1. Quin és el concepte de patrimoni?

El patrimoni de les administracions públiques està constituït pel conjunt dels seus béns i drets, sigui quina sigui la seva naturalesa i el títol de la seva adquisició o aquell en virtut del qual els hagin estat atribuïts.

2. Quins béns integren el patrimoni de les entitats locals?

Els béns i drets que integren el patrimoni de les administracions públiques poden tenir les següents naturaleses, d’acord amb el règim jurídic a què estan subjectes:

Béns i drets de domini públic o demanials
Són els béns i drets que estan destinats o afecten l’ús general o al servei públic.
  • Béns i drets destinats a l’ús general o públic. Són les carreteres, camins, places, carrers, passejos, parcs, fonts i aigües públiques, ponts i altres obres públiques d'aprofitament o utilització generals.
  • Béns i drets destinats al servei públic. Són els destinats directament al compliment de les finalitats públiques de responsabilitat de les entitats locals, com són les cases consistorials, palaus provincials, escorxadors, mercats, llotges, hospitals, museus, escoles, cementiris, elements de transport, etc., i en general, qualsevol altre directament destinat a la prestació de serveis públics o administratius.
Béns i drets de domini privat o patrimonials
Són els béns i els drets que són propietat de l'entitat local que no estan destinats a ús públic ni afectes a algun servei públic, i poden constituir fonts d'ingrés per a l'erari de l'entitat local.

3. Què són les situacions patrimonials?

Les situacions patrimonials són les posicions on es troben els béns dins de l'organització. Aquesta posició ens indica si els béns estan disponibles o no.


Exemple

Un bé pot estar en una situació de cedit en contra, cedit a favor, usant-se per l'entitat, en concessió demanial, arrendat en contra, etc.


Les situacions patrimonials són movibles, un determinat actiu pot estar al llarg de la vida en diferents posicions.

4. Com adquireixen béns i drets les administracions públiques?

Les administracions públiques podran adquirir béns i drets per qualsevol de les maneres previstes en l'ordenament jurídic i, en particular, pels següents:

  • Per atribució de la llei.
  • A títol onerós, amb exercici o no de la potestat d'expropiació.
  • Per herència, llegat o donació.
  • Per prescripció.
  • Per ocupació.

5. Cóm s’utilitzen els béns de domini públic?

La utilització dels béns de domini públic pot adoptar les modalitats de:

6. Cóm s’utilitzen els béns patrimonials?

Els béns patrimonials són els béns propietat d'una administració pública que no estan ni afecten un ús o servei públic, ni tampoc tenen una atribució legal com a tals. En aquest tipus de béns s'enquadrarà, per exemple, un habitatge que un ajuntament rebi en herència d'una persona en morir.

Aquests béns patrimonials han de ser administrats d'acord amb els criteris de màxima rendibilitat, en les condicions usuals de la pràctica civil i mercantil, bé directament per l'ens local o per mitjà dels particulars.

Els ens locals poden valorar motivacions de prestació de serveis socials, promoció i reinserció socials, activitats culturals i esportives, promoció urbanística, foment del turisme, ocupació del temps lliure, o altres anàlogues, que facin prevaler una rendibilitat social per damunt de la rendibilitat econòmica.

7. Quins són els mecanismes de control i protecció dels béns?

Les entitats locals estan obligades a protegir i defensar el seu patrimoni. A aquest efecte els mecanismes de control i protecció, entre d'altres, són els següents:

  • Obligació de formar inventari dels béns i drets que integren el seu patrimoni, fent constar, amb el detall suficient, les mencions necessàries per a la seva identificació i les que siguin necessàries per reflectir-ne la naturalesa jurídica i la situació patrimonial.
  • Inscripció registral dels béns immobles al Registre de la Propietat i al Cadastre.

Així mateix, les entitats locals per a la defensa del seu patrimoni tenen les facultats i prerrogatives següents:

  • Investigar la situació dels béns i els drets que presumiblement pertanyin al seu patrimoni.
  • Cal delimitar en via administrativa els immobles de la titularitat.
  • Recuperar d’ofici la possessió indegudament perduda sobre els seus béns i drets.
  • Desnonar en via administrativa als posseïdors dels immobles demanials, una vegada extingit el títol que emparava la tinença.

8. Que és l’alienació dels béns de les entitats locals?

Els béns i els drets patrimonials que no siguin necessaris per a l'exercici de les competències i funcions pròpies de l'entitat local poden ser alienats d'acord amb les normes que estableix la llei.

L'alienació dels béns i els drets es pot efectuar en virtut de qualsevol negoci jurídic translatiu, típic o atípic, de caràcter onerós. L'alienació a títol gratuït només és admissible en els casos degudament justificats, d'acord amb les normes establertes a les lleis.


Sabies que…

L'alienació és l'acció de transmetre un bé o dret a una altra persona, sigui a títol lucratiu o onerós. És la transferència del dret real o del domini sobre un bé moble o immoble.

L'alienació es refereix aleshores al fet de lliurar el domini d'una propietat d'un individu a un altre. Això, independentment de si hi va haver o no una contraprestació econòmica a canvi.

Per exemple, si un individu decideix vendre el seu habitatge, es dona un acte d'alienació.