1. Quines són les paraules clau?
Acció
Instrument mitjançant el qual es pretén el reconeixement o la protecció d'un dret o un interès legítim davant l'Administració pública o, si escau, davant els òrgans judicials.
Acte administratiu
Es defineix com un acte jurídic unilateral de l’Administració pública, diferent del reglament, i que consisteix en una declaració de voluntat, de judici, de coneixement o de desig realitzada per l’Administració en l’exercici d’una potestat administrativa diferent de la potestat reglamentària.
L’acte administratiu pot ser exprés (implica una exteriorització clara i inequívoca de la voluntat, el judici, el desig o el coneixement d'una administració pública) o presumpte (situació jurídica que la llei equipara a un acte administratiu per silenci positiu, que es produeix quan l'òrgan competent no dicta resolució expressa i té l'obligació de fer-ho dins un termini legalment establert).
Acord
Decisió de l'Administració pública adoptada, preferentment, per un òrgan col·legiat.
Ajuntament
Corporació de dret públic que representa, governa i administra els interessos d'un municipi.
Alcalde | alcaldessa
Persona que presideix un ajuntament, el representa, és cap de l'Administració municipal i convoca i presideix les sessions del Ple.
Autonomia local
Autonomia dels municipis, les províncies i les illes per a poder intervenir en els assumptes que afecten els seus interessos, d'acord amb els principis de descentralització i màxima proximitat de la gestió administrativa als ciutadans, la qual està garantida constitucionalment i comporta un conjunt de competències i una capacitat de gestió que el legislador estatal i l'autonòmic han de respectar
2. Quines són les principals fonts bibliogràfiques?
ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS. “Soc regidor de Salut, i ara què?”. Càtedra Enric Prat de la Riba.
CAMPOS ACUÑA, M. CONCEPCIÓN (2023). “Manual práctico para la constitución y gestión de las nuevas corporaciones locales”. Editorial El Consultor de Los Ayuntamientos.
GENERALITAT DE CATALUNYA. ESCOLA D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA DE CATALUNYA. “L’organització dels ens locals. Autonomia local i potestat d’autoorganització. Organització bàsica i organització complementària. Règims municipals especials. El cartipàs”. (s.f.). EAPC Wiki.
GRACIA RETORTILLO, R. & VILALTA REIXACH, M. (2022). “Dret i govern local”. Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
LORA, M., VALLVÉ, T., PARADA, R. [i 12 més] (2020). “Manual de derecho local”. 4a edició. Editorial Iustel Publicaciones.
MUÑOZ MACHADO, S. (2011). “Tratado de derecho municipal”. 3a edició. Editorial Iustel.
VALLÈS, J. M. & BRUGUÉ, Q. (2003). “Polítics locals: preparant el futur”. Editorial Mediterrània.
VELASCO CABALLERO, F. & ALARCÓN SOTOMAYOR, L. (2021). “Tratado de derecho local”. Editorial Marcial Pons Ediciones Jurídicas y Sociales, S.A.