La regidoria de serveis interns. Seguretat i salut laboral

10. La coordinació d’activitats empresarials

La coordinació d’activitats empresarials (CAE) és el conjunt d’accions adoptades per a la reducció dels accidents causats per la concurrència de persones de diferents organitzacions en un mateix centre de treball.

Aquesta concurrència incrementa la possibilitat que tingui lloc un accident, perquè si l’activitat de cada organització, per separat, comporta situacions de risc controlades (o haurien d’estar-ho), en l’operar en un mateix centre de treball en concurrència amb una organització diferent, es poden originar noves situacions de risc i interferir en la seguretat del personal d’ambdues organitzacions.

Els supòsits en què es faria necessària la coordinació d’activitats empresarials són els següents:

Quan en un mateix centre o lloc de treball es desenvolupin activitats per part de treballadors/es de dues o més empreses (o entitats), sigui quina sigui l’activitat de cadascuna, i encara que no hi hagi entre aquestes cap altra relació que la derivada de compartir un mateix centre o lloc de treball.
Quan en un mateix centre o lloc de treball es realitzin activitats per part de personal de dues o més empreses (o entitats), amb independència de la relació jurídica existent entre ambdues, sempre que una sigui, a més, titular del centre o lloc de treball on es desenvolupen les activitats.
Quan l’ajuntament contracti amb altres la realització d’obres o serveis que no es corresponguin amb la seva activitat i les activitats d’aquest i les dels altres es desenvolupin en un mateix centre o lloc de treball.
Quan l’ajuntament contracti amb d’altres la realització d’obres o serveis corresponents a la seva activitat i les activitats d’aquest i les dels altres es desenvolupin en un mateix centre o lloc de treball.
Quan el personal de l’empresa contractista operi amb maquinària, equips, productes, primeres matèries o estris proporcionats per l’ajuntament, malgrat que la seva activitat no es desenvolupi en els centres de treball d’aquest.

Amb caràcter general, la normativa estableix que quan en un mateix centre de treball el personal municipal desenvolupa la seva activitat junt amb personal d’altres empreses i/o personal autònom, en virtut del deure de cooperació establert a la normativa de prevenció de riscos laborals, hauran d’intercanviar informació sobre els riscos derivats de les activitats que es duguin a terme i establir els mitjans de coordinació necessaris per a la protecció i prevenció dels riscos laborals.

En cas que l’ajuntament sigui el titular del centre de treball haurà d’adoptar les mesures necessàries perquè el personal de les empreses i entitats que realitzin activitats en aquest centre rebin informació i instruccions sobre els riscos existents i les mesures de protecció, prevenció i emergència que cal aplicar.

NTP 918: Coordinación de actividades empresariales (I)

[+info]

NTP 919: Coordinación de actividades empresariales (II)

[+info]

NTP 1052: Coordinación de actividades empresariales: criterios de eficiència (I)

[+info]

NTP 1053: Coordinación de actividades empresariales: criterios de eficiència (II)

[+info]

Pujar