La regidoria de consum

4. Què vol dir OMIC i OPIC?

Com a càrrec electe, cal saber que les administracions públiques són dotades d’òrgans o organismes que realitzen tasques d’informació, orientació i assessorament a les persones consumidores.

Exemple


Quan una persona consumidora no rep cap resposta satisfactòria de l’empresa reclamada en el termini màxim d’un mes, pot presentar reclamació davant el servei públic de consum més proper.


Ara bé, no tots els municipis disposen d’un servei d’atenció al consumidor.

Sabies que…

En la província de Barcelona la cobertura supera el 95% dels ajuntaments i el 99% de la població, aproximadament; però a Tarragona, Lleida i Girona aquesta cobertura no arriba al 20% del total.

Aquests serveis públics de consum tenen característiques diferenciades atenent a la grandària del municipi i de si s’ha fet una petició per part del consistori de requerir aquest servei. Per norma general, aquells consistoris amb més de 10.000 habitants, disposen d’una oficina municipal d’informació al consumidor per atendre les necessitats de la ciutadania, però en el cas que el municipi sigui més petit, pot adreçar-se a altres entitats supramunicipals per gestionar una possible col·laboració i donar resposta a la seva ciutadania.

Llavors, de quins serveis pot disposar l’ajuntament? Què cal considerar si no en disposa?

Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC)

Les OMIC tenen com a finalitat proporcionar als ciutadans la informació, l'educació i el suport en matèria de consum i, alhora, desenvolupar funcions de gestió i coordinació en aquells temes que incideixen en el món del consum i sobre els quals l'Ajuntament té competència. Molts ajuntaments, mitjançant les OMIC, fan mediacions per tal de resoldre els conflictes entre els consumidors i els agents econòmics.

Oficina Provincial d'Informació al Consumidor (OPIC)

Com hem dit abans, els municipis de menys de 10.000 habitants generalment no disposen d’una OMIC. A Barcelona hi ha 250 municipis sense una estructura pròpia de consum. En aquest cas, el regidor o la regidora es pot posar en contacte amb la Diputació de Barcelona per requerir el suport d’una unitat mòbil d’informació per al consumidor en el seu municipi. Aquest servei l’ajudarà a implementar polítiques públiques de consum.

Les visites de les unitats mòbils d’informació al consumidor es complementen amb el servei fix i permanent de gestió de reclamacions, queixes i denúncies en matèria de consum, en coordinació amb l’Oficina d’Atenció al Ciutadà del consistori, mitjançant la «bústia del consumidor». També es posa a l’abast dels responsables municipals un catàleg d’activitats de sensibilització adreçades a diferents col·lectius, accions de formació per a personal municipal i la possibilitat de realitzar campanyes d’inspecció informativa en el teixit comercial del municipi.

Per saber-ne més

Per aclarir qualsevol dubte sobre quin servei dona cada corporació, es pot entrar en el cercador següent i consultar la situació del municipi:

Accedir al Cercador

Pujar