Menu

Com passar del seguiment a l’avaluació. Guia per als CLSE

14. Definir la metodologia

14. Definir la metodologia

Una vegada hem estructurat el servei i hem plantejat les preguntes d’avaluació, serà la selecció i posada en pràctica de diversos mètodes d’obtenció i anàlisi de la informació el que ens farà possible emetre judicis valoratius sobre aquells elements que volem avaluar del servei o programa. L’anàlisi d’indicadors, de variables, d’opinions, ens han de permetre obtenir evidències sobre les preguntes d’avaluació formulades, confirmant o rebutjant les hipòtesis inicials.

Si bé cada tipus d’avaluació s’associa amb més freqüència a una tipologia de tècniques i mètodes (per exemple, les avaluacions d’impacte incorporen sempre tècniques quantitatives), sovint les avaluacions són fruit d’una combinació de tècniques i mètodes. En aquest sentit, les diferents tècniques i mètodes, siguin de tipus quantitatiu o qualitatiu, representen una caixa d’eines, d’on l’avaluador seleccionarà aquelles que siguin més rellevants, atenent a l’enfocament i naturalesa de l’objecte d’estudi, i les que siguin més adequades tot considerant la disponibilitat de recursos i possibilitats.

Malgrat que la classificació més tradicional de les tècniques disponibles és aquella que diferencia entre les de tipus qualitatiu i les de tipus quantitatiu, en aquesta guia repassarem alguns dels mètodes per obtenir dades específiques per a una avaluació.

Així, quan un CLSE encari una avaluació d’un programa o servei, és possible que aquesta requereixi recopilar informació elaborada expressament, extreta directament dels usuaris del servei i/o de la ciutadania, bé sigui per conèixer l’opinió sobre un servei, per saber com ha evolucionat la seva situació després d’haver-lo rebut, etc.

En aquest cas, hi ha tres grans alternatives (la primera de tipus quantitatiu i les altres dues de tipus qualitatiu), que es resumeixen en el següent quadre:

Enquestes Grups de discussió Entrevistes en profunditat
Definició Tècnica d’investigació en que s’obté informació d’un grup de persones a partir d’un qüestionari estructurat. Tècnica d’investigació que pren la forma d’un debat obert en grup seguint una guia de temes i conduït per un moderador/a Tècnica d’investigació en que una persona planteja qüestions sobre un tema segons un guió més o menys estructurat.
Enfoc Quantitatiu Qualitatiu Qualitatiu
Objectiu Relacions causals Opinions i percepcions Opinions i percepcions
Disseny Tancat i ordenat Flexible i adaptable Flexible i adaptable
Disseny mostral Estadístic Intencional Intencional
Dades Numèriques Narratives o textuals Narratives o textuals
Anàlisi Deductiva Inductiva Inductiva

En les següents unitats de la guia s'aprofundeix en les definicions d'aquestes tècniques d'investigació i en els elements clau per dur-les a terme correctament.

puja a dalt de la pàgina Pujar