Elaboració d’indicadors per al seguiment i l’avaluació de programes educatius

3. Fases de l’avaluació

L’avaluació com a mètode segueix l’estructura d’un projecte d’investigació social de caràcter empíric, racional i pautat. En aquest sentit, la divisió en fases del procés avaluador ajuda a concebre i ordenar aquest procés.

Es distingeixen sis fases principals:

1
Triatge
S’estableix el tipus d’avaluació pertinent, segons els paràmetres exposats a l’apartat anterior.
2
Inventari
Es recopila tota la informació disponible per procedir a la revisió documental.
3
Configuració
És una de les més riques i alhora complexes, atès que serveix per definir el que es concep com a «èxit» del programa amb criteris objectius i mesurables. En definitiva, es tracta d’operacionalitzar el procés d’avaluació.
4
Treball de camp
Consisteix en el treball de camp pròpiament dit, que sovint és la fase més intensiva i costosa del procés.
5
Anàlisi
Serveix per examinar la informació i les dades obtingudes a la fase anterior.
6
Conclusions
Sintetitza els resultats del procés avaluador i n’extreu aprenentatges que s’exposen en forma de propostes de millora raonades i aplicables.

Les tres primeres fases del procés es relacionen, sobretot, amb el disseny de l’avaluació. Les tres darreres fases es relacionen amb l’execució de l’avaluació.

Dividir l’avaluació en fases és útil perquè ajuda a concebre i ordenar el procés avaluador. Això no obstant, no sempre es podrà –ni sempre caldrà– seguir les fases de forma estrictament lineal. En aquest sentit, l’equip avaluador haurà de ser flexible en el desenvolupament del procés d’avaluació, tenint en compte les necessitats i les possibilitats del programa avaluat.

Pujar