L’enquesta és una de les tècniques d’investigació de naturalesa quantitativa més utilitzades en recerca social. Es tracta d’un formulari de preguntes estandarditzat que permet fer les mateixes preguntes, en el mateix ordre i en una situació social similar (Díaz de Rada, 2005).
Les enquestes es poden distribuir en un moment del temps per recollir la informació sobre aquell espai de temps (enquesta transversal) o es poden repetir en diversos moments en el temps amb les mateixes preguntes (enquesta longitudinal).
Generalment, les enquestes poden ser autoadministrades en línia o per mitjans telemàtics, o fer-se per telèfon o presencialment.
Tipus d’enquestes | Avantatge | Desavantatge |
En línia/per mitjans telemàtics | La pàgina de creació de l’enquesta ofereix diversos mètodes d’anàlisi | Pitjor ràtio de respostes |
Telefòniques | Estructurades Millor ràtio de respostes |
Molta dedicació Molt de temps per realitzar-les |
Presencials | Estructurades Millor ràtio de respostes |
Molta dedicació Molt de temps per realitzar-les |
Avantatges i desavantatges dels diferents tipus d’enquestes
L’enquesta es pot plantejar sobre una mostra representativa de la població o una població més àmplia i no esbiaixada que es pretén estudiar. La recollida de les dades i la seva anàlisi pretenen explorar, descriure o predir una sèrie de característiques de la població.
La tècnica proveeix una descripció quantitativa de tendències, actituds o opinions d’una població. A partir dels resultats de la mostra de la població, es fan generalitzacions o es dibuixen inferències sobre la població.
La seva finalitat és obtenir informació sobre determinats aspectes de la realitat social i el comportament humà.
Les enquestes faciliten la comparació sistemàtica de resultats, ja que permeten estandarditzar dades que després es podran analitzar estadísticament.
Per tant, l’enquesta respon a una finalitat més de mesura que d’exploració o de descobriment, cosa que significa que només es pot preguntar sobre el que prèviament es coneix.
Un bon qüestionari ha de tenir en compte diversos aspectes, s’ha de pensar molt bé i ha de respondre als criteris següents:
Les enquestes solen tenir una combinació de diferents tipus de preguntes:
Les preguntes següents tindrien respostes ordenades: el nivell educatiu, la freqüència amb què es du a terme una activitat, el grau de satisfacció, el grau d’acord amb una afirmació…
Les preguntes i els formats de resposta a l’enquesta han de ser apropiats per al que es vol investigar; d’aquesta manera serà més fàcil recollir la informació per analitzar-la després.
Què s'ha de tenir en compte:
És recomanable estructurar les enquestes de la manera següent:
Les dades que donen les preguntes obertes són més complexes d’analitzar, ja que s’han de recodificar les respostes de cada persona enquestada en classificacions útils per a l’estudi.
A continuació es detallen unes preguntes* formulades en una enquesta per obtenir l’opinió dels docents sobre un projecte educatiu.
*Les preguntes no són literalment de cap projecte, sinó que són d’elaboració pròpia.