Salta al contingut principal

Unitat 2. Els fonaments de la contractació pública

4. Procediment obert

Dintre del procediment obert, cal diferenciar les modalitats següents:

  • Procediment obert ordinari o general
  • Procediment obert simplificat
  • Procediment obert simplificat abreujat, també anomenat supersimplificat

La principal característica del procediment obert és que qualsevol empresari interessat pot presentar una proposició en resposta a la convocatòria de la licitació que faci l’administració contractant, i no hi ha mai negociació del contracte.

Les fases comunes de tot procediment obert són:

  1. Preparació de l’expedient de contractació: aquesta fase, més de caire intern, s’inicia a partir de la redacció d’una memòria justificativa del servei que impulsa la contractació, en la qual cal justificar la necessitat de la contractació, així com la definició de les línies fonamentals de les prestacions contractuals.

    Amb la nova LCSP, aquesta fase interna és potser la més important, atès que és necessari justificar molt bé les necessitats que es pretenen cobrir amb la contractació i definir bé les principals característiques del contracte.

    En aquesta fase de preparació, també cal acordar l’inici de l’expedient de contractació donant d’alta l’expedient en el gestor documental i encarregant la redacció dels corresponents plecs de clàusules administratives i tècniques.

  2. Publicitat de la licitació i informació als licitadors mitjançant el corresponent anunci al perfil del contractant.
  3. Obertura del termini per a la presentació de proposicions per part dels licitadors.
  4. Examen de la documentació prèvia.
  5. Examen i valoració de les proposicions i de les ofertes presentades.
  6. Formulació de la proposta d’adjudicació a l’òrgan de contractació.
  7. Adjudicació i formalització del contracte.

4.1. Fases del procediment obert ordinari o general

Les fases del procediment obert ordinari o general són:

Per contractar amb el sector públic, és necessari que tots els empresaris interessats presentin les seves proposicions en sobres tancats (actualment arxius electrònics) per garantir la confidencialitat de les ofertes i la lliure concurrència. En el procediment obert general, les proposicions s’han de presentar en sobres diferents de la manera següent:

  • Primer sobre: contindrà la documentació que acredita el compliment dels requisits previs (art. 140 LCSP).
  • Segon sobre: criteris de valoració automàtics.
  • Tercer sobre: només en el cas que s’hagin establert criteris de valoració sotmesos a judici de valor.

El termini per presentar proposicions:

  • No pot ser inferior a 15 dies des del dia següent al de la publicació de l’anunci de licitació en el perfil del contractant en contractes de subministrament i serveis.
  • No inferior a 26 dies en contractes d’obres i concessió d’obres i serveis.

És la primera actuació de la mesa de contractació i consisteix a qualificar la declaració responsable relativa al compliment dels requisits previs i la resta de documentació de l’art. 140 de l’LCSP. Aquesta declaració cal que es formalitzi amb l’anomenat DEUC (Document Europeu Únic de Contractació).

Recorda

El DEUC és un document que pretén simplificar la verificació del compliment dels requisits previs amb una simple declaració, en la qual s’ha de fer constar:

  1. Que la societat està vàlidament constituïda i pot presentar-se a la licitació i que la persona que firma la representa.
  2. Que disposa de la classificació o, en el seu lloc, dels requisits de solvència econòmica, financera i tècnica o professional exigits.
  3. Que no es troba incursa en cap causa de prohibició de contractar.
  4. Que es designa un correu electrònic per fer les notificacions si així s’ha previst al PCAP.

Si s’adverteixen defectes o omissions en aquesta documentació, cal concedir al licitador un termini per esmenar-ho.

Després de l'examen i la qualificació de la documentació prèvia, es procedeix a l'obertura i l’examen de les proposicions admeses, les quals es valoraran aplicant els criteris establerts en els plecs, i es formularà la corresponent proposta d'adjudicació a l'òrgan de contractació.

L'obertura de les proposicions ha d'efectuar-se en el termini màxim de 20 dies, comptats des de la data de finalització del termini per presentar les ofertes.

En cas que en la licitació es donin criteris d'adjudicació dependents de judici de valor i criteris de valoració de caràcter automàtic, han de celebrar-se dos actes independents per a l'obertura, respectivament, del segon i del tercer sobre.

L'obertura de l'oferta econòmica ha de realitzar-se en acte públic, excepte quan es prevegi que en la licitació puguin emprar-se mitjans electrònics. En el procediment s’ha de garantir el secret de les proposicions fins al moment de l’obertura dels sobres, cosa que actualment s’aconsegueix per mitjans electrònics.

Conclòs l’acte públic d’obertura, s’han de valorar les proposicions presentades pels licitadors d’acord amb el que preveu el plec de clàusules administratives particulars.

Aquesta valoració la farà la mesa de contractació, sens perjudici que també pugui intervenir un comitè d’experts o organisme tècnic especialitzat en cas que hi hagi criteris dependents d’un judici de valor (és a dir, no automàtics) i aquests tinguin una importància superior als criteris automàtics (art. 146.2 LCSP).

Efectuada la valoració de les proposicions, la mesa formularà la proposta d’adjudicació a l’òrgan de contractació.

Aquesta proposta no crea cap dret a favor del licitador proposat davant l’administració, la qual cosa vol dir que l’òrgan de contractació no està obligat a adjudicar d’acord amb la proposta. Però, això sí, si no s’està d’acord amb la proposta formulada, cal motivar-ne la decisió.

En tot contracte hi ha un termini determinat per adjudicar des del moment de l’obertura de les proposicions. Però cal diferenciar:

  1. Quan l’únic criteri per a la selecció de l’adjudicatari sigui el preu, l’adjudicació s’ha d’acordar en un termini màxim de 15 dies.
  2. Quan s’han tingut en compte una pluralitat de criteris, o un únic criteri però que sigui el de menor cost del cicle de vida, el termini màxim per a l’adjudicació serà de 2 mesos.

Recorda:

  1. En cas de diferents proposicions incloses en sobres que han d'obrir-se en actes independents —perquè coexisteixen en la licitació criteris d'adjudicació dependents de judici de valor i criteris de caràcter automàtic—, el termini ha de computar-se des del primer acte d'obertura.
  2. Quan es detectin ofertes anormalment baixes, els terminis s'han d'ampliar en 15 dies hàbils.
  3. Si no es produeix l'adjudicació dins dels terminis assenyalats, els licitadors tenen dret a retirar la seva proposició i, si s’escau, a la devolució de la garantia provisional.

Contractació harmonitzada (contractes anomenats SARA)

La Directiva europea de contractes 2014/24/UE estableix unes regles especials de publicitat en l’àmbit de la UE per a determinats contractes de certa importància econòmica, amb la finalitat d’establir una uniformitat en matèria de terminis en l’àmbit comunitari.

D’aquesta manera, quan estem davant d’un contracte harmonitzat (obres: 5.538.000; serveis i subministraments: 221.000), els terminis de presentació de proposicions canvien a causa de la necessària publicitat comunitària, mitjançant la publicació d’un anunci al Diari Oficial de la Unió Europea:

  1. Obres, subministraments i serveis: no inferior a 35 dies, comptats des de la data de l’enviament de l’anunci de licitació a l’oficina de publicacions de la UE. Aquest termini es pot reduir en 5 dies si s’accepta la presentació d’ofertes per mitjans electrònics.
  2. Concessions d’obres i serveis: no inferior a 30 dies, termini que es pot reduir en 5 dies si s’accepta la presentació d’ofertes per mitjans electrònics.

4.2. Fases del procediment obert simplificat

Amb el procediment obert simplificat, es busca una simplificació dels tràmits, o suprimir-ne alguns si escau. També es vol aconseguir una reducció de terminis, sempre que el procediment es refereixi a contractes d’obres, de subministraments o de serveis amb les condicions següents:

  1. Que el seu valor estimat sigui igual o inferior a 2.000.000 d’euros per a les obres. Per els contractes de subministrament i serveis, les recents modificacions de la LCSP es remeten al que disposa l’art. 21 i 22, per als subministraments i serveis respectivament, que fixen aquesta quantitat en 140.000 euros.
  2. Que entre els criteris d’adjudicació previstos als plecs no n’hi hagi cap d’avaluable amb judici de valor, i si n’hi ha, que la seva importància no sigui superior al 25% del total, o al 45% del total en el cas que el contracte tingui per objecte prestacions de caràcter intel·lectual, com per exemple, els serveis d’enginyeria i arquitectura.

Es tramita igual que el procediment ordinari, però amb les següents especialitats, que busquen reduir la càrrega burocràtica:

  • L’anunci de licitació només s’ha de publicar en el perfil del contractant de l’òrgan de contractació, i tota la documentació necessària per presentar l’oferta ha d’estar disponible per mitjans electrònics.
  • El termini per a la presentació de proposicions no pot ser inferior a 15 dies, a comptar des del dia següent a la publicació en el perfil del contractant de l’anunci de licitació, per als contractes de subministrament i serveis o a 20 dies per als contractes d’obres.
  • Tots els licitadors han d'estar inscrits en el Registre Oficial de Licitadors i Empreses Classificades del Sector Públic o, si escau, en el registre oficial de la corresponent comunitat autònoma en la data final de presentació d'ofertes.
  • No és procedent la constitució de garantia provisional.
  • Amb la presentació de l’oferta cal presentar una declaració responsable del signant on es faci constar aspectes com, per exemple: que es representa la societat que presenta l’oferta, que aquesta compta amb la solvència adequada, que es disposa de les autoritzacions per exercir l’activitat i que no ha estat declarada culpable en cap causa de prohibició de contractar, entre altres.

El model d'oferta que figuri com a annex al plec ha de recollir aquesta declaració responsable.

En aquest procediment, l’acte públic d’obertura dels sobres que continguin criteris automàtics o avaluables amb fórmula s’ha de fer obligatòriament —a diferència del procediment obert ordinari, en què és potestatiu—, i es pot fer mitjançant compareixença personal a la seu de l’òrgan de contractació o bé en línia a través d’un sistema informàtic.

No obstant això, aquesta previsió ha quedat superada amb el RDL 15/2020 (reforma covid-19), de manera que la tramitació electrònica del procediment fa que l’acte públic d’obertura de sobres no sigui obligatori.

En el procediment obert simplificat no existeix un tràmit de qualificació documental separat de l'obertura d'ofertes. És a dir, els licitadors són admesos al procediment de licitació des del moment en què presentin els seus sobres o arxius electrònics dins del termini, sens perjudici que, posteriorment, puguin ser exclosos si no compleixen els plecs o si, després de la qualificació de la documentació, es comprova que no compleixen els requisits previs per licitar en el contracte de què es tracti. En conseqüència, no és procedent la suspensió de l'acte d'obertura del sobre número 1 per procedir a l'esmena de les deficiències advertides en les proposicions dels licitadors.

Després de l'acte d’obertura de sobres, la mesa realitzarà els tràmits següents:

  1. Avaluar i classificar les ofertes i excloure les que no compleixin els requeriments del plec.
  2. Fer la proposta a favor del candidat amb millor puntuació.
  3. Comprovar en el Registre Oficial de Licitadors i Empreses Classificades que l’empresa compleix els requisits que ha fet constar en la declaració responsable.
  4. Requerir l'empresa amb la millor puntuació mitjançant comunicació electrònica perquè, en el termini de 7 dies hàbils, constitueixi la garantia definitiva i aporti la documentació justificativa conforme disposa efectivament dels mitjans que s'ha compromès a dedicar o adscriure a l'execució del contracte.
  5. Un cop presentada la garantia definitiva i la resta de documentació requerida, cal adjudicar el contracte i fer-ne la formalització.

Si el candidat proposat no presenta la garantia definitiva, s’efectuarà proposta d’adjudicació a favor del candidat següent en funció de la puntuació.

4.3. Fases del procediment obert abreujat o supersimplificat

Només es pot aplicar aquest tipus de procediment en contractes d’obres amb valor estimat inferior als 80.000 euros i en contractes de subministrament i serveis de valor estimat inferior als 60.000 euros.

Aquest procediment vol simplificar encara més els tràmits dels procediments de contractació oberts ordinaris i simplificats.

Es tramita igual que el procediment simplificat, però aplicant les següents especificitats del procediment obert abreujat:

  • Termini més curt: el termini per a la presentació de proposicions no pot ser inferior a 10 dies hàbils, a comptar des del següent a la publicació de l'anunci de licitació en el perfil de contractant.
  • Sense acreditació de solvència: s'eximeix els licitadors de l'acreditació de solvència econòmica i financera, i tècnica o professional.
  • Criteris quantificables: l'oferta ha de lliurar-se en un únic sobre i ha d'avaluar-se, obligatòriament, conforme a criteris d'adjudicació quantificables mitjançant la mera aplicació de fórmules.
  • Valoració automàtica: la valoració de les ofertes es pot efectuar automàticament mitjançant dispositius informàtics o amb la col·laboració d'una unitat tècnica que auxiliï l'òrgan de contractació.
  • Sense garantia: no es requereix la constitució de garantia definitiva.
  • Formalització per signatura: la formalització del contracte pot efectuar-se mitjançant la signatura d'acceptació per part del contractista de la resolució d'adjudicació.

El procediment supersimplificat no es pot aplicar en contractes que tinguin per objecte prestacions de caràcter intel·lectual, com les relatives a projectes d’arquitectura, enginyeria, disseny d’aplicacions informàtiques ad hoc, etc.