Direcció de de projectes

Glossari

Glossari

Abast del projecte

Treball que cal realitzar per lliurar un producte, servei o resultat del projecte d’acord amb les funcions i característiques especificades.

Acció correctiva

Acció que s’executa per tal d’eliminar la causa que origina una no conformitat i evitar que torni a succeir.

Acció de millora

Acció que s’executa per tal de millorar els resultats d’un procés, tot i que no s’hagin produït no conformitats.

Acció preventiva

Acció que s’executa per eliminar la causa d’una no conformitat o una altra situació potencial no desitjable.

Anàlisi DAFO

Anàlisi de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats que poden afectar un projecte, útil per detectar-ne riscos. També es coneix com a FODA o, en anglès, com a SWOT.

Anàlisi PESTLA

Anàlisi de les condicions polítiques, econòmiques, socials, tecnològiques, legals i ambientals que envolten el projecte i que poden generar riscos.

Anàlisi TACOP

Anàlisi de les condicions tecnològiques, ambientals, comercials, operacionals i polítiques que envolten el projecte i que poden generar riscos.

Amenaça

Risc que pot tenir un efecte negatiu sobre algun aspecte del projecte.

Assegurament de la qualitat

Part de la gestió de la qualitat orientada a proporcionar confiança en el fet que es compliran els requisits de la qualitat.

Auditoria de la qualitat

Procés sistemàtic, independent i documentat per obtenir evidències objectives i avaluar-les de manera objectiva amb la finalitat de determinar el grau en què es compleixen els criteris de qualitat.

Cicle de vida

Successió de fases en què es desenvolupa normalment un projecte: iniciació, planificació, implementació i tancament.

Competència professional

Conjunt de coneixements, habilitats o actituds necessaris que ha de tenir un professional de qualsevol àmbit per realitzar un treball de forma efectiva.

Control de la qualitat

Part de la gestió de la qualitat orientada a complir els requisits de la qualitat.

Cost de conformitat

Cost derivat d’accions de gestió de la qualitat.

Cost de la qualitat

Suma dels costos de conformitat i dels costos de no conformitat d’un projecte.

Cost de no conformitat

Cost derivat de la gestió de les no conformitats no evitades amb la gestió de la qualitat.

Direcció de projectes

Feina executiva que ha de dur a terme el director de projecte amb la finalitat d’impulsar i desenvolupar els processos propis de la gestió de projectes.

EDR. Estructura de descomposició de riscos

Tècnica per a la representació jeràrquica de les possibles fonts de riscos que poden afectar un projecte.

Enfocament adaptatiu

Estratègia per al desenvolupament del projecte, que pot tenir diferents variacions, que parteix del fet que les especificacions dels lliurables es van definint a mesura que es va executant el projecte, la qual cosa afecta el seu abast.

Enfocament predictiu

Estratègia per al desenvolupament del projecte que es basa a definir a l’inici les especificacions dels lliurables i el treball necessari per obtenir-los, la qual cosa determina l’abast previst.

Equip autocontrolat

Equip de treball amb l’autonomia suficient que assumeix la responsabilitat necessària per controlar el seu propi treball i els resultats que genera, sense necessitat d’una supervisió directa i estreta de la direcció del projecte.

Equip de treball

Conjunt de persones que comparteixen els objectius dels projectes i que assumeixen el compromís de treballar de forma cooperativa per assolir-los.

Estructura de descomposició del treball

Tècnica que consisteix a dividir successivament el treball que ha de ser executat en petites unitats identificades i manejables que produeixen resultats intermedis o lliurables.

Estructura organitzativa

Forma com es divideix el treball, s’ordenen les responsabilitats i es coordinen les funcions en una organització per poder assolir la seva missió.

Exclusions

Treball que queda explícitament fora de l’abast d’un projecte.

Gestió de projectes

Conjunt de processos de treball que cal desenvolupar per a la correcta execució dels projectes fins a l’assoliment dels seus objectius.

Incertesa

Situació d’inseguretat generada per la manca de coneixement clar i segur sobre les condicions i l’evolució d’un projecte.

Integració del projecte

Procés de la direcció de projectes consistent a centralitzar, mantenint la visió de conjunt, l’evolució de tots els processos de gestió, de forma que coordinadament facin avançar el projecte cap a l’assoliment dels seus objectius.

Lliurable

Objecte tangible o intangible produït com a resultat d'una activitat o d’un conjunt d’activitats d'un projecte; és un resultat intermedi que es pot lliurar i que pot servir d’entrada per a una nova activitat o fase del projecte.

Matriu d’assignació de responsabilitats

Diagrama que mostra les persones integrants del projecte, les tasques que han de desenvolupar i els rols que assumeixen en cadascuna d’aquestes.

Matriu d’avaluació de la implicació

Diagrama que mostra el grau d’implicació de cada part interessada en el projecte actual i en el desitjat i la diferència entre un i altre, que cal cobrir amb les accions pertinents.

Matriu de poder i interès

Diagrama que mostra el posicionament de les parts interessades amb relació al projecte tenint en compte el seu poder (capacitat d’influència) i el seu interès.

Millora contínua

Activitats que es desenvolupen de forma recurrent per millorar el desenvolupament d’un projecte.

Model d’anàlisi de la prominència

Metodologia que ajuda a analitzar les parts interessades del projecte tenint en compte la seva capacitat d’influir en el projecte (poder), la seva necessitat d’atenció immediata (urgència) i la pertinència de la seva intervenció (legitimitat).

Model jeràrquic i funcional

Model d’estructura organitzativa basat en la divisió funcional del treball en blocs homogenis i en la capacitat de comandament d’uns blocs superiors sobre uns altres d’inferiors.

Model matricial

Model d’estructura organitzativa en què conviuen les relacions jeràrquiques pròpies del treball per operacions amb les relacions funcionals pròpies del treball per projectes.

Motivació

Factor o conjunt de factors que provoquen que una persona es comporti d’una determinada manera i mostri interès i implicació per assolir un objectiu.

No conformitat

Incompliment d’un requisit del projecte.

Objectiu de la qualitat

Objectiu relatiu a la qualitat del projecte.

Oficina de gestió de projectes

Àmbit de l’organització especialitzat a estandarditzar els processos de gestió dels projectes i facilitar la utilització de recursos, metodologies, eines i tècniques per part dels equips dels projectes. També pot dirigir projectes directament.

Operació

Processos orientats a la producció contínua de béns o serveis.

Oportunitat

Risc que pot tenir un efecte positiu sobre algun aspecte del projecte.

Organització d’origen

Organització en el marc de la qual s’impulsa un projecte.

Organització del projecte

Organització que adopta l’equip del projecte, inclosa la seva direcció, per realitzar les seves funcions.

Part interessada

Persona o grup de persones, organitzat o no, que pot veure’s afectat pel projecte o els seus resultats o que pot influir en el seu desenvolupament.

Política de la qualitat

Declaració d’intencions i d’orientacions amb relació a la qualitat, formulada per la direcció de l’organització

Programa

Conjunt o paquet d’operacions i de projectes relacionats que es desenvolupen de forma coordinada per obtenir uns resultats.

Projecte

Treball acotat en el temps que es desenvolupa per obtenir un resultat únic. També procés únic que s’emprèn per aconseguir un objectiu.

Qualitat

Segons la norma ISO 9001:2015, grau en què un conjunt de característiques inherents d’un objecte compleix els requisits.

Recurs

Mitjà o element material, econòmic o humà que es necessita per desenvolupar alguna de les tasques d’un projecte.

Requisit

Necessitat o expectativa establerta per algun aspecte del projecte (lliurable, treball, qualitat…), ja sigui implícitament o de forma documentada.

Risc

Esdeveniment o condició incerta que, si es produeix, té un efecte (positiu o negatiu) en el desenvolupament del projecte.

Risc de gestió

Conjunt de riscos que poden afectar l’organització que impulsa el projecte i impactar en aquest.

Risc extern

Risc que no es troba directament sota el control de l’administració impulsora però que pot afectar el projecte.

Risc general del projecte

Efecte de la incertesa que afecta el conjunt del projecte com a resultat de l’acumulació de tots els riscos individuals.

Risc tècnic

Risc inherent a la tecnologia i els processos que s’han d’utilitzar per desenvolupar cada projecte en concret.

Singularitat

Característica dels projectes que els fa únics i diferents uns dels altres.

Temporalitat

Característica dels projectes relacionada amb el fet que sempre tenen unes dates d’inici i d’acabament úniques i definides.

Pujar