Diligència deguda al món local

4. El Protocol Marc

El Protocol Marc per a una intervenció amb diligència deguda en situacions de violència masclista, aprovat el novembre de 2022 és una obligació derivada de l’article 76 bis 5) de la Llei 17/2020, que acorda un nou model d’intervenció.

4.1. Característiques del Protocol

  • El protocol instaura un model de centralitat dels drets i necessitats de les dones, infants i adolescents, partint de la premissa que les violències masclistes són una vulneració de drets humans i una manifestació de la discriminació que pateixen les dones
  • Es diferencia del protocol anterior en que redueix els quatre àmbits de intervenció ( prevenció, detecció, atenció i recuperació) en dos eixos: prevenció i reparació integral, tot entenent que la prevenció té dues finalitats, una estructural i una altra individual i que els objectius de la reparació són la no repetició i la recuperació.
  • Altres trets significatius del protocol són: l’enfocament feminista, interseccional i multidimensional de les violències masclistes.
  • Quant a la diligència deguda, el protocol la identifica com una eina de prevenció de les violències institucionals i afirma que aquestes poden aparèixer després d’un procés de victimització primària.

4.1. Victimització primària

En el marc de les competències de les administracions locals, cal constatar exemples del Protocol sobre actes de victimització primària institucional (pàgina 23):

No detectar l’assetjament sexual o per raó de sexe-gènere o per identitat o expressió de gènere
en l’àmbit educatiu, sanitari, policial, o en qualsevol altre àmbit institucional
No formar el personal de l’administració pública
en matèria de violències masclistes
Violències institucionals sense connexió amb una violència masclista prèvia
com la violència obstètrica o la vulneració dels drets sexuals i reproductius

4.2. Victimització secundària

I són exemples de victimització secundària:

Dubtar, d’entrada
de la veracitat del relat sobre la situació de violència masclista d’una dona, adolescent o infant en un servei
Suposar que les dones
que denuncien violència masclista ho fan per obtenir algun rèdit econòmic o les custòdies dels seus fills o filles, o per castigar un home (estereotips de “la dona instrumental”, “la dona ressentida”, “la dona perversa”)
Descreure, menysprear el malestar i la por
que identifiquen les dones, infants o adolescents amb qui s’intervé
No respectar els temps
i processos de les dones
No donar informació accessible
i suficient per garantir l’autonomia en la presa de decisions
Fer servir, conscient o inconscientment, estereotips o perjudicis
basats en l’origen nacional, l’estatus migratori, l‘edat, l’etnicitat, el color de la pell, la discapacitat, la identitat de gènere, l’exercici del treball sexual, la condició de salut o addicció de les dones, entre d’altres. Els estereotips poden expressar-se, per exemple, en qualsevol de les situacions expressades anteriorment
Si no es fan les derivacions entre serveis adients
amb la informació complerta en relació a l’exploració i intervenció realitzada a dones, infants i adolescents
Si es fan, per part de diferents serveis
exploracions descoordinades i repetitives sobre les violències patides per les dones, infants i adolescents
Si els serveis que intervenen davant una mateixa situació de violència masclista no es coordinen
per tal de valorar la situació de risc de les dones, infants i adolescents, i per adoptar mesures de protecció

El Protocol contempla la violència institucional com una manca de diligència deguda agreujada, que respon a un patró de discriminació estructural, però es detecta una certa confusió entre els conceptes de victimització secundària i de violència institucional, confusió prou habitual.

Al nostre parer, seguint la definició de IRÍDIA la victimització secundària és un concepte que ens permet identificar conductes de caràcter estructural i sistèmic, mentre que la violència institucional es veu profundament marcada per aquelles actuacions de caràcter individual (tot i que es poden reproduir de manera sistèmica) comeses pels agents institucionals que intervenen. La llei sembla distingir entre la violència institucional sistèmica i la violència institucional de caràcter individual. Ambdues es poden cometre per acció o per omissió.

4.3. Quant a la reparació

La reparació, el Protocol de protocols la defineix com un conjunt de mesures per a garantir íntegrament el dret de les persones en situació de violència masclista i per a promoure les transformacions personals, socials, comunitàries i institucionals necessàries per a que tals formes de violència masclista no tornin a succeir, i les divideix en les següents categories:

  • Reparació per a la no repetició. Mesures implementades per les administracions públiques per a garantir que les violacions de Drets Humans mai tornin a passar i per evitar processos de victimització sobre les persones que es trobin en risc potencial de patir-les.
  • Reparació per a la recuperació. El procés de recuperació personal acaba quan s’aconsegueix el restabliment de totes les àrees i àmbits danyats per la situació viscuda.
  • La reparació per actes de violència institucional suposa l’anul·lació de l’acte, sempre que sigui possible i no perjudiqui la dona. La legislació catalana estableix la responsabilitat patrimonial i la responsabilitat disciplinària del personal actuant ( article 76 bis Llei 5/2008) sia funcionarial o laboral.

4.4. Violència institucional

Del Protocol Marc se’n dedueix que un informe social o psicològic que no es centri en les evidències o indicis d’agressions i dubti o desqualifiqui la dona mare pel sol fet de denunciar-les serà considerat violència institucional i, per tant, susceptible de responsabilitat patrimonial de l’Administració, però al nostre entendre, hi ha certa contradicció entre la llei i el Protocol Marc.

Les definicions d’ambdós són, en alguns casos, contradictòries, atès que la llei exigeix que per ser considerades violències institucionals, les actuacions del personal públic o agents de qualsevol organisme i institució han de tenir per finalitat retardar, obstaculitzar o impedir l’accés a les polítiques públiques i a l’exercici els drets per assegurar una vida lliure de violència masclista, i en aquest sentit hem d’estar a la llei que és la norma de la qual deriven les conductes susceptibles de sanció.

D’altra banda, com s’ha dit anteriorment, la llei declara que la manca de diligència deguda en l’abordatge de les violències masclistes, només es considera violència institucional “si és coneguda o promoguda per les administracions o esdevé un patró de discriminació reiterat i estructural”.

En principi, la llei preval sobre el protocol però la doctrina jurídica no és unànime, una part afirma que els protocols són ordres de servei o instruccions d’obligat compliment i, una altra part, entén que els protocols són guies no vinculants.

En tot cas, seguirem les indicacions del Protocol Marc, atès que l’article 76 bis 1) modificat per la Llei 17/2020 preveu la responsabilitat de les administracions derivada de la revictimització i de la violència institucional.

Pujar