caràcter administratiu o estatutari del personal al servei de les administracions públiques, amb només certes particularitats que són recollides en la mateixa LPRL i que, en essència, per l’àmbit que ens afecta, tindrien a veure amb el col·lectiu de la policia i els serveis operatius de protecció civil.

Recorda

Aquestes particularitats no exceptuen l’aplicació de la normativa per a aquests col·lectius, sinó que la modulen per a aquelles activitats en les quals sigui impossible aplicar la regulació genèrica, i encara així, en aquesta situació excepcional, l’administració té l’obligació de vetllar perquè la seguretat i la salut dels treballadors estiguin assegurades en la mesura del possible, segons va establir la sentència del TJUE de 12 de gener de 2006 (assumpte C-132/04).

L’ajuntament, quant a la normativa de prevenció de riscos laborals és semblant a la figura de l’empresari en la relació laboral i té l’obligació de:

Garantir la seguretat i la salut
de les persones que estan al seu servei en tots els aspectes relacionats amb el treball.
Realitzar una acció permanent de seguiment de l’activitat preventiva
per identificar, avaluar i controlar els riscos que no s’hagin pogut evitar, i adequar els nivells de protecció existents a les modificacions que puguin experimentar les condicions de treball.

A aquests efectes, l’ajuntament ha d’integrar l’activitat preventiva en totes les activitats i nivells jeràrquics de l’entitat mitjançant la implantació i aplicació d’un pla de prevenció de riscos laborals, i l’adopció de les mesures necessàries d’acord amb les actuacions següents:

Avaluació de riscos laborals

Planificació de l’activitat preventiva

Actuació en cas d’emergència i de risc greu i imminent

Informació i formació del personal

Organització de la prevenció i el treball, i integrar la prevenció en totes les activitats municipals i tenir present la capacitat de les persones que presten serveis a l’ajuntament

Selecció, el repartiment, el control i el seguiment dels equips de treball i els equips de protecció individual adequats


Consulta i participació de les persones treballadores




2.2. Drets i obligacions de les persones treballadores

El dret genèric de qualsevol persona que presti serveis a l’ajuntament és tenir una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut en el treball. Aquest dret general es concreta en:

  • Dret a rebre informació sobre els riscos per a la seguretat i la salut en el treball, les mesures i activitats de protecció i prevenció aplicables i les mesures adoptades en casos d’emergència.
  • Dret a rebre formació en matèria preventiva, teòrica i pràctica, suficient i adequada. Aquesta formació s’ha d’impartir a l’inici de la relació laboral o funcionarial, amb independència de la modalitat i durada d’aquesta, així com també quan canviïn les condicions de treball.
  • Dret a consulta i participació, mitjançant la representació dels treballadors/es, en relació amb:
    • La planificació i organització en el treball i en la introducció de noves tecnologies, sempre que pugui afectar la seguretat i la salut de les persones treballadores.
    • L’organització i desenvolupament de les activitats de protecció de la salut i de la prevenció.
    • La designació de les persones encarregades de dur a terme les mesures d’emergència.
    • Els procediments d’informació i documentació en l’àmbit de la prevenció.
    • El projecte i l’organització de les activitats formatives sobre prevenció.
  • Dret a la vigilància periòdica de la salut, en funció dels riscos existents.

El personal de l’ajuntament té l’obligació de vetllar, segons les seves possibilitats, per la pròpia seguretat i salut en el treball i per la d’aquelles altres persones a qui pot afectar la seva activitat professional. Així doncs, existeix un deure de cooperació amb l’ajuntament perquè aquest pugui garantir unes condicions de treball segures.

Aquesta obligació inclou:

Recorda

Les persones que presten serveis a l’ajuntament tenen drets en relació amb la seguretat i la salut laboral, però també tenen l’obligació de cooperar i treballar amb l’ajuntament per tal que l’entitat pugui garantir unes condicions de treball segures.

  • Complir la normativa de prevenció de riscos laborals i procediments establerts.
  • Utilitzar de manera adequada els equips de protecció individual (EPIS), màquines, aparells, eines, substàncies perilloses, equips de transport, dispositius de seguretat i qualsevol altre mitjà amb què la persona dugui a terme la seva activitat per tal de no generar riscos innecessaris.
  • No posar fora de funcionament els dispositius de seguretat existents i utilitzar-los correctament.
  • Informar immediatament de qualsevol situació que pugui implicar un risc per a la seguretat del personal.
  • Assistir a les accions formatives a les quals se’ls hagi convocat.

2.3. Responsabilitats per incompliment de les obligacions en matèria preventiva

Els comportaments dels empleats públics contraris als deures i obligacions en matèria preventiva tenen la consideració d’incompliment laboral i del principi de conducta d’observar les normes sobre seguretat i salut laboral previst a l’article 54.9 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic i poden comportar responsabilitat disciplinària, a més d’altres responsabilitats que es puguin derivar de la seva conducta.

Malgrat tot, cal tenir en compte que els incompliments del personal no eximeixen l’ajuntament de les seves obligacions, ja que l’entitat és la primera responsable en matèria de seguretat i salut laboral i ha de garantir una protecció eficaç, havent de vigilar que la conducta de les persones que hi presten serveis no posi en risc la seva seguretat ni la de la resta de persones que hi concorren. Segons estableix la LPRL, l’efectivitat de les mesures preventives haurà de preveure, fins i tot, les distraccions o imprudències no temeràries que pogués cometre la persona treballadora.

Recorda

Els incompliments del personal no eximeixen l’ajuntament de les seves obligacions perquè és el primer responsable en matèria de seguretat i salut laboral.

Pel que fa a les possibles responsabilitats de l’ajuntament, en cas que es produeixi un incompliment en matèria preventiva, tingui lloc o no un accident de treball o una malaltia professional, les possibles responsabilitats podran ser de tipus civil, penal i d’imposició de mesures correctores. Aquestes responsabilitats són també compatibles amb un possible recàrrec de prestacions econòmiques del sistema de Seguretat Social.

Pujar