La regidoria de serveis interns. Seguretat i salut laboral

3. Organització de la prevenció

La legislació en matèria de prevenció de riscos laborals no s’ha limitat a imposar a les administracions l’obligació d’avaluar els riscos que no s’hagin pogut evitar, la vigilància de la salut del personal que hi presta serveis o l’organització de mesures d’emergència, entre altres aspectes que es veuran més endavant, sinó que també obliga a disposar d’una estructura organitzativa adequada amb personal degudament qualificat.

Tot i que l’estructura organitzativa pot ser interna, externa o mixta, la contractació d’un servei de prevenció aliè (SPA) no eximeix l’ajuntament de l’obligació d’integrar la prevenció en el seu sistema general de gestió. Així, si bé és cert que si s’acudeix a un SPA, aquest haurà de proporcionar l’assessorament i el suport necessaris en relació amb les activitats contractades, l’execució d’aquestes activitats correspon a l’ajuntament.

El capítol IV de la LPRL està dedicat a la regulació dels serveis de prevenció encarregats del compliment del deure preventiu. El seu desenvolupament reglamentari es troba en el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s’aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció (RSP). L’elecció d’una modalitat o l’altra dependrà, bàsicament, del volum de la plantilla, dels recursos de l’ajuntament i de la naturalesa dels riscos existents.

Per desenvolupar la gestió de la PRL és necessari que cada corporació local s'organitzi mitjançant una o més de les modalitats especificades en el RSP, sobre les quals es poden fer les precisions següents:

  • L’assumpció per part de qui ostenta la direcció de l’entitat local (alcalde o l’alcaldessa) no és habitual atès que haurien de concórrer tres condicions:
    • Que l’entitat no tingui més de 10 treballadors/es.
    • Que l’alcalde/essa desenvolupi la seva activitat de manera habitual a l’ajuntament.
    • Que l’alcalde/essa tingui la capacitat (formació) en matèria preventiva en funció dels riscos existents.

És més, la disposició addicional 4a del RSP estableix que, en l’àmbit de les administracions públiques, la regulació de les activitats preventives es farà en els termes previstos en una futura norma de caràcter reglamentari. Aquesta regulació, que de moment únicament s’ha realitzat per a l’àmbit de l’Administració General de l’Estat, no preveu aquesta modalitat.

  • La designació d’un o diversos treballadors/es perquè s’ocupin d’aquesta activitat requereix que aquelles activitats per les quals no resulta suficient la designació, s’hagin de cobrir mitjançant el recurs a un o més serveis de prevenció propis o aliens (com podria ser la vigilància de la salut o la realització de les avaluacions de riscos higiènics).
  • La constitució d’un servei de prevenció propi (SPP) seria obligatòria en aquelles entitats amb més de 500 treballadors/es o entre 250 i 500 si desenvolupen activitats especialment perilloses (contemplades en l’Annex I del RSP). Les persones que integrin el SPP han de dedicar-se de manera exclusiva a l’activitat preventiva.
  • El concert amb un servei de prevenció aliè a l’ajuntament (SPA) quan la designació d’un o més treballadors/es sigui insuficient o s’hagi produït una assumpció parcial de l’activitat preventiva.

Finalment, el RSP reconeix una última modalitat organitzativa, els serveis de prevenció mancomunats (SPM), que es podran constituir entre “aquelles empreses que desenvolupin simultàniament activitats en un mateix centre de treball, edifici o centre comercial, sempre que quedi garantida l’operativitat i eficàcia del servei, però també entre aquelles empreses que pertanyin a un mateix sector productiu o grup empresarial o que desenvolupin les seves activitats en un polígon industrial o àrea geogràfica limitada”. Vista aquesta regulació, no hauria d’existir cap impediment perquè diferents consistoris es poguessin constituir en SPM acollint-se a la pertinença a un mateix “sector productiu” o “àrea geogràfica limitada”, en el cas de municipis limítrofs.


Exemple


Un exemple de SPM en l’àmbit de l’administració local és el Servei de Prevenció Mancomunat de la Federació de Municipis i Províncies d’Extremadura (FEMPEX), constituït l’any 2013 i que actualment compta amb 76 entitats locals associades.


Pujar