La regidoria de consum

Glossari

ACC

Agència Catalana de Consum.

Arbitratge

Procediment extrajudicial que pot iniciar la persona consumidora per tal que un tribunal arbitral resolgui la problemàtica existent respecte a l’adquisició d’un producte o d’un servei.

Béns i serveis

Béns mobles o immobles, productes, activitats o funcions utilitzats o adquirits per les persones consumidores, o destinats a aquestes, o que en condicions raonablement previsibles puguin ser utilitzats per aquestes, amb independència del caràcter individual o social, públic o privat, de qui els produeix, subministra o presta.

Bé o servei identificat

Bé o servei que porta o utilitza qualsevol tipus de marca, símbol, logotip o signes externs que fan creure a les persones consumidores que el bé o servei ha estat elaborat, distribuït o comercialitzat per una empresa determinada.

Bé o servei segur

Bé o servei que en condicions d'utilització normal o raonablement previsibles, incloses les condicions de durada i, si escau, de posada en servei, d'instal·lació i de manteniment, no presenta cap risc o només riscos mínims compatibles amb el bé o servei considerats acceptables dins el respecte a un nivell elevat de protecció de la salut, la seguretat i els interessos econòmics de les persones.

CCI

Cercle de Comparació Intermunicipal.

Codi de conducta

Acord o conjunt de normes fonamentat en criteris ètics i de bona pràctica comercial, no imposats per disposicions legals, reglamentàries o administratives, en què es defineix el comportament dels empresaris que es comprometen a complir-los en les seves relacions de consum.

Col·lectius especialment protegits

Col·lectius que, per concurrència de determinades característiques, són especialment vulnerables pel que fa a les relacions de consum. En qualsevol cas, la protecció especial s'ha de donar tenint en compte la persona consumidora mitjana del col·lectiu en què s'integra la persona consumidora. En particular, són col·lectius especialment protegits: els infants i els adolescents, la gent gran, les persones malaltes, les persones amb discapacitats i qualsevol altre col·lectiu en situació d'inferioritat o indefensió especials.

Comunicació comercial

Qualsevol forma de comunicació dirigida a la promoció, directa o indirecta, de la imatge o dels béns o serveis d'una empresa, un establiment, una organització o una persona que realitzi una activitat econòmica amb la finalitat d'establir relacions de consum.

Comunicació comercial electrònica

Comunicació comercial transmesa per mitjà d'equipaments electrònics de tractament i emmagatzematge de dades connectats a una xarxa de telecomunicacions.

Consum responsable

Consum moderat, informat, reflexiu i conscient de béns i serveis, tenint en compte els criteris de sostenibilitat cultural, ambiental, socioeconòmica i lingüística.

Distintitiu de qualitat o d’origen

Signe extern o visible que poden atorgar les administracions públiques o els organismes legalment acreditats als empresaris que s'adhereixen a determinats codis de conducta o a béns o serveis que tinguin marques de garantia.

Dret de desestiment

Dret que té la persona consumidora de decidir la devolució del bé o la cancel·lació del servei durant el temps establert legalment o contractualment com a període de reflexió.

Empresari o empresària

Qualsevol persona física o jurídica, pública o privada, que, en la realització d'un negoci, un ofici o una professió, comercialitza béns o serveis, o que actua de qualsevol altra manera en el marc de la seva activitat empresarial o professional.

Entitat col·laboradora

Òrgan o entitat de caràcter públic o privat habilitat per les administracions de consum, de forma general o específica, per a exercir algunes de les activitats que són competència de l'Administració o per donar-li suport.

Establiment permanent

Infraestructura estable on un empresari o empresària duu a terme l'exercici efectiu d'una activitat econòmica, consistent essencialment en l'oferta i venda de béns o la prestació de serveis a les persones consumidores.

Informació accessible

Informació tramesa pels mitjans més adequats per assegurar la seva correcta percepció i comprensió per part de les persones amb discapacitats sensorials.

Inspecció

Funció de l'Administració pública que té per objecte vigilar el compliment dels drets de les persones consumidores.

Invitació a comprar

Qualsevol comunicació comercial que indica les característiques del bé o del servei i el seu preu, i que permet la seva adquisició a la persona consumidora.

JACC

Junta Arbitral de Consum de Catalunya.

Mediació

Procediment de resolució de conflictes de consum entre persones consumidores i empreses en què els propis interessats, amb l’ajuda d’una persona mediadora, arriben a un acord per a resoldre la seva disputa.

Mercat sedentari

Tipus de venda que és realitzada per part dels comerciants dins d’un establiment comercial permanent.

OAC

Oficina d’Atenció al Ciutadà.

OCDE

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.

OCIC

Oficina Comarcal d'Informació al Consumidor.

OMIC

Oficina Municipal d'Informació al Consumidor.

OPIC

Oficina Provincial d'Informació al Consumidor.

Persones consumidores i usuàries

Són les persones físiques o jurídiques que actuen en el marc de les relacions de consum en un àmbit aliè a una activitat empresarial o professional. Tenen també aquesta consideració els socis cooperativistes en les relacions de consum amb la cooperativa. Qualsevol referència que es faci en aquesta guia al concepte de persona consumidora s'entén feta a la persona consumidora o usuària en la mesura que gaudeix de béns i serveis fruit de l'activitat empresarial en el mercat.

Persona consumidora mitjana

Persona consumidora que, d'acord amb un criteri de diligència ordinària, hauria d'estar normalment informada i ser raonablement curosa en les relacions de consum, en funció dels factors socials, culturals i lingüístics.

Persones en situació de vulnerabilitat econòmica

Persones consumidores que presenten una manca de recursos econòmics, d'acord amb els criteris següents:

1r. Que el total d'ingressos dels membres de la unitat familiar o convivencial no sigui en cap cas superior, per tots els conceptes, a 1,5 vegades l'indicador de renda de suficiència, incrementat pels conceptes següents:

  • Un 30% per cada membre de la unitat a partir del tercer.
  • Un 10% per cada membre de la unitat en situació de dependència moderada.
  • Un 20% per cada membre de la unitat en situació de dependència severa.
  • Un 30% per cada membre de la unitat en situació de gran dependència.
  • Un 10% per cada membre de la unitat de seixanta-cinc anys o més.

Per determinar si se supera aquest límit, s'han d'afegir els ingressos que els membres de la unitat familiar reben en concepte de percepcions o ajudes socials.

2n. Que es declari que no pot reduir la despesa relativa al consum de béns o serveis perquè s'han esgotat totes les mesures amb aquesta finalitat.

3r. Que s'acrediti que les tarifes que tenen contractades pel servei de subministrament d'aigua, electricitat o gas responen a la modalitat de tarifa social que estableix la normativa aplicable.

Persones susceptibles de patir un trastorn de la conducta alimentària (TCA)

Persones consumidores que poden adoptar hàbits relacionats amb els trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia, entre altres.

Pobresa energètica

Incapacitat d'una llar per satisfer el mínim de serveis energètics i, davant d’això, garantir les necessitats bàsiques tenint en compte els factors personals, geogràfics i materials que concorren.

Relació de consum

Qualsevol relació establerta entre dues parts; d'una banda, empresaris, intermediaris o l'Administració com a prestadora de béns i serveis, i de l’altra, les persones consumidores. Aquesta relació comprèn la informació, l'oferta, la promoció, la publicitat, la comercialització, la utilització, la venda i el subministrament de béns i serveis, així com les obligacions que se'n deriven.

Resolució extrajudicial de conflictes

Qualsevol procediment alternatiu al jurisdiccional que permeti posar fi a les controvèrsies sorgides en el marc d'una relació de consum.

Risc

Probabilitat que la salut, la seguretat o els interessos econòmics de les persones consumidores pateixin un dany derivat de la utilització, el consum o la presència d'un bé o servei.

Risc no acceptable

Risc que comporta que un bé o servei determinat no compleixi les exigències de «bé o servei segur».

SSPC

Servei de Suport a les Polítiques de Consum.

Vulnerabilitat

Característica de les persones que es veuen més greument afectades per factors de risc.

XLC

Xarxa Local de Consum.

Pujar