Com passar del seguiment a l’avaluació. Guia per als CLSE
8. Elaborar la teoria del canvi i el marc lògic
8. Elaborar la teoria del canvi i el marc lògic
Un cop es coneix el programa i s’ha fet un primer emmarcament de l’avaluació, ja es pot començar a dissenyar operativament l’avaluació del servei que voldríem dur a terme. Per a fer-ho, convé elaborar la teoria del canvi i/o el marc lògic que hi ha rere del servei o de la política.
Amb la teoria del canvi es vol explicitar i ordenar la lògica del servei tot identificant:
Problema o situació de partida
…que es vol resoldre o mitigar i quina és la situació desitjada o horitzó final. Aquesta situació inicial serà la que motivarà l’actuació del servei.
Resultats i impactes que es volen assolir
…quins aspectes concrets de la problemàtica cal resoldre i explicitar-ne resultats i impactes que es volen assolir. S'identifica així quin és el punt de partida i quin el d'arribada o l'horitzó final concret al qual arribar.
Trajectòria des d'una posició inicial a una desitjada
Aquesta trajectòria es justificarà per allò que es considera capaç de transformar o millorar una situació.
Per exemple, sabem que rebre l’orientació professional ajuda a que una idea de negoci tingui més probabilitat d’èxit que una idea d’empresa que es realitza sense cap mena de suport.
Aquesta connexió es basa sovint en: estudis previs acadèmics, avaluacions fetes d’altres contextos, informes de consultores, normatives internes, etc.. També és important preveure com s’ha d’actuar per a que el canvi es produeixi, és a dir, com s’organitzarà el servei i les seves activitats.
En resum, la teoria del canvi permetrà tenir una idea ordenada del servei i quin és el motiu de la seva existència i perquè està organitzat com està organitzat.
En els següents quadres, s’expliquen les aportacions de la teoria del canvi i es mostra un exemple il·lustratiu:
Què permet la teoria del canvi?
• Entendre i ordenar els elements del programa o servei a analitzar.
• Ajudar a ordenar inicialment el procés d’avaluació: quin tipus d’avaluació és a priori el més rellevant.
• Explicitar les hipòtesis sobre com ha de funcionar el servei o programa i les versions inicials de les preguntes d’avaluació.
• Orientar quines dades i informació caldrà disposar.
• Proporciona un marc per interpretar i valorar els resultats de l’avaluació.
Exemple de teoria del canvi: servei de networking CLSE
Els responsables d’un CLSE estan convençuts que han de promoure un servei de networking entre empreses del seu municipi. Pensen que l’han de potenciar perquè si bé el projecte empresarial i els recursos econòmics són importants per a tenir èxit, també és rellevant disposar d’una xarxa de contactes.
El disseny del servei del networking es basa en fomentar trobades i espais de connexió entre noves idees de negoci i empreses de fins a 5 anys d’activitat. Les activitats del servei es basaran en promoure l’intercanvi de coneixement, i la detecció d’aliances i oportunitats de relació amb altres empreses de la zona. El servei pretén promoure entorns de confiança i relacions d’igualtat entre tots els participants, a diferència d’altres fórmules com ara la formació. També busca generar millores en la reputació de les empreses a través d’aquest entorn de confiança.
La teoria del canvi del programa ens diu que la creació d’aquest servei generaria major possibilitat de supervivència als 3 i als 5 anys i un major grau de coneixement del teixit empresarial municipal.
Una situació habitual que es dona quan es realitza una avaluació és que la teoria del canvi no estigui explicitada en un sol document, sinó que es trobi en diversos documents, d’anys i formats diferents, o bé hi hagi diverses versions d’aquesta mateixa teoria.
Una bona fórmula d’afrontar aquest problema és elaborar el marc lògic del servei.
El marc lògic és una representació gràfica de la teoria del canvi que mostra els lligams entre la problemàtica de partida, els recursos (inputs), les activitats i processos desenvolupats, els productes generats (outputs) i els resultats o impactes.
Tal com es pot veure en el següent quadre, hi ha una correspondència entre els elements del marc lògic i els de la teoria del canvi.
Elements d'un marc lògic
• Problemàtica de partida: problemes a resoldre vinculats a objectius i el context en què es donen.
• Inputs: recursos humans, financers, instal·lacions, etc. que es posen en joc.
• Activitats: les accions que es duen a terme.
• Outputs: béns, serveis, productes fruit directament de les activitats realitzades.
• Resultats (outcomes): canvis o beneficis derivats dels outputs.
• Impactes (a curt i llarg termini): allò derivat dels beneficis d’haver assolit uns outcomes determinats.
Els marcs lògics poden ser molt complexos, amb moltes línies de connexió entre els elements, però el més útil és fer-los el més senzills possibles perquè així es poden ressaltar millor els elements claus que ens interessa no oblidar.
En el següent quadre es proposa un model de marc lògic buit per a començar a treballar en una avaluació d’un servei de CLSE:
Seguint amb l'exemple sobre un servei de networking d'un CLSE, desenvolupat dins l'explicació de la teoria del canvi, a continuació es mostra la seva plasmació en forma de marc lògic.